URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2018, 15:05

Surpriză: Premiera Dăncilă a ţinut discursuri orădenilor, iar baronii PSD le-au împărţit mititei, bere, făină, ulei, găleţi şi papuci chinezeşti (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot ce-au scandat de mai bine de un an şi jumătate încoace - "Vrem Justiţie, nu corupţie!" ori "PSD, Ciuma Roşie" - susţinătorii Asociaţiei Oradea Civică au întors pe dos miercuri, când au pus în scenă o "acţiune de partid" desfăşurată de-a lungul a două ore, de la sediul PSD Bihor, pe Corso, până în piaţeta din faţa magazinului Crişul.

MU13-PSD, Cornul Abundenţei

Ca de multe ori, membrii Oradea Civică s-au strâns la ora 12 în faţa sediului PSD din strada Independenţei, costumaţi de data asta, însă, în membri de partid, cu jobene de măscărici, cu nasuri de Arlechin şi "înarmaţi" cu pancarte pe care scria "Vrem corupţie, nu Justiţie!", "Şi eu vreau pensie specială!", "Liviu Dragnea, te iubim, că ca tine nu găsim!", "Hai cu Ordonanţa, că-i gata vacanţa!", "Doar penali în funcţii publice", "Dragnea şi penalii lui sunt mândria neamului!", "RTV şi-Antena 3 sunt lumina naţiei!".

În câteva minute, în staţia de tramvai din dreptul Parcului 1 Decembrie erau aproximativ 20 de "baroni" PSD, care au întâmpinat cu aplauze şi vii urale sosirea unei "limuzine" care a adus-o pe premiera Veorica Dăncilă, coafată în stilul binecunoscut. În fapt, vehiculul de protocol a fost un triciclu electric, "înmatriculat" cu numărul MU13-PSD şi în "bena" căruia erau pregătite tot felul de articole, tot de "protocol", obişnuite în recuzita de campanie a Partidului, adică bere, mititei, muştar, baxuri de făină, ulei, găleţi (roşii, fireşte), papuci made în China etc.

Vehiculul de culoare roşie a fost pavoazat cu lozinci precum "Mândri că-i furăm pe români!" şi "Îndrăzneşte să crezi! Mai votează o dată!", dar şi cu siglele Partidului, începând cu vechea stemă a PCR dinainte de 1989 până la cele actuale, cu trei şerpi în loc de trei trandafiri, ori cu un craniu de piraţi între doi trandafiri.

Plimbare cu discurs Dăncilez

Strigând "Vrem pensii speciale!", "Vrem să ciordim, nu să muncim!", "Nu vrem paturi în spitale, vrem doar pensii specialie!", "PSD, te iubim, că ca tine nu găsim!" şi altele, cortegiul de "pesedişti" s-a deplasat de la sediul Partidului spre Corso pe strada Independenţei şi apoi au trecut Podul Ferdinand până lângă fosta agenţie CFR, unde premiera Veorica Dăncilă a ţinut o cuvântare în binecunoscutul stil agramat, salutându-i pe toţi bihorenii "din judeţul Oradea".

În timp ce "activiştii" împărţeau mititei, bere, făină şi ulei, "premiera" a condamnat "Statul Paralel care nu ne lasă să mărim pensiile şi salariile" şi "străinii care suge sângele poporului", a promis "bani mai mulţi pentru tot poporul PSD", aşa încât "nimeni nu va mai trebui să lucreze" şi "românii să voteze PSD şi-n 20-20, şi-n 20-30, şi-n 20-60". Dăncilă a precizat că "copiii de la care a furat Domnu’ nostru Liviu Dragnea nu erau săraci", fiind confirmată de baronii PSD, care au întărit că orfanii din Teleorman erau "bogaţi", aşa că şeful Partidului e nevinovat.

Premiera nu a uitat nici că "anul ăsta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1856 cu România, ocazie cu care s-a născut Republica Socialistă România", astfel că Partidul va da mici şi bere pentru tot poporul, chiar şi pentru "cei care vorbeşte ungureşte".

În scandări energice ale activului de Partid, care striga "Dragnea preşedinte!", Dăncilă şi-a luas rămas bun de la orădeni şi a spus că pleacă la Paris, în capitala Pakistanului, unde va face poze cu Angela Merkel, preşedinta Comisiei Europene. "Nu uitaţi să iubiţi PSD, în fiecare zi, partidul care v-a dat ceva, chiar dacă a şi furat un pic! Doamne-ajută!", a încheiat şefa Guvernului.

La "shopping" pre-electoral

Sceneta a fost repetată de membrii Oradea Civică de mai multe ori pe Corso, în dreptul intersecţiei cu strada Roman Ciorogariu, lângă fostul magazin Unic, în apropierea Serviciului Paşapoarte şi în piaţeta de la magazinul Crişul, iar reacţiile orădenilor şi turiştilor au fost în general de amuzament.

Unii, însă, au luat de bună "acţiunea de partid". O femeie, de pildă, a sărit în apărarea PSD, spunând că ea vrea "Jos Justiţia!" şi "Jos Statul Paralel!", câţiva romi s-au ghiftuit cu mititei şi au promis că vor vota cu PSD, iar o pensionară, care s-a declarat a fi fostă profesoară de limba română din Beiuş, n-a pregetat să primească un "cadou electoral" constând în una bucată găleată roşie, două flacoane ulei, două pungi făină albă şi o pungă mălai, ba chiar şi un PET cu bere.  

"Eu am luat că am votat PSD", a motivat femeia cu seriozitate, abia după câteva minute, din cauza hohotelor de râs, începând să suspecteze că "acţiunea de partid" era totuşi o farsă. Acest lucru n-a împiedicat-o, însă, să fugă cu "prada" acasă şi să revină şi a doua oară, prinzând "caravana" cu pomană şi în piaţeta de la Crişul, după ce-şi făcuse deja plinul şi în apropierea fostului magazin Unic.

"Încăierare" cu USR-işti

În timpul "paradei" electorale, baronii PSD şi premiera Dăncilă s-au intersectat şi cu câţiva simpatizanţi ai USR, în mijlocul căruia se afla deputatul de Bucureşti Cristian Seidler, orădean de origine, aceştia "în plin flagrant" de colectare de semnături în sprijinul iniţiativei #Fărăpenali în funcţii publice.

Scandând "Numai penali în funcţii publice", "pesediştii" au mimat o dispută cu "sorosistii", încheiată însă cu happy-end. Morala a fost scandată pe ritmuri de muzică populară bihorenească: "PSD, te iubim, că ca tine nu găsim!" şi "PSD îi cel mai bun, chiar dacă mai dă un tun!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
noi suntem de vina pentru ca i-am lasat sa ne conduca pe ticalosi si idioti!
Se pare ca aceasta "initiativa" vine in sprijinul PSD-Mang care a rupt legatura cu masele de votanti lasandu-i fara pomeni tocmai acum cand ziua e mai lunga si acestora li se lungesc urechile de foame. Pomana data ieri a fost buna, dar totusi PSD trebuie sa revina in mijlocul electoratului sau pentru ca gargara de la Antena 3 nu umple burtile cu care gandesc asistatii social. De asemenea "baia de multime" mai vine si in sprijinul celor care gandesc cu propriul cap si care apreciaza satira si umorul, ultimele consolari inca de pe vremea Dictatorului si a Odioasei (care reevaluati comparativ cu Mustaciosul si Analfabeta parca erau mai umani!)
Postat 02 August 2018, 10:32 de decalog
c'est la vie
...Rouge
Postat 01 August 2018, 17:28 de soricel
Julien din "Roage et noire"
Mi-a venit o idee! Aș putea regizat o sceneta în care să interpretez rolul lui Julien ! Nu mă prea calific! Eu am chelie ( deci ce coafură...) si nu am avut în copilărie Bob Dylan! Fundalul muzical ar fi: " La Baku la Baku/ Baku din Georgia/ S-a-ntamplat s-a-ntamplat/Mare dandana/ Feribot feribot prin munții Caucaz/Dar asta e de dreapta/ Si totuși o să cazi...
Postat 01 August 2018, 17:28 de soricel
da sigur ca da :)
Pai ce crezi, primim ce meritam :)
Postat 01 August 2018, 17:20 de speed
scoala
din pacate e vacanta la Ady ERA APROAPE SCOALA DE prima ministra a tarii
Postat 01 August 2018, 17:15 de sarbi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON