URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2011, 17:10

Scandal: Consilierii locali au optat pentru statuia Reginei Maria care a ieşit pe locul doi la concursul de idei (FOTO / VIDEO)

Scandal: Consilierii locali au optat pentru statuia Reginei Maria care a ieşit pe locul doi la concursul de idei (FOTO / VIDEO) Aşa va arăta statuia Reginei Maria, amplasată în Piaţa Ferdinand
Scandal: Consilierii locali au optat pentru statuia Reginei Maria care a ieşit pe locul doi la concursul de idei (FOTO / VIDEO) Deşi a câştigat concursul de idei lansat de municipalitate, Regina Maria în viziunea scuptorului Ioan Mihele (foto) nu a fost pe placul aleşilor locali

Consilierii locali au hotărât marţi, în mod surprinzător, ca în Piaţa Ferdinand să fie amplasată stratuia Reginei Maria, concepţie a sculptorului Dumitru Paina, deşi la concursul de idei organizat în luna septembrie de municipalitate lucrarea a obţinut doar locul doi. Hotărârea a fost luată după dezbateri aprinse, în urma cărora preşedintele de şedinţă, Florica Cherecheş, a fost nevoit să le dea consilierilor o pauză de consultări.

Dezbaterile au pornit de la faptul că la concursul de idei câştigat de scuptorul Ioan Mihele trei din cele şapte lucrări au obţinut 70 de puncte. Creaţiile au putut fi departajate abia în urma unui interviu pe tema ideilor lucrărilor cu artiştii Ioan Mihele, care a ocupat în final locul întâi, Dumitru Paina, locul doi, şi Marius Vesa, locul trei.

Frica de proces

Discuţiile din Consiliul Local au fost declanşate luni după amiază de consilierul PSD Bogdan Hossu, care a atras atenţia asupra faptului că, deşi punctajul maxim a fost atins de trei lucrări, Consiliul Local este chemat prin proiectul de hotărâre să aleagă doar între două. "De ce trebuie să alegem doar între două lucrări dacă toate trei au luat 70 de puncte?", a întrebat Hossu.

Consilierul a spus că în condiţiile în care juriul a declarat deja un câştigător, este riscant ca aleşii să decidă altfel. "În regulamentul de organizare al concursului se prevede faptul că ocupantul locului întâi se va prezenta cât mai curând la semnarea contractului în vederea punerii în operă a lucrării. Oare nu ne expunem unui proces?", a întrebat Hossu.

"Să ne lămurească Primăria!"

La cererea aleşilor, Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef al oraşului, a încercat să lămurească situaţia. "Într-adevăr, toate cele trei lucrări au 70 de puncte, dar când au fost expuse, publicul s-a exprimat şi au ieşit în top primele două", a spus Lipoveanu.

Directoarea a dat de înţeles că municipalitatea nu mai are nicio obligaţie faţă de câştigător de vreme ce l-a recompensat deja cu 2.000 de euro. "În urma câştigării concursului, domnul Ioan Mihele a fost recompensat cu premiul întâi, dar asta nu înseamnă că statuia va fi şi amplasată în Piaţa Ferdinand", a spus Lipoveanu.

În discuţiile care au urmat, consilierii au ajuns inclusiv să ceară reprezentanţilor municipalităţii să le recomande cum să voteze. "Degeaba tot ziceţi aici că varianta întâi sau varianta a doua, pentru că nu ştim pe care să o votăm, să ne sfătuiască şi pe noi corpul tehnic al Primăriei", a cerut franc consilierul PDL Vasile Petruţ.

Pauză pentru ... dezbateri

Pentru că discuţiile riscau să degenereze, preşedintele de şedinţă, Florica Cherecheş, a pus capăt dezbaterilor, oferindu-le aleşilor o pauză de cinci minute. "Grupurile de consilieri să se retragă pentru consultări, să hotărască pe ce variantă merg", a spus Cherecheş.

Dezbaterile au continuat şi mai aprins, pe holul Primăriei, unde erau expuse proiectele celor două statui. "Nu, zău, asta este cea mai mare problemă a oraşului?!", a spus ironic viceprimarul Gheorghe Carp.

Mai pragmatic, liberalul Dan Octavian a încercat, şi chiar a reuşit, să îşi convingă colegii din PSD şi PDL asupra faptului că alegerea lucrării de pe locul doi nu va avea consecinţe juridice. Consilierul şi-a continuat pledoaria inclusiv la reluarea lucrărilor. "Domnilor, la finalul concursului toate cele trei lucrări au devenit proprietatea intelectuală a municipiului Oradea prin urmare nu riscăm niciun proces. Noi hotărâm pe care din cele trei variante mergem. Mie, personal, îmi place varianta a doua, cu sulul", a indicat Dan Octavian proiectul sculptorului Dumitru Paina, în hohotele de râs ale consilierilor. "Păi, acuma ne-a influenţat domnul Dan Octavian...", a replicat Vasile Petruţ.

"Regina cu floare" contra "regina cu sul"

Pentru că aleşii riscau să confunde cele două lucrări între ele, Florica Cherecheş i-a îndrumat pe consilieri ca pe copiii de grădiniţă, la alegerea proiectului de statuie care va fi amplasat în Piaţa Ferdinand. "Supun la vot prima variantă, a domnului Ioan Mihele, cea cu floarea", a spus Cherecheş.

La fel, după ce lucrarea care a câştigat concursului a adunat 23 de voturi împotrivă, a fost supusă la vot cea care a ocupat locul doi. "Acum supun la vot varianta a doua, a domnului Dumitru Paina, cea cu sulul", a spus Cherecheş.

Proiectul statuii aparţinând sculptorului Dumitru Paina a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Conform hotărârii Consiliului Local, turnarea în bronz a lucrării şi realizarea soclului vor trebui finalizate până la 1 mai 2012. Inaugurarea statuii va avea loc pe 23 mai 2012, la împlinirea a 93 de ani de la vizita familiei regale în Oradea în anul 1919.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
la ce sanatate subreda au
ar trebui sa mi comand CAVOUL de la 20 de ani, traisca saracul nu va adunati cu boliile ca va manaca medicii:)))))
Postat 01 Decembrie 2011, 10:20 de ooooooooooo
replica la articol
Consilierul local PSD Bogdan Hossu se baga in seama cu aceast scandal din nimic ,de ce nu s-a ridicar in sedinta de consiliu sa zica ca este contra majorari taxei serviciilor din Oradea ca doar este social democrat si cei multi saraci si cinstiti l-au votat ,nu sa faca scandal ce statuie a reginei Maria sa fie ,cea cu sul a sau cea cu trandafir (i):))=)) A mai facut prostii deaste asta in aparitiile lui ,interviu intr-un localde sub pasajul Vulturul Negru putin ametit ,a mai mers la protestul anti PDL ca si cum ar fi mers la schi la Predeal cu caciuita si costum de fish,i-a mai facut un mishto si bataie de joc ca si acum la aceasta sedinta de consiliu si viceprimarul PNL Gheorghe Carp lovindu-l la pulpe cu genunchiul pe la spate la asteptarea rezultatelor alegerilor prezidentiale din 2009 ,miine poimaine 2 ani de atunci.:))=))Consilierule local oradean PSD Bogdan Hossu prea multa zarva pentru nimic cam la atit se rezuma actrivitatea ta ,sa cunoasca si oradenii ce consilier local PSD au ales,trebuia ca sa le aperi drepturile si libertatile sa fii social democrat adevaratpentyru poporul PSD si nu un clovn pacalici bambilici :))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 30 Noiembrie 2011, 15:13 de Romanul Simplu
@titi corleoteanu
E adevarat ca e plin de politruci semianalfabeti in prea multe pozitii platite din bani proveniti din taxe si impozite, dar asta se intimpla si din cauza ca in partide nu pot "penetra" persoane de buna calitate intelectuala si morala. Partidele din Romania, (dar nu numai si cele din ungaria de ex. sau USA), sunt adunaturi de "ciocoi" (cum ar zice DDD in direct si reluare). Atita timp cit nu se va schimba ceva fundamental in directia asta, nu putem sa ne asteptam la nimic bun dinspre nici un partid, etnic sau de alta natura. Iubirea de tara e cu totul altceva. Cind un roman se supara pe Romania e, ca si cum un baschetbalist s-ar supara pe baschet, sportul care l-a consacrat. Nu-ti convine poti emigra. Daca ar fi dupa mine ati emigra in clipa in care am deconta toate cheltuielile. Cum a rezolvat situatia Ceausescu cu jidanii si cu hicleristii. In rest s-auzim de bine. LA MULTI ANI ROMÂNIA !!!
Postat 30 Noiembrie 2011, 11:53 de ovidiu
astia sunt APTI MEDICAL
sa INTRE IN PRIMARIE? buna intrebare :))) stau si ii privesc unul mai bolnav ca altul dar SE POATE! ia priviti atent nu vi se par rau NEVOIELNICI :))) DESHIDRATI, STOSI fara VLAGA
Postat 30 Noiembrie 2011, 11:37 de hai sa fim seriosi
Primesc un 10%?
Bravos consilierilor locali pentru alegerea corecta! Statuia e buna, oricare varianta va fi aleasa, dar mai trebuie adaugat langa fusta eroinei un personaj nelipsit la curtile regale : mascariciul. Dan Octavian in marime naturala ar reprezenta cel mai bine acest simpatic personaj! Sa supunem la vot daca va fi asezat la stanga sau la dreapta personajului principal.
Postat 30 Noiembrie 2011, 11:35 de Consilier Pallade
Asa-i ca se poate ?
Daca Oradea a ajuns sa amplaseze o lucrare de arta aleasa in urma motivatiei prezentate de Dan Octavian, un absolvent de Sorbonica, un "nepot" de-al lui nasu-sau care l-a angajat dupa absolvire ca sef la Regia de apa, apoi nu trebuie sa ne miram ca orasul asta arata asa de jenant! Asta se intampla cand mediocritatea ajunge sa conduca! Iar in Oradea, ca si in toata Romania dealtfel, vezi la conducere in toate institutiile statului numai indivizi de inteligenta scazuta si moralitate indoielnica. Pentru ca sa conduci ceva, de la Birou de apa-canal pana la Ministere, trebuie sa fi fost repetent in liceu, absolvent de Spiru Haret, si nu in ultimul rand retardat mintal. Iata de ce iubim Romania de azi!
Postat 30 Noiembrie 2011, 09:58 de Titus Corlatean
sa aleaga oradenii
Normal ar fi fost sa decida prin vot (on line sau gasita alta varianta) oradenii si nu papagalii din consiliu...pana la urma e orasul nostru ...
Postat 30 Noiembrie 2011, 08:56 de dana
floare sul
mda, si eu sunt de parere ca proiectul paina e mai bun decat proiectul mihele dar penibilul tot ramane! ce ati zice daca o expertiza are anumite rezultate iar judecatorul din instanta zice:NU, cred ca e invers? probabil de vina este comisia care a stabilit punctajul!
Postat 30 Noiembrie 2011, 00:24 de dante
Era simplu, dar....
O singura statuie merita sa castige, cea care o prezenta pe Regina Maria in tinuta de la incoronarea de la Alba Iulia ! Restul....
Postat 29 Noiembrie 2011, 18:49 de .
lucrarea lui Paina
Desi au fost atatea ba;baieli, pana la urma se pare ca s/a facut dreptate....doar ca si premiul de 2000 de euro trebuia sa i se acorde tot autorului Paina. De departe este cea mai buna lucrare !!!! Le-am analizat indelung pe amandoua, am fost in comisii de decernare a unor premiil de sculptura monumentala in Austria si Statele Unite, asa incat ochiul si priceperea nu au cum sa ma insele. Nu ii cunosc pe nici unul din cei doi, dar lucrarile lor vorbesc, iar domnul de pe locul 2 este pe departe cel mai bun !!!! Lucrarea d epe locul 3 nu intra in discutie, este a unui novice, nu exprima nimic din ceea ce ar cere o astfel de lucrare. In fine, felicitari domnilor consilieri pentru decizia finala.
Postat 29 Noiembrie 2011, 18:00 de carmen
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON