URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2016, 15:10

Bilanţ "Let’s do it, Bihor": Peste 4.000 de voluntari au strâns circa 2.500 de saci plini cu gunoaie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Curăţeniei Naţionale a scăpat Bihorul de cantităţi importante de gunoaie. Potrivit organizatorilor "Let’s do it, Bihor", la acţiune au spus prezent peste 4.000 de voluntari care, în total, au strâns cam 2.500 de saci plini.

"Cei mai mulţi voluntari au mers în zonele Oradea, Aleşd şi Ştei. La acestea două din urmă, primăriile au făcut echipă bună cu şcolile şi cu ISU Crişana şi s-au mobilizat. Chiar şi primarii au ieşit la curăţenie, cu soţiile lor", a declarat Mihai Pop, coordonatorul acţiunii din Bihor, luni, pentru BIHOREANUL.

Echipa care a adunat cea mai mare cantitate de gunoi este cea a companiei Faist Mekatronic, din Oradea, care a urcat în Padiş. Acolo, voluntarii au strâns 200 de saci de gunoaie pe care luni le-au cântărit la depozitul ecologic al municipiului şi au constatat că au adunat 2.000 de kilograme de deşeuri! "A fost şi echipa cel mai bine organizată: au dus 40 de voluntari în Padiş, dar şi maşini care să transporte deşeurile", a spus Pop.

La acţiunea de sâmbătă au spus prezent şi multe şcoli şi instituţii publice. Cel mai bine s-a mobilizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, care a avut 130 de pompieri voluntari la curăţenie. Folosindu-se şi de bărcile din dotare, militarii au curăţat malurile Crişului Repede în municipiul Oradea atât pe uscat, cât şi pe apă, Valea Nimăieşti, Crişul Negru, pe raza municipiului Beiuş, Pădurea Delani, malul Crişului Negru şi zona de agrement de pe raza localităţii Ant, pârâul Eger, un lac şi spaţii verzi din localitatea Săcueni şi un lac din zona oraşului Ştei. "M-au impresionat mult. La Beiuş, sunt 60 de angajaţi în unitate. A rămas acolo echipa de intervenţie, ceilalţi 40 au participat la curăţenie", a mai spus Mihai Pop. În total, pompierii militari au strâns 270 de saci de gunoaie.

De asemenea, la "Let’s do it, Bihor" au participat şi 40 de angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, cei mai mulţi dintre ei, 26, mergând la acumularea Suplacu de Barcău. În patru ore, aceştia au adunat 4 mc de deşeuri tip PET şi 5 mc de deşeuri lemnoase.

Şi Direcţia Silvică Bihor a participat la acţiune, cu 300 de voluntari din rândul personalului silvic. Alături de 230 de elevi şi profesori, silvicii au adunat din păduri 972 de saci cu gunoaie.

"Aş vrea să le mulţumesc tuturor voluntarilor din judeţul Bihor, pentru că şi-au rupt din timp şi au participat la acţiune. Sunt nişte oameni minunaţi", a mai spus coordonatorul judeţean.

Judeţele fruntaşe

Statisticile la nivel naţional ale acţiunii de sâmbătă arată însă că Bihorul se numără printre judeţele cu cantităţi mici de gunoaie adunate, dar şi cu un număr mic de voluntari implicaţi.

Un comunicat dat publicităţii luni de organizatorii "Let's do it, Romania" arată că mobilizare exemplară a fost în Botoşani, unde 16.000 de voluntari au strâns 8.000 de saci de gunoaie, Maramureş (12.000 de voluntari şi 10.780 de saci) şi Vaslui (11.500 voluntari şi 14.500 de saci). 

O problemă des întâlnită de voluntarii din toată ţara au fost cadavrele de animale (căini, pisici, pasari, cai) aruncate în ape, păduri și pe marginea drumului.

Estimările organizatorilor de la Bucureşti mai arată că, în total, sâmbătă au ieşit la curăţenie 136.000 de voluntari care au strâns 168.000 de saci.

Citeşte pe această temă şi articolul "Let’s do it! Zeci de voluntari au adunat sute de saci de gunoaie din Padiş (FOTO/VIDEO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu este solutia ideala
numai ca nu este solutia ideala. terbuie dat in cap la toti care arunca gunoaie.
Postat 26 Septembrie 2016, 22:42 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON