URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2015, 10:54

I love Bihor! După un an de voluntariat în Bihor, o scriitoare americancă a dedicat o carte meleagurilor de care s-a îndrăgostit (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un an petrecut în Bihor i-a fost destul americancei Clela Reed pentru a se îndrăgosti iremediabil de aceste locuri. "Simt că aici este a doua mea casă", spune fosta profesoară care s-a dedicat de o vreme scrisului.

Trimisă de Corpul Păcii să-i înveţe engleza pe bihoreni, Clela a rămas impresionată de ospitalitatea localnicilor şi de frumuseţea Oradiei. Tot aici şi-a găsit inspiraţia pentru o carte de memorii şi poezii pe care anul trecut a lansat-o în America, iar săptămâna trecută în locul în care i-a scris multe din pagini...

Voluntarul Păcii

Clela Reed a aterizat pentru prima oară în România în mai 2010, ca voluntar al organizaţiei Guvernului SUA "Peace Corps" (Corpul Păcii), care trimite americani în toată lumea, pentru a face o schimbare atât în propriile vieţi, ajutându-i să cunoască alte popoare, cât şi pentru gazdele lor, pe care le ajută necondiţionat.

"Atunci eram într-o perioadă dificilă, îmi pierdusem părinţii şi am simţit nevoia să fac ceva diferit", mărturiseşte femeia. Fostă profesoară de engleză, pensionară, cu copii aşezaţi la casele lor, dar fără nepoţi, Clela s-a desprins un an de casa ei din Athens, statul Georgia, pentru a sta un an şi jumătate în România.

Nu ea a ales destinaţia, ci aici a fost repartizată de Corpul Păcii, iar acum are convingerea că aşa a fost dat: ea şi familia sa aparţin confesiunii unitariene, născută în Transilvania secolului XVI, biserica pe care o frecventează în America e înfrăţită cu una de aici, iar în România a ajuns tocmai de ziua ei de naştere.

Lecţii pentru toţi

Americanca recunoaşte că înainte nu ştia mai nimic despre România, iar despre  Bihor şi Sântandrei, unde a fost trimisă, cu atât mai puţin. S-a acomodat însă rapid. Dovada: încă din primele zile de şedere a scris în jurnalul pe care îl ţinea că nu vrea să mai plece de aici.

De altfel, vreme de un an nici n-a mai plecat acasă, aşa încât a primit aici vizita soţului. În Sântandrei, Clela a oferit zilnic lecţii de engleză pentru copii la şcoală, iar după-amiaza pentru adulţi. La schimb a primit lecţii de... românism. "Am învăţat tradiţii locale: cum se sărbătoreşte în familie, Mărţişorul, cum e organizată munca într-o familie de la sat, cum se găteşte româneşte", povesteşte americanca.

Bucătăria noastră a cucerit-o definitiv, aşa că a şi învăţat reţete autohtone. Tot din primele momente a impresionat-o căldura gazdelor şi spune că a legat prietenii de durată. Are însă şi un regret: în ciuda eforturilor, n-a reuşit să înveţe limba română.

Carte cu eroi

Experienţa bihoreană a inspirat-o pe Clela şi în scrieri. Înainte să ajungă în România îşi mai pusese semnătura pe două volume de poezii, iar în anul petrecut aici a adunat zeci de pagini de jurnal şi o mulţime de poezii despre oamenii întâlniţi, locurile vizitate şi experienţele trăite. Pe toate le-a pus într-un volum lansat anul trecut în Athens.

Mărturisind că a fost impresionată şi de tăria românilor de a ieşi în stradă în 1989 pentru a scăpa de dictatură, americanca şi-a intitulat cartea "Eroul Revoluţiei ne serveşte ceai" şi i-a pus un motto măgulitor: "Poporului român, care are mai mult curaj decât crede, mai multă putere decât simte şi mai multe realizări decât recunoaşte".

Joia trecută, revenită la Oradea în vizită împreună cu soţul său, Clela şi-a lansat cartea şi aici, în prezenţa prietenilor bihoreni. "Ce minunat este să fiu iar în locurile care au inspirat cartea, lângă oamenii care mă inspiră în continuare!", a exclamat autoarea. Sub o altă formă, mărturisirea se găseşte şi în carte: "Sunt atât de multe motivele pentru care aş vrea să rămân în această complexă şi frumoasă ţară, bucurându-mă de oamenii ei, de viaţa la ţară, de mâncarea, muzica şi tradiţiile de aici...", a scris americanca.

Oradea, a doua casă

Fosta profesoară spune că în Oradea se simte în elementul ei: "Consider acest oraş a doua mea casă". De la primii paşi pe străzile urbei, arhitectura clădirilor a lăsat-o cu gura căscată. Mai mult, la fiecare plimbare prin Oradea încă descoperă alte şi alte clădiri frumoase.

De asemenea, Clela adoră faptul că natura are locul ei în oraş. De altfel, celui mai "natural" element al Oradiei, Crişul Repede, i-a dedicat o poezie plină de metafore ce descriu lunca râului drept locul în care oricine se poate lăsa dus de val.

Clela afirmă că la fiecare revenire în Oradea are surpriza să constate noi schimbări în bine, deoarece oraşul se dezvoltă şi se înfrumuseţează. "Acum am avut chiar surpriza să găsesc chiar tot oraşul sub lucrări, dar sunt convinsă că va fi şi mai frumos când voi veni data viitoare", spune ea. Pentru că Oradea este pentru ea a doua casă şi ştie că după fiecare plecare va urma şi o nouă întoarcere.


"Vreau să văd aceşti copaci româneşti / Dansând can-can, sofisticat dacă preferi / Scuturându-şi capul înfrunzit şi şosetele albe"

Strofă din poezia "Prezentându-vă copacii primăverii albi şi spălaţi", pe care Clela Reed a compus-o privind copacii văruiţi în alb dintre Oradea şi Sântandrei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON