URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2016, 17:52

Aparat modern pentru diagnosticarea şi monitorizarea bihorenilor bolnavi de epilepsie, donat de Clubul Lions (FOTO)

În Oradea a fost inaugurat, vineri, primul Centru de Epilepsie din judeţ, dotat de cluburile Lions din Cluj Napoca şi Oradea cu un aparat modern şi performant, cu ajutorul căruia doi medici neurologi vor putea diagnostica şi monitoriza video bolnavii de epilepsie. ONG-urile au cumpărat cinci astfel de aparate videoEEG, distribuind deja câte unul în Oradea, Cluj Napoca, Baia Mare şi Suceava, iar ultimul urmează să ajungă anul viitor într-un oraş încă nestabilit.

Diagnostic rapid şi corect

Aparatul, unic în Bihor, are avantajul că permite doctorilor neurologi să pună corect diagnosticul de epilepsie, dar şi să monitorizeze în timp pacientul, pentru a urmări dacă tratamentele administrate au sau nu efect în reducerea crizelor specifice. În plus, dispozitivul este conectat într-o reţea internaţională, astfel încât medicii români se pot sfătui între ei sau chiar cu colegi din străinătate.

"Aparatul înregistrează activitatea electrică a creierului, care documentează epilepsia. Epilepsia are mai multe forme şi cu cât dai diagnosticul mai timpuriu şi găseşti forma corectă de epilepsie, cu atât ai şansa să alegi medicamentul mai potrivit şi să ai rată de succes, pentru că o treime din epilepsii este vindecabilă, o treime este controlabilă şi o treime este refractară la tratament", a explicat doctorul neurolog Bogdan Florea din Cluj, membru al clubului Lions şi membru în echipa proiectului "Telemedicină în Epilepsie".

Pe lângă că îi indică doctorului ce formă de epilepsie are pacientul, aparatul videoEEG (video-electroencefalogramă) are şi o altă utilitate foarte importantă: poate fi folosit şi în timpul somnului pacientului. "Sunt bolnavi care au crize morfeice, numai în somn. Vine pacientul seara, în pijama, doarme şi este înregistrat până dimineaţa. Dacă se întâmplă o criză, o vezi şi vei şti să o tratezi", a mai spus medicul.

Florea a mai explicat şi că datele adunate cu acest aparat vor fi utile medicilor români, în cercetările pe care le fac în epilepsie. Deocamdată, România are prea puţine date despre aceşti bolnavi, doctorii folosind statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care arată că 2% din populaţie suferă de epilepsie.

Omul contează!

Aparatul a fost dat în comodat, adică folosinţă gratuită, Clinicii private Lavinia Davidescu, de pe strada Gheorghe Doja 49, şi va fi folosit de medicii neurologi Vharoon Nunkoo Sharma şi Reka Szabo. Aceştia au fost aleşi de o comisie de medici din străinătate, în urma unei selecţii lansate de Lions, la care însă s-au înscris doar patru medici din Bihor. Doctorii vor putea utiliza gratuit aparatul videoEEG, dar în schimb sunt obligaţi să participe anual, timp de trei ani, la un curs de perfecţionare în epilepsie. De asemenea, asistenţii care vor folosi aparatul vor avea obligaţia să participe de două ori pe an, timp de trei ani, la cursuri similare.

"Nu aparatul este important, ci oamenii de lângă el. Poţi avea un aparat de un milion de euro, dacă omul de la butoane este nepriceput şi nepregătit, te încurcă", a explicat Florea motivul pentru care obligă medicii şi asistenţii să se perfecţioneze. Important de precizat este că aceste cursuri vor fi plătite de beneficiari, adică de medici şi asistenţi, aşa explicându-se probabil numărul mic de aplicanţi în selecţia Lions. ONG-ul caută acum soluţii să le achite totuşi o parte din costuri.

La Clinica Lavinia Davidescu vor avea acces la aparatul modern toţi bihorenii, în baza unei programări. Costul unei consultaţii este de 120 lei, dar cei mai sărmani vor putea primi o reducere de 100 lei, plătind doar 20 lei. Clubul Lions va distribui neurologilor din Bihor vouchere care vor asigura reducerea oferită pacienţilor, cu îndemnul să distribuie aceste tichete bolnavilor cu venituri mici. Reprezentanţii ONG-ului au explicat şi că au ales să ofere aparatul unei clinici private şi nu unui spital public pentru simplul motiv că aşa au certitudinea că va fi folosit şi nu se va umple de praf, ascuns într-o clinică publică unde medicii nu sunt interesaţi să se perfecţioneze, pentru a şti să-l folosească.

Medici pe scenă

Interesant este şi modul în care cluburile Lions au făcut rost de fondurile necesare pentru achiziţia acestor aparate, fiecare costând circa 25.000 euro.

Banii s-au strâns din vânzarea de tichete la trei concerte susţinute în acest an în România de Orchestra Mondială a Medicilor. Remarcabil este că 110 medici din toată lumea au venit, pe propria lor cheltuială, pentru a concerta pe scene din Cluj, Braşov şi Bucureşti, performând absolut gratuit.

De altfel, un membru al orchestrei, solista Aida Carmen Soanea, o româncă stabilită în Germania, a fost prezentă vineri la Oradea şi a cântat la inaugurarea Centrului de Epilepsie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Leoaica tanara,Lavinia
Bravo Lions ! Si la "mai mare " !
Postat 27 Noiembrie 2016, 01:57 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON