URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2011, 17:20

Revoltă în Oşorhei pe tema crematoriului: Oamenii au blocat E60 şi l-au huiduit pe primar (FOTO/VIDEO)

Dezbaterea publică pe tema construirii unui crematoriu în cimitirul din Oşorhei s-a transformat într-o revoltă generală, din care singurul mesaj înţeles a fost că investitorul, Dorin Gherghev, nu e dorit în comună. Afaceristul aproape a fost linşat de cei prezenţi. Revoltaţi că primarul nu a luat parte la dezbaterea publică, sute de oameni au blocat drumul E60, strigând "Jos primarul". Cozile maşinilor s-au întins pe kilometri. 

Fără sorţi de izbândă 

Încă dinainte de a începe, dezbaterea pentru construirea unui crematoriu uman în cimitirul din Oşorhei a fost compromisă. Circa 500 de oameni au umplut până la refuz, miercuri după-amiază, căminul cultural din Oşorhei, unde trebuia să aibă loc întâlnirea, iar alte câteva zeci de persoane au stat afară din cămin, întrucât nu mai aveau loc în interior. Văzând că investitorul, Dorin Gherghev, a pregătit prezentarea investiţiei cu videoproiectoare, oamenii au început să urle. "Cine v-a adus aici să vă ducă înapoi", striga un bărbat din mulţime. "Să faci crematoriu la tine acasă!", a zis un altul.

Reprezentanţii investitorului au încercat fără succes să ia cuvântul, la fel ca şi Mihaela Crăciun, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Fiecare localnic prezent la şedinţă îşi striga nemulţumirea, astfel că nici măcar reprezentanţii oamenilor din Oşorhei n-au putut lua cuvântul. "Vom fi vinovaţi dacă se face crematoriul pentru că nu vreţi să înţelegeţi că în această şedinţă trebuie clarificate nişte lucruri", le-a spus Maria Corbu localnicilor, încercând să-i facă să înţeleagă că, dacă nu lasă dezbaterea să aibă loc în condiţii civilizate, acest lucru va fi în avantajul investitorului.

Văzând că nu are cui să prezinte ceva, la câteva minute după începerea scandalului, Gherghev a început să-şi strângă lucrurile. A fost un bun prilej pentru oameni să-l huiduie şi să-i ceară să plece. "N-avem răbdare la minciuni", au strigat.

Apoi, localnicii şi-au dat seama că dintre ei lipseşte taman cel pe care l-au ales prin vot: primarul. "Să vină aici cei care au dat drumul la proiect", au cerut oamenii, ştiind că în cimitirul din satul lor construcţia crematoriului a început încă din vară. Edilul, Ioan Pop, nu şi-a făcut însă apariţia la eveniment.

"Niciun pericol pentru sănătate"

Întrucât în dezbaterea publică trebuia să ia cuvântul şi evaluatorul de mediu, moderatorii au încercat să-i potolească pe oameni şi să-i convingă să-l asculte. Corneliu Botez, reprezentant al Centrului de Medicină şi Sănătate Cluj Napoca, cel care a evaluat din punct de vedere al mediului investiţia, a început să vorbească, numai că la prima frază, când le-a spus oamenilor că "din punct de vedere tehnic, această investiţie nu are emisii care să pună în pericol sănătatea populaţiei", mulţimea a izbucnit. "Afară!", au urlat toţi localnicii, astfel că evaluatorul s-a oprit.

Într-un final, oamenii au acceptat să semneze fiecare în parte o listă conform căreia se opun acestei investiţii. Dacă lucrurile păreau să se calmeze, în final, au pornit cu toţii spre sediul primăriei din comună şi au blocat drumul european E60, care trece prin faţa primăriei, revoltaţi că nici primarul Ioan Pop şi nimeni din Primărie nu a vrut să le răspundă. Sute de maşini au rămas blocate în trafic pe raza comunei Oşorhei, în jurul orei 17. Traficul a fost întrerupt timp de aproximativ 30 de minute, iar cozile de maşini s-au întins pe câţiva kilometri.

În luptă cu Poliţia

Revoltaţi, oamenii strigau că nu vor pleca până când primarul nu va sta de vorbă cu ei, scandând mereu "Jos primarul", şi s-au înfuriat când poliţiştii din localitate au încercat să-i calmeze şi au vrut să-l "ia" pe unul de-al lor. N-au reuşit, aşa că oamenii legii au chemat întări de la Oradea.

"Coada maşinilor s-a întins până la Săcădat. La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul Serviciului Rutier, cei Serviciului de Intervenţie Rapidă, precum şi poliţiştii secţiei numărul 5 de poliţie rurală Oradea, care au reuşit aplanarea de îndată a situaţiei conflictuale create. Circulaţia a revenit la normal", a declarat Ioana Lascău, ofiţer de relaţii cu presa la Poliţia Bihor.

Într-un final, cam la 30 de minute după ce oamenii s-au postat în stradă, edilul Ioan Pop a venit în mijlocul lor şi le-a spus că le ascultă problemele, numai să elibereze drumul. La vederea primarului, oamenii s-au mai potolit şi i-au acceptat propunerea de a intra în curtea Primăriei, astfel că traficul s-a putut relua. S-a circulat, însă, cu dificultate, preţ de aproximativ o oră.

Primarul împăciuitor

În curtea Primăriei din Oşorhei, Pop a fost rapid înconjurat de oameni, care la rândul lor au fost flancaţi de "mascaţi". Localnicii huiduiau şi strigau "Nu vrem crematoriu" şi "Jos primarul". Ca să calmeze spiritele, primarul le-a cerut oamenilor să-şi aleagă o mână de reprezentanţi, cu care el să discute în interiorul Primăriei. Disciplinaţi, localnicii şi-au desemnat rapid consătenii care să le reprezinte interesele, convinşi fiind că nimeni din sat nu vrea crematoriu.

Apoi, spiritele s-au mai liniştit. După ce i-a ascultat pe fiecare, Ioan Pop a încercat să-i convingă pe localnici că vrea să îi ajute, dar trebuie să se respecte legea, asigurându-i totodată că nu are nici un interes cu afaceristul Gherghev şi că el doar respectă legea. "Dacă el vine cu toate avizele, eu n-am ce să fac", a zis Pop. Răspunsul n-a fost deloc pe placul oamenilor, însă. "Tu eşti pus aici să ne reprezinţi, să ne ajuţi!" ori "V-am ales să ne faceţi canalizare, drumuri, nu crematorii" au fost câteva din răspunsurile primite de edil.

După aproximativ o oră de negocieri, vreme în care în curtea Primăriei circa 200 de oameni aşteptau să afle ce se întâmplă în spatele uşilor închise, lumea s-a cam dispersat spre case. "N-am tras nicio concluzie", a spus Maria Corbu, una din localnicele care a participat la discuţia cu primarul. "Vom da Direcţia de Sănătate Publică în judecată!", a zis însă un alt localnic, convins că DSP Bihor e singura instituţie care a încălcat legea, dând un aviz favorabil crematoriului, chiar dacă se află la distanţă de aproximativ 13 metri de o casă.

"Câinii latră, caravana trece"

Oricât de revoltaţi sunt însă locuitorii din Oşorhei, construcţia crematoriului se pare că nu va întâmpina probleme, de vreme ce, legal, toţi paşii sunt respectaţi.

Corneliu Botez, reprezentant al Centrului de Medicină şi Sănătate Cluj Napoca, a explicat reporterului BIHOREANUL că, la cererea investitorului, a analizat proiectul investiţiei şi că n-a identificat nicio problemă. Acelaşi răspuns l-a dat, potrivit lui Botez, şi Direcţia de Sănătate Publică Bihor, care a avizat favorabil investiţia.

Întrebat  cum poate fi o astfel de investiţie făcută în cimitir, adică aproape de casele oamenilor, când legea cere ca orice crematoriu să fie făcut la minim 200 de metri de zonele rezidenţiale, Botez a spus că această distanţă poate scădea, cu acordul DSP, dacă se constată că nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor, aşa cum e cazul crematoriului pe care Gherghev vrea să-l facă.

La rândul său, specialista APM Bihor Mihaela Crăciun a precizat pentru BIHOREANUL că dezbaterea care trebuia să aibă loc era impusă de procedurile legale. Asta pentru că, după ce i s-a refuzat o dată avizul de mediu deoarece începuse construcţia înainte de a avea actele necesare, Gherghev a mai solicitat o dată acest act. "Nu-l putem opri, e dreptul dânsului să mai ceară o dată. Dacă l-a cerut, conform procedurii, trebuie să organizăm şi dezbatere publică. Am precizat în procesul verbal că evaluatorul n-a fost lăsat să vorbească", a declarat Crăciun. 

De cealaltă parte, Gherghev a spus că aceasta a fost ultima etapă legală la care a trebuit să se supună. "Dacă oamenii aşa au vrut să facă...", a zis el, lăsând să se înţeleagă că localnicii i-au făcut munca mai uşoară. Întrebat dacă va continua investiţia, în ciuda opoziţiei evidente a localnicilor, afaceristul n-a mai dat un răspuns.

Crematoriul, însă, mai aşteaptă o nouă decizie din partea APM Bihor, ultimul act de care Gherghev susţine că are nevoie. Rămâne de văzut dacă de această dată Agenţia îl va elibera.

Crematoriul din Oşorhei este un motiv de dispută încă din vară, când Gherghev a început lucrările. BIHOREANUL a arătat atunci cum oamenii sunt nemulţumiţi că investiţia se face în cimitir, care este chiar între casele oamenilor. Localnicii se tem că toate cadavrele ce vor fi incinerate acolo le va polua aerul şi nici nu le convine ca, lângă casele lor, să existe o astfel de construcţie, întrucât spun că impactul emoţional este prea puternic.

Citeşte mai multe despre crematoriul din Oşorhei în articolul "Războiul cenuşii: Construcţia unui crematoriu uman în Oşorhei îi revoltă pe localnici"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
37 Comentarii
PENTRU ADEVARUL
Am o certitudine - fiinta care se semneaza cu ADEVARUL are o frustrare grea si pare cam incoltit . Ceva de genu unei hiene incoltite de o familie de lei . Oricum sa intelegem hienele cu preferinta lor pentru cadavre si sa speram ca nu se va realiza proiectul cu crematoriul . In ce priveste lipsa de realizari a primariei pentru ca nici altii nu au facut mai mult e o atitudine de inecat in alcool si fara speranta .Da bine ca il divinizeaza pe primar - macar are un scop .Si de ce am senzatia ca are un mare interes in afacerea asta ? Sper ca nu e un simplu pupincurist ca as fi dezamagit ca unul ce se vide pe 2 lei sa scrie atat . Sper ca are un interes zdravan ,
Postat 14 Ianuarie 2012, 19:55 de UN CURIOS
Mari
Pentru adevarul, totusi incheind acest an, trebuie sa-l incheiem intr-o nota eleganta, de aceea recunosc ca la suparare am spus ca nu arata bine primaria, dar in rest ar mai trebui sa se faca una si alta( banuiesc ca ceea ce mi-a scris adevarul - e vorba poate chiar de persoana d-l primar, ptr ca e prea bine documentat in ceea ce mi-a scris, stiu ca pe langa primar, in primul rand este un cetatean a comunei si hai sa facem ce se poate, fara sa privim la ce au facut sau nu au facut alti. Si cred ca e datoria primarul, nu a mea sa se ocupe in a face ceva in comuna, asta nu inseamna ca nu trebuie sa avem opini, chiar daca sunt contradictori. Totusi va sugerez sa va interesati ce fonduri europene se pot accesa ptr amenajarea comunei, stiu ca documentatia ptr obtinerea lor e stufoasa, dar e pacat sa nu profitam de fonduri ( nu doar in perioada alegerilor). Numai bine, iti doresc,' adevarule''
Postat 31 Decembrie 2011, 22:44 de Mariana
Mari
Ha ha ha '' adevarule'', m-ai destins prin cele relatate mai jos, sa-ti spun ceva, sunt director economic, stiu mult mai multe decat crezi tu, stai linistit........., am si masina si locuinta in Oradea cu ajutorul lui D- zeu si pe munca cinstita, sa-ti mai spun ceva mi-am luat licenta cu 9.40( ca am invatat si sunt capabila) si sa stai linistit ca nu am nevoie nici de psihiatru si nici de oftamolog), de invidioasa nu am pe cine sa fiu......., dar ce frustrat poti fi, ca sa-mi scrii atatea... ha, ha ha. Totusi iti doresc din suflet un,,An nou fericit'' cu multe impliniri si bucuri alaturi de cei dragi.
Postat 31 Decembrie 2011, 21:20 de Mariana
pentru madam Mariana - continuare
Da a-ți avut dreptate când a-ți spus RUȘINE , RUȘINE. Rusine ar trebui să ne fie nouă locuitorilor din satul Oșorhei, că avem printre noi oameni ca dvs, care nu sunt demni de apreciere, care vorbesc doar ca să se afle în vorbe, care rostesc non - sensuri, și fac aprecieri doar de dragul de a-și da importanță, Acum la cumpăna dintre ani, vă asigur de sincera mea compasiune, și totuți în anul care vine face-ți-vă timp să consultați totuși un oftalmolog și obligatoriu și un psihiatru, că nu cred că vă ajută doar rugăciunile și ajutorul„surorilor și fraților”.
Postat 30 Decembrie 2011, 12:40 de ADEVĂRUL
pentru madam Mariana - continuare
Din moment ce aveți așa trecere la fratele Tirle, de ce nu a-ți făcut dvs mai multe pentru satul nostru? că dacă vă învârtiți în asemenea cercuri poate știți sau ar trebui să știți și cum vin banii într-un buget local? sau vă depășește această situație? e prea mult pentru dvs? NU? știți cumva cât costă asfaltarea unei străzi? ! nici măcar nu cred că bănuiți. Așa pușcăm din degete și totul se rezolvă, poate apelăm la VANESSA sau la mama Omida, de părere aveți? APROPO, părinții dvs. sunt datori să plătească taxe și impozitul, la fel ca și ceilalți cetățeni din toată comuna, bani care merg in bugetul local, din acest buget se pot realiza proiecte în infrastructură, etc. Dar atâta timp cât bugetul este redus de unde vreți străzi asfaltate, de unde vreți gaz, canalizare, transport in comun? dar poate va reusi totuși dl. Pop, să atraga destui bani în buget si să vă asigure transport individual pentru a vă dona o trotinetă că oricum distanta dintre sat și oras este destul de mică. ce părere aveți? Știți ce mai cred eu stimată doamnă, că atâta timp cât aveți aceste convingeri oricât de multe ar face dl.primar pentru unii, tot nemulțumiți ar fi, pentru că sunteți niște invidioși
Postat 30 Decembrie 2011, 12:31 de ADEVĂRUL
pentru madam Mariana
Stimată doamnă sincer cred că sunteți sub influența lui Bahus, sau în cel mai rău caz aveți un IQ foarte foerte redus. Sunt și eu un simplu cetățean din comuna Oșorhei, și vă asigur că nu am nimic de câștigat și „nici nu-mi pică nimic” din ceea ce susțineți dvs. Chiar privesc realitatea dar nicidecum crudă a cetățenilor acestei localități. Sincer cum puteți spune că Primăria arăta mai bine înainte? din ceea ce susțineți îmi dau seama de nivelul dvs, atât social cât și moral, mă mir totuși că aveți acces la internet?!?! Referitor la străzile asfaltate, nici Bolo la Oradea nu are străzile asfaltate, nici Crainic la Nojorid nu le are, în Copăcel a-ți auzit de vreo stradă asfaltată?, la Sântandrei știu că sunt doar câteva, Codău câte străzi a asfaltat stimată doamnă?, De ce nu a reușit Codău să introducă Gazul în comună?, câte comune din Bihor au gaz? Dar transportul? Apropo în Ioșia câte strazi sunt încă neasfaltate și cu gropi? Vă invit să faceți o excursie și poate vă dumeriți, poate vă și treziți între timp. Sincer vorbiți în totală necunoștință de cauză, dar vă iert poate o fi o cauză a apei infestate pe care o consumați. Bănuiesc că sunteți „soră cu fratele Țirle”
Postat 30 Decembrie 2011, 12:14 de ADEVĂRUL
Mari
Cu atatea fonduri europene, zice-ti ca a facut''multe'', NU a facut NIMIC, a renovat ce a fost, sa dea praf in ochi la cetateni si mie de exemplu care vin sa fac remarci, strazile sunt pline de gropi, canalizare nuuu, gaz nuuuuu, transportul in comun Nuuuu, si ce podete vorbiti ca a facut, le-a facut d-l Tirlea, la solicitarea mea inainte de alegeri si acuma veniti sa va bateti cu caramida in piept ce a facut primarul, podurile care s-au facut dupa alegeri, sunt pline de gropi, de abia intri pe strazi, nu vede primarul asta, eu cred ca el trebuie sa mearga pe la oftamolog, nicidecum eu, il laudati ca a renovat cu ce a ramas din epoca glorioasa, nu e mai bun ca si Codau, probabil sunteti o persoana, care va pica ceva din ce are primarul, ca-l aparati cu ochi inchisi, fara sa priviti realitatea cruda a cetatenilor din aceasta comuna. Primaria a fost mai frumoasa mai inainte, a impodobit-o ca pe un brad de craciun, mai bine cu bani aia mai facea cate-o o strada asfaltata si daca bem apa infestata precum ziceti, sa mai avem si un crematoriu care sa polueze tot din jurul nostru, sa ....................RUSINE, RUSINE, RUSINE ................................ unei asemenea admin. comunale
Postat 30 Decembrie 2011, 06:25 de Mariana
CINE O STIE PE EVA ??????
ALOO...Cine o stie pe EVA LUI PANEA de aici din Osorhei ??? e la produs in Italia pentri GERGHEV ca limbricu de barbatu-sau a ajuns muritor de foame si acum,ea furnizeaza toti banii PT ACEST PROIECT ca se arde cu GHERGHEV e producatoarea lui,din cauza ei face GHERGHEV crematoriu la noi in comuna panarama naibii,nu vrem crematoriu
Postat 30 Decembrie 2011, 02:10 de COzonac Cu Mac
pentru MARIANA
Cu siguranță a-ți auzit ce zicala „A FI DOMN ÎI O ÎNTÂMPLARE, A FI OM ÎI LUCRU MARE” nu-i așa? Pot să vă spun că dl. Ioan Pop, este un Om deosebit. Deși îl acuzați nefondat, ca de altfel și alți rău-voitori, spune-ți pentru ce să-i fie rușine dlui.primar? pentru câte a realizat un primar PNL-ist în 3 ani jumate, într-o comună în care până la venirea dânsului nu s-a făcut nimic? interesa-ți-vă să vedeți ce a făcut ceilalți primari din 2008 încoace, la Nojorid de ex, știți cumva ce s-a facut? la Gepiu? la vecii noștri de la Copăcel? la Ineu? șirul vă asigur poate continua, dar revin la OȘORHEI. Aici stau altfel lucrurile, SE VEDE SCHIMBARE ÎN BINE, DA ASTA SE VEDE. P.S. În cazul în care dvs. n-ți observat consultați de urgență un oftalmolog stimată doamnă, iar când consumați legume din gradina părinților gândiți-vă că acestea au luat apă din pânza freatică care trece prin cimitir, n-o fi poluant oare? ce zice-ți?
Postat 29 Decembrie 2011, 22:58 de ADEVĂRUL
pentru Tina M
Tina M, de ce nu ți-ai pus aceasta întrebare acum 10 ani, acum te-ai trezit și brusc îți place Sântandreiul, mută-te mamă acolo, că la anu face Grecu legea acolo și te-o pun e cu botul pe lăbuțe. ce nu îți place în Oșorhei, duduiță? Scuipi vorbe pe care le auzi la colț de stradă ca să te bagi în seama, stai liniștită nu te remarcă nimeni. Și mai cred că ai auzit în copilăria ta cu siguranță o poveste în care binele învinge răul, așa va fi în cazul Primarului din Oșorhei, știi de ce : PENTRU CĂ NU ARE NICI UN INTERES, SPRE SURPRINDEREA TA ȘI A ALTORA.
Postat 29 Decembrie 2011, 22:42 de ADEVĂRUL
pentru curios
Atenție mare, CURIOȘII MOR REPEDE, Dar te-ai băgat nițel și tu în seamă, să vadă lumea că exiști, non sens-ule TU? ce ai realizat la viața ta? Stai nu-mi răspunde pentru că știu deja: N I M I C
Postat 29 Decembrie 2011, 22:35 de ADEVĂRUL
pentru Oșorheianu
spune-mi te rog te simți bine să faci acuzații nefondate, probabil te face să te simți puțin mai bărbat, nu-i așa? Chiar crezi că totul se învârte numai în jurul banilor? probabil fraiere la tine în partid așa se procedează, iar tu invidiosule nu apuci nici măcar firmiturile.
Postat 29 Decembrie 2011, 22:31 de ADEVĂRUL
cât timp a fost Codău primar, ce a-ți făcut oameni buni?/!
Acum, probabil unii profită să-și facă Campanie electorală, dar uitați-vă prima data în ograda dvs. și întrebați-vă „Oare oi fi în stare”, P.S. Sper să nu-l luați de etalon pe fostul primar , stimați viitori candidați, pentru că atunci tot ce a realizat acest Pop, pentru comuna Oșorhei se va duce pe apa sâmbetei și iarăși dragii mei concetățeni vom reveni la primitivitatea și bezna dinaintea anului 2008.Dar probabil dacă gândiți așa, cu siguranță ne vom merita soarta.
Postat 29 Decembrie 2011, 22:17 de amelia
cât timp a fost Codău primar, ce a-ți făcut oameni buni?/!
da, adevărat, îi cereți actualului primar, șosele, canalizare, curent, etc, dar 12 ani de ce a-ți dormit stimați cetățeni din Oșorhei. Comuna a stat 12 ani în beznă totală, și v-a fost chiar foarte bine să înțeleg. Iar acum, când în ultimii 3 ani, s-au renovat școlile în care învață copii noștri, când avem grădiniță cu program prelungit în sat, când s-au făcut 2 Cămine Culturale in comuna noastră, poduri, podețe, a fost chiar asfaltate și drumuri, a fost renovat sediul primăriei (că înainte era ca un coteț, cu pereții murdari, și cu miros de mucegai, și incredibil chiar fără punct sanitar), că s-a renovat dispensarul, și nici nu mai îmi aduc aminte câte a făcut dl. Pop pentru comună. Dar răspunde-ți-mi oameni buni, Codău ce a făcut? Vă plângeți că nu avem transport. Cum nu avem:? Ce nu mai avem? Canalizare? Sunt sigură că se va face, dar voi așteptați ca dl. Pop să facă într-un an ce alții n-au reușit în zeci de ani. DE CE? pentru că sunteți niște înverșunați, niște invidioși, și chiar nu vreau să mai folosesc alte cuvinte, pentru că dacă a-ți sta să cugetați, v-ați da seama că GREȘIȚI. AVEM ÎN SFÂRȘIT UN OM CĂRUIA ÎI PASĂ DE OȘORHEIUL NOSTRU, ȘI VOI ÎL OCĂRÂȚI
Postat 29 Decembrie 2011, 22:09 de amelia
PNL
afacere suta la suta penala de aici vin bani pentru campania electorala bravo POPA CORNEL
Postat 29 Decembrie 2011, 13:24 de OSORHEANU
incalzire centrala ?
Eu sunt curios daca in crematoriul asta o sa se arda si materiale din alea cu regim special de rezulta de la spitale si clinici - de genul fase , pansamente , organe si siringi . Ca atunci chiar e vorba de multi multi bani . Si o sa fie pentru oameni sau si pentru caini comunitari ? Si din energie o sa incalzeasca apa la un strand sau o sa faca incalzire centrala la primarie ?Oricum prea multa grija de a face bine oamenilor care nu au canalizare , curent , apa , drumuri .Desi la un dispensar la 6 sate trebuiau luate ceva masuri ......
Postat 29 Decembrie 2011, 10:38 de un curios
PT DSP
Cum explica DSP faptul ca locatia fiind aproape de case nu conteaza ,daca unele din persoanele incinerate au fost tratate de cancer cu izotopi radioactivi care sint implantati in organism care nu se mai elimina dar prin incinerare se vor descompune in atmosfera,sa nu-mi spuneti ca nu va fi eliminare de substante ca asta e imposibil.Potrivit normelor aceasta constructie nu este construita legal fiind mai aproape de 200 de m de case .
Postat 29 Decembrie 2011, 08:40 de Maria
Pt investitor
Deocamdata ce s-a construit pina acuma nu costa nu stiu cit de mult ,probabil ca e greu de renuntat pt ca spaga a fost mai costisitoare,trebuia inainte sa vedeti cum stau lucrurile si apoi sa va apucati de investitie
Postat 29 Decembrie 2011, 08:22 de Maria
pt zoom
Nu inteleg ce vrei sa spui prin ,,si-a bagat dracul coada"situatia asta putea fi evitata daca se incepea cu o dezbatere publica ca la o astfel de investitie si plasament trebuie sa tii cont de parerea localnicilor dar s-a inceput in ascuns fara a spune ce intentii are de la inceput ,fara autorizatii de rigoare ,a tacut si a facut pina cind cineva a descoperit cu adevarat ce vrea sa fie aceea investitie ,acum hopa noi sintem de vine ca nu acceptam ce ni se baga pe git .
Postat 29 Decembrie 2011, 08:10 de Ana L
PT INVESTITOR
Nu inteleg cum adica, daca investitorul nu a fost lasat sa vorbeasca asta va fi in avantajul lui ,chiar nu este clar ca localnicii nu sint deacord ,ce dovezi mai clare vrea si defapt ce scop a avut dezbaterea publica? sa se vada opinia localnicilor cred, in mod normal trebuie sa se ia in considerare parerea lor ,sau aceasta dezbatere publica a avut intentia de a incerca sa-i convinga pe localnici sa accepte si nu de a vedea pararea lor ,daca in final se vorbeste de un avantal al lui .Cei care dau devizele nu locuiesc acolo ,noi vom ramine cu efectele....Alege-ti alta locatie incit sa nu afecteze pe locuitori,aveti atitea terenuri libere cu acces la soselele nationale si cu tote aste ati optat un loc intre casele din Osorhei ,miroase a interes gras....
Postat 29 Decembrie 2011, 07:58 de Ana L
HOPA
Se pare ca si-a bagat dracul coada (si) in aceasta problema.
Postat 29 Decembrie 2011, 07:46 de zoom
PT PRIMAR
Daca vreti sa faceti ceva bun pt comunitatea din Osorhei de ce nu faceti soselele ,canalizarea gazul si transportul in comun .Osorheiul comparat cu Sintandrei sau alte localitati din apropiere Oradiei lasa de dorit ....Depinde de interesul primarului ....Si acuma, de tot ce mai are nevoie Osorheiul ca sa coboare si mai jos este un Incinerator uman...ma intreb cum de nu a reusit investitorul sa cumpere o bucata de teren in cimitirul din Oradea ca este mare, mai departe de locuinte, si se gasea un loc pentru crematoriu ,era cea mai adecvata locatie , dar probabil ca acolo nu a reusit sa mituiasca pe cine a trebuit si si-a gasit conducerea Osorheiului care nu a avut capacitatea sa vada efectele asupra comunitatii numai beneficiile personale dupa cum am inteles din postarile anterioare daca este adevarat...
Postat 29 Decembrie 2011, 07:36 de Tina M
locatie proasta
Investitia asta trebuie facuta in afra localitatii ,v-ati gindit la efectul psihologic,apoi la scaderea preturilor la casele din Osorhei,chiar daca ei spun ca din punct de vedere ecologic e ok.Domnul investitor spunea ca el vrea sa faca un serviciu localnicilor,de parca fiecare familie din Osorhei ar avea in fiecare saptamina un mort,, de ars in cuptorul dinsului ''asta da serviciu...cine vrea sa apeleze la asa ceva apeleaza si daca e mai departe .Sa-l faca la dinsul in localitate ca sa faca binele acesta conlocalnicilor sai ...Nu inteleg de ce Clujul trebuie sa aprobe cind investitia e in Bihor ..Se vede clar ca acest investitor a dat spaga unde a trebuit din moment ce se fac aceste afirmatii din partea celor case sint autorizati sa-i dea avizele .In cazul acesta tot ce am e sa-mi vind casa cit mai repede...Pacat ca azi mafia conduce...
Postat 29 Decembrie 2011, 06:53 de Tina M
EVA BURLEA
O stie toata lumea,o zdreanta de se ardea prin cantonu garii si cu 3 sferturi din sat cand era singura acasa pe strada mica,da am vazuto si eu cu GHERGEV , da nu ma mir ca ea ii da banii pt crematori,besinoasa naibii ,mai bine si-ar face crematoriu in Italia unde sta la produs,noi nu avem nevoie de poluare,mai ales de mizerii ca si ea
Postat 29 Decembrie 2011, 02:42 de VLAD vIBRATORU
CINE O STIE PE EVA ??????
Cine o stie pe EVA LUI PANEA de aici din Osorhei ??? e la produs in Italia pentri GERGHEV ca limbricu de barbatu-sau a ajuns muritor de foame si acum,ea furnizeaza toti banii PT ACEST PROIECT ca se arde cu GHERGHEV e producatoarea lui,din cauza ei face GHERGHEV crematoriu la noi in comuna panarama naibii,nu vrem crematoriu
Postat 29 Decembrie 2011, 02:35 de COzonac Cu Mac
PENTRU VIOREL
TU AI FACE numa nu te duce capu nici macar sa lasii un comm....asa ca abtinete te rog frumoss......dute bea un pahar d apa
Postat 29 Decembrie 2011, 00:34 de osorhei OPINIE
pentru viorel
eu daca ar fi dupa mine l-as face la tine in curte:) ca daca tot esi deacord o data si o data tot trebuie sa se faca! proasta gandire ai..
Postat 29 Decembrie 2011, 00:30 de nu conteaza
DRAGII TATII-DRAQ DUCA-VA
VA ROGG MULT IDIOTII DIN ALTE LOCALITATII SA NU MAI LASE COMENTARII CA EI HABAR N-AU SARACII CE SI CUM STA TREABA ASA CA VA ROG STATII LINISTITII LA LOL-UL VOSTRU!!!
Postat 29 Decembrie 2011, 00:06 de osorhei OPINIE
pentru totii prostii
BAIIII prostilor mereti mami drq sa va cultivatii idiotii tampitii cik \"ar trebui sa se faca\" ardeo p mata la tine in cuptorr sau mearga sa faca la tine in sat nu la mine ratatilor... si bravo primarului din osorhei care din anumite surse se pare ca nu a luat mai putin de 500.000 de euro spaga pt aceasta lucrare....astaa ee romaniaa frateee
Postat 28 Decembrie 2011, 23:51 de osorhei
nu pt incineratoriu
incineratoriul trebuie sa fie o afacere cu bani publici, pentru ca in cultura romaneasca nu incape in viitorul apropiat incinerarea persoanelor si nu ne veniti cu motive de ecologism, doar in Romania, ca si in alte tari care exista incineratorii, exista atitea pasuni si campuri pline nedefrisate, care pot adoaposti cimitire, dar , exista un interes ca pretul de inmormantare sa creasca (chiar daca deocamdata e subventionat de stat, pe viitor aceasta subventie va disparea) si exact atunci va fi nevoie de acest incineratoriu (cu profituri foarte mari, pt ca oamenii nu-si vor putea permite sa plateasca o inmormantare traditionala); aici trebuie sa se impuna dorinta majoritatii , macar acest incineratoriu sa nu se construiasca in acea locatie (in alte tari astfel de incineratorii sunt construite chiar in orase, ma indoiesc sa emane fum sau mirosuri ciudate)
Postat 28 Decembrie 2011, 23:32 de leo
idee inteleapta, locatie gresita
Din toata situatia asta isterica, singurul lucru gresit este alegerea locatiei. Foarte interesant cum toti incep sa se snobeasca cu idei de feng-shui, insa nu aproba cultura japoneza si cand vine vorba de crematoriu. Acest lucru este absolut normal intr-o tara civilizata, si este necesar in aceste timpuri. Mi se pare enorm cimitirul municipal, socant de mare, lung si lat; crematoriul ofera si o solutie mai ieftina la inmormantare, mai ecologica - de cand e lumea e obiceiul acesta, nu l-am descoperit noi! PS - nu oasele mortului vor invia in viata de apoi, ci spiritul va fi acela care va calatori spre lumina si odihna vesnica! Amin!
Postat 28 Decembrie 2011, 22:13 de Adina
Mari
FELICITARI locatarilor din Osorhei, NU VA lasati si parinti mei au casa cu gradina care aproape da la cimitir, sa faca primarul in gradina lui. Domnule primar Pop, ati luat spaga si acum nu m-ai puteti SA O dati inapoi? Asa aparati interesele cetatenilor care v-au ales? pentru aia va ales? sa va bateti joc de ei; Ca sa faceti sosele in comuna la cativa km de Oradea nu v-a interesat . RUSINE SA-TI FIE Popica, ca nici nu meriti sa ti se spuna domn.
Postat 28 Decembrie 2011, 21:50 de Mariana
mai Viorele
fa-l la tine in CURTE!!! Bine ca daca vrei sa iti faci o mica ferma in sat nu primesti nici o a utorizatie si acuma pentru un crematoriu nu e problema. Mergeti mai oameni buni in zona voastra sa faceti. BANU FACE ORICE
Postat 28 Decembrie 2011, 21:40 de Andrei
de ce nu
Ii inteleg pe oameni, locatia este un pic nepotrivita, dar mi se pare o investitie necesara judetului, poate ar fi ok daca s-ar muta locatia, in rest daca omu isi primeste toate autorizarile necesare mi se pare in regula, desi nu inteleg vesnica meteahna romaneasca de a incepe o constructie fara toate autorizarile necesare.
Postat 28 Decembrie 2011, 20:12 de nelu
de ce nu
Ii inteleg pe oameni, locatia este un pic nepotrivita, dar mi se pare o investitie necesara judetului, poate ar fi ok daca s-ar muta locatia, in rest daca omu isi primeste toate autorizarile necesare mi se pare in regula, desi nu inteleg vesnica meteahna romaneasca de a incepe o constructie fara toate autorizarile necesare.
Postat 28 Decembrie 2011, 20:11 de nelu
nutrientul
parca tot de pe la cluj sa dat si autorizatie sau aprobare de mediu pt. nutrientul palota tot asa ca nu polueaza si nu afecteaza haznaua aia populatia orasului si totusi iti vine sa te imbolnavesti de greturii cateodata la "imbietoarele" mirosurii emanate dinspre ferma de porci,cei din osorhei nu vor ceva ce se vede(simte) si la oradea si nu se mai poate face nimic ,numai sa suportam,au pus picioru in prag cei din osorhei cu tehnologia lor cu tot si aprobari "mincinoase" a la Cluj,astfel de investitii sa fie facute cat mai departe de locuitorii oraselor si comunelor,oricat de ecologice ar fi ne-am saturat de "minciunelele" super-"expertilor" din toate domeniile de la stat,apropo de dragul cui a venit tocmai din cluj dl Corneliu Botez,ca daca-l chema un "tarantoc" nu stiu daca venea,la fel si Mihaela Crăciun,cam ciudat nu?
Postat 28 Decembrie 2011, 20:03 de eucumine
Eu as face
Daca ar fi dupa mine,eu as face un crematoriu aproape de Oradea.Odata,sau mai tarziu,tot se va face
Postat 28 Decembrie 2011, 19:39 de Viorel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON