URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2017, 12:00

Eroul: În timpul liber, un pompier a intervenit într-un incendiu periculos, la o anexă cu butelii, şi a salvat un câine

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colonelul Sorin Caba, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, caută acum modalităţile pentru a-şi recompensa un coleg care, în timpul liber fiind, şi-a pus viaţa în pericol pentru a interveni la un incendiu periculos.

Plutonierul adjutant Paloczi Zsolt Csaba venea dinspre Tărian spre Oradea, miercurea trecută, când o magazie de butelii din Sântandrei a luat foc. "După ce am observat fumul, m-am deplasat cu maşina proprie în acea direcţie", a povestit pompierul marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul ISU Crişana.

Când Paloczi a ajuns la magazia cu pricina, aici deja explodaseră şase butelii şi alte 27 erau în acelaşi pericol. Deşi nu avea echipament de protecţie, fiind îmbrăcat civil, nici ustensile specifice pentru intervenţia la incendiu, bărbatul n-a stat pe gânduri. A scos peste 10 butelii din magazie şi a dezlegat un câine de rasa ciobănesc german, care era legat în apropierea anexei şi unde deja căldura era insuportabilă. "Câinele era agitat, era de talie mare şi din pricina căldurii n-a putut să dezlege lanţul decât de la zgardă. Colegul nostru s-a şi rănit la mâna stângă, este tot bandajat, de la emisiile de căldură", a povestit şi căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Întrebat de jurnalişti dacă nu s-a temut de câine, care putea fi agresiv, pompierul a spus că în acele momente s-a gândit doar să-l salveze. "Nu m-a muşcat, aproape m-a pupat. Cred că şi-a dat seama că l-am salvat", a povestit Paloczi.

Totodată, plutonierul adjutant a mărturisit că n-a stat pe gânduri privind intervenţia sa voluntară la incendiu, chiar dacă n-a avut echipamente specifice. "Lucrez de 11 ani în domeniu, instituţia ne pregăteşte să intervenim în orice situaţie. Dacă nu ai echipamente, trebuie să te descurci singur", a spus Paloczi, plin de modestie.

Comandatul Sorin Caba şi-a lăudat colegul şi a precizat că fără ajutorul acestuia, consecinţele puteau fi dintre cele mai negre. "Intervenţia sa distinctă şi personală a făcut mult mai uşoară şi mult mai sigură intervenţia imediată a echipajelor de la Detaşamentul 1, prin faptul că a crescut gradul de siguranţă al intervenţiei. Dacă n-ar fi intervenit, efectele puteau fi din cele mai tragice, atât la nivelul acelei gospodării, cât şi la nivelul colegilor noştri. Existenţa acelor butelii încărcate, care parte din ele au şi explodat, puteau duce la efecte din cele mai nedorite la nivelul personalului de intervenţie", a declarat Caba.

Incendiul cu pricina a izbucnit pe 14 iunie, la prânz, în anexa unei gospodării din Sântandrei, unde erau depozitate 33 de butelii. Din pricina unui scurtcircuit electric, flăcările izbucnite au cuprins rapid clădirea. Şase butelii au explodat în câteva minute, în timp ce restul au fost scoase în siguranţă de pompieri.

Citeşte şi: Incendiu cu explozii în Sântandrei: Un bărbat a ajuns la spital, cu arsuri pe mâini şi faţă (FOTO/VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON