URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2016, 21:47

Let’s do it! Zeci de voluntari au adunat sute de saci de gunoaie din Padiş (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zonă cu potenţial turistic uriaş, Padişul este doldora de gunoaie. Cum nicio firmă de salubritate nu urcă în inima Munţilor Apuseni pentru a strânge deşeurile, turiştii şi angajaţii pensiunilor le aruncă pe unde pot.

Râuri, avene şi orice adâncitură mai mare sunt locurile preferate de cei care vor să se descotorosească de PET-uri, doze de aluminiu, haine vechi ori chiar oi moarte. Ca şi cum, aruncate spre adâncuri, gunoaiele ar trebui pur şi simplu să se contopească cu natura...

Puşi pe muncă

Sâmbătă, câteva zeci de voluntari bihoreni au urcat în munţi special pentru a aduna gunoaiele lăsate de alţii, în cadrul proiectului "Let’s do it, Romania", şi au avut de muncă. Cei mai mulţi dintre ei, 40 la număr, au fost angajaţi ai firmei Faist Mekatronic din Oradea, care au decis să se implice în proiectul care an de an curăţă România de cantităţi uriaşe de gunoaie. "Am aflat că aici sunt probleme serioase şi de aceea am decis să venim", a explicat George Gaşca, reprezentant al companiei.

Pentru angajaţii Faist, companie specializată în producţia de piese turnate din aluminiu, a fost primul an în care au participat organizat la Ziua Curăţeniei Naţionale. Faist Mekatronic a asigurat transportul voluntarilor în Padiş, le-a dat saci şi mănuşi şi a adus şi o firmă specializată ca să coboare din munţi sacii umpluţi cu gunoaie.

Cu "vicii" în faţă

Voluntarilor de la Faist li s-au alăturat localnici din comunele Bunteşti, Budureasa şi Lunca, dar şi jandarmi şi rangeri din Parcul Natural Apuseni. Sătenii din cele trei comune n-au venit la acţiune din pură conştiinciozitate: fiecare din aceste primării au fost amendate în urmă cu o lună de comisarii de mediu pentru că au îngropat, pur şi simplu, gunoaiele în pământ, în zone din Padiş de maximă protecţie, unde nicio intervenţie asupra naturii nu este permisă. La acea vreme, situaţia a fost descrisă de comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, ca fiind o "catastrofă ecologică".

Sâmbătă, Szep a revenit în Padiş, alături de colegii cu care a făcut controlul precedent, şi a urmărit îndeaproape acţiunea voluntarilor. Nu de-alta, dar toate cele trei primării au termen până pe 27 octombrie să readucă terenurile la stadiul iniţial, adică să cureţe gunoaiele şi să refacă dolinele distruse.

Totuşi, coincidenţă sau nu, toate cele trei comune au fost reprezentate sâmbătă, la muncă, doar de viceprimari. BIHOREANUL i-a întrebat pe fiecare unde se află primarii comunelor. Convenabil, toţi au avut sâmbătă altă treabă importantă de la care n-au putut lipsi, sau erau plecaţi din localitate.

"Gunoaie peste tot"

În circa trei ore de muncă, voluntarii au adunat sute de saci plini cu gunoaie. Numai din pădurea de pe Şesul Padiş, de lângă Platoul Vărăşoaia, o zonă care de altfel a fost greu de curăţat pentru că este în pantă abruptă, voluntarii au adunat peste 80 de saci! De asemenea, voluntarii au mai strâns mizeriile aruncate de-a lungul drumului care trece din Padiş spre judeţul Cluj şi din zona cunoscută în zonă ca "Răchita".

"Nu mi-am imaginat că vom găsi atât de multe gunoaie. Este plin peste tot", a spus o tânără care a participat la acţiune. Alţi voluntari au spus că primăriile şi-au meritat pe deplin amenzile primite (Budureasa – 100.000 lei, Bunteşti – 60.000 lei, Lunca – 50.000 lei), pentru simplul motiv că nu întreţin o zonă turistică atât de importantă.

Curăţenia în Padiş este însă departe de a se fi încheiat. Au rămas neatinse mai multe avene, şi ele pline cu deşeuri. Aici însă vor putea coborî doar alpiniştii experimentaţi, întrucât pentru un cetăţean de rând pericolul este prea mare.

Reprezentanţii celor trei primării le-au promis însă comisarilor de mediu că se vor încadra în termen şi că, în săptămâna următoare, vor lucra intens, cu asistaţii sociali. De asemenea, Primăria Budureasa, care este administratorul platoului Padiş, a garantat că în curând va amplasa aici două containere mari pentru colectarea deşeurilor, care vor fi golite periodic de o firmă de salubrizare. Bineînţeles, mai rămâne de văzut şi cât va dura marea curăţenie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@VIA
Absolut cotrect ce spui!
Postat 25 Septembrie 2016, 12:14 de User anonimizat
INFRASTRUCTURA!!! adica... bani.
Sunt ok astfel de activitati, dar, cat va dura pana ce totul va fi la loc? Probabil mai putin de un an.Un mediu curat ca dealtfel orice de calitate se obtine prin bani, foarte multi bani, de ex: in niciuna din poze nu am vazut un singur cos de gunoi, amarat, pe marginea drumului, sau macar suportul acestuia, presupunand ca acel cos nu a rezistat vreunui bocanc. Pentru a avea un mediu curat, pai, atunci, prieteni care administrati acele zone, bagati bani, in cosuri de gunoi, in firme care sa goleasca acele cosuri la maxim doua zile, in camere de supraveghere care sa pazeasca acele zone, in specialisti care sa deserveasca acel sistem de supraveghere, etc., etc., si abia pe urma, dupa ce au fost toate cele de mai sus implementate si sunt functionale, constituiti o baza legala astfel incat pentru o cutie de bere aruncata aiurea in spini, ghiorlanul sa ia 10000 de lei amenda. Simplu, exact in acest fel functioneaza lucrurile in vest. Asa, datul prin poze in timp ce strangi gunoaie, inainte de campania electorala, da bine la imagine, nu-i asa?
Postat 25 Septembrie 2016, 10:58 de User anonimizat
?!
Colo, dupa 1 oct, poat-ei mobilizati si pe studentii de la protectzia mediului la astfel de actiuni ,ca nu cred ca le-ar pica rau. Pot face "practica " fest,prin tot judetu ,ar da si un exemplu pozitiv,sigur ar copta si voluntari. In plus, pina termina facultatea,sa-r 'inrai" in sensul bun,pe tema poluarii si gunoaielor S-au ar fi sub demnitatea lor ?Atunci imi cer scuze!
Postat 25 Septembrie 2016, 05:43 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON