URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2012, 14:25

Ajutor pentru mama tripletelor autiste, crescute într-o cameră de cămin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mulţi orădeni au rămas impresionaţi de povestea orădencei Morna Zsuzsanna, o tânără de doar 28 de ani, care îşi creşte singură tripletele suferinde de retard mintal şi autism, într-o cameră din cămin pe strada Atelierelor, oferindu-şi ajutorul.

În urma mai multor solicitări pe forumul ebihoreanul.ro, dar şi pe adresa de e-mail, BIHOREANUL este în măsură acum să publice un număr de cont al curajoasei mame, astfel încât doritorii să o poată ajuta direct.

Morna Zsuzsanna are deschis pe numele ei contul: RO79CECEC001946275662411, la CEC Bank, sucursala Oradea, în care oricine poate face donaţii.

Pe de altă parte, având în vedere că Centrul de Cazare Temporară din strada Atelierelor va intra în reabilitare pe bani europeni, orădeanca va fi mutată, cel mai probabil în cursul acestei săptămâni, într-o nouă locuinţă.

Ea va primi o cameră cu bucătărie şi toaletă la demisolul unui imobil al Administraţiei Imobiliare Oradea de pe strada Roman Ciorogariu. "Au spus că îl renovează şi vor încerca să-mi facă şi un duş în cameră", afirmă Zsuzsanna.

Tânăra de 28 de ani îşi creşte singură tripletele diagnosticate cu retard mintal cu elemente de autism, doar din indemnizaţiile de handicap şi cea de asistent personal, despărţită fiind de tatăl copilelor.

Fetiţele ei însă nu înţeleg drama pe care o trăiesc, căci sunt "închise" într-o lume a lor. La 7 ani, după ore de terapie la grădiniţă, Laura, Cristina şi Cornelia abia pot articula câte un cuvânt şi atunci imitând persoanele din jur. Doar de ceva vreme au învăţat să mănânce singure, dar încă poată scutece.

Citeşte drama impresionantă a Zsuzsannei şi fiicelor ei în articolul: Copilărie fără cuvinte

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
O posibila solutie testata
cineva foarte apropiat mie a avut o problema cu unul din copii si s-a tamaduit in scurta vreme prin deasa impartasanie a copilului, participarea cat mai deasa la Sfanta Liturghie si Sfantul Maslu si spovedania parintilor. De fiecare data la Sfanta Liturghie copilul adormea, il trezea pentru Sfanta Impartasanie si dupa numai 7 „sedinte” a devenit altul, copil normal. Cauza metehnelor copilului era aici de la pacatele parintilor legate de modul de concepere (la betie a barbatului), timpul de concepere (posibil duminica) si impreunare peste sarcina. De aici avea tot felul de manifestari: violenta si automutilare(la numai 2 ani!!!), neinteractiune cu ceilalti – tipic autismului . Am mai citit ca astfel de cazuri precum cele trei fetite apa la copii conceputi in zile de mare sarbatoare (Pasti Craciun, Rusalii etc). Relevant ar fi daca s-ar studia Marturii din Tara Fagarasului despre Parintele Arsenie Boca (4 volume) si Ridicarea Casatoriei la inaltimea de Taina, vazand din greselile altora, greselile noastre… Dumnezeu pedepseste pe om in urmasii lui pentru pacatele neispasite pana la al saptelea neam si asta spre binele nostru ca si suflete nepieritoare, asemenea Lui. Acum se impun niste intrebari: - parintii sunt ortodocsi? - parintii sunt cununati la preot/au fost cununati in momentul conceperii? - parintii (sau macar mama) s-au spovedit? - copii au fost conceputi in zi de sarbatoare mare? - copii au fost botezati? au mai fost dusi la impartasit/Safantul Maslu de la botez incoace? - le lasa mai mult de 15 min pe zi la televizor ? (televizorul e cauza de autism si retard mintal si la copii nascuti normali, mai ales la varste sub 2 ani) - au fost vaccinate? (vaccinurile sunt o cauza a autismului, acasta boata nefiind cunoscuta pana in urma cu ceva vreme, sunt suficiente articole pe net despre asta) - s-au rugat Sfintilor Tamaduitori (Nectarie, Pantelimon) Stelian (ocrotitorul copiilor)? Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu? Prin raspunsul la aceste intrebari s-ar putea sa se vadeasca cauzele dar si solutiile. Sa gaseasca un duhovnic, sa mearga la Sfantul Maslu si daca vor starui cred ca Dumnezeu le va usura povara. Am pus intrebarea daca sunt ortodocsi ca numai Ortodoxia e o credinta vie, lucratoare. Poate ar trebui sa gaseasca pe cineva care sa ii ajute cu transportul de unde locuiesc pana la Biserica si inapoi, cat mai des posibil. Asta ar fi un ajutor necesar. Pana nu demult credeam ca toate credintele sunt egale, dar necazurile vietii mi-au aratat ca nu este asa, spun asta pentru a nu ma cataloga „fanatic religios” sau alte asemenea.
Postat 21 Februarie 2012, 14:15 de oarecare
Continuitate
Eu zic ca o idee buna ar fi si faptul sa republicati articolul, mai multe saptamani la rand, daca se poate, cred ca asa ar exista mai multe sanse, deoarece l-ar vedea mai multa lume!
Postat 20 Februarie 2012, 23:56 de Mihai
ORICE AJUTOR,CAT DE MIC!
Copilele acestea trebuiesc ajutate!Cat de mic ar fi ajutorul,pentru ele conteaza.Daca sunt oameni cu credinta in Dumnezeu(si cred ca sunt),nu trebuiesc uitate aceste copile.moromete ion
Postat 20 Februarie 2012, 22:53 de moromete
f bine
Foarte bine ca ati publicat un numar de cont, asa macar putem sa o si ajutam pe aceasta femeie, eroina, model de mama adevarata.... multa sanatate familiei Morna!!!
Postat 20 Februarie 2012, 22:27 de m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON