URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2014, 21:38

Protestatarii din Câmpeni au venit la Oradea: "Bihorenii şi cu moţii se luptă cu hoţii!" (FOTO/VIDEO)

Protestatarii orădeni împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană şi a celor de gaze de şist au avut, duminică, oaspeţi. Şi încă mai numeroşi decât ei.

Peste 100 de moţi din oraşul Câmpeni, situat în apropiere de Roşia Montană, au sosit la Oradea în jurul orei 18.20, s-au încolonat purtând steaguri tricolore şi pancarte cu portretele lui Avram Iancu şi Horea, Cloşca şi Crişan, şi s-au alăturat manifestanţilor din Piaţa Unirii, în aplauzele acestora, interpretând cântecul patriotic "Ţara Moţilor", în frunte cu solista bihoreană de muzică populară Florica Bradu.

Delegaţia moţilor a participat duminică după-amiaza alături şi de câţiva reprezentanţi ai protestatarilor orădeni la o adunare publică de protest în Tulca. În satul bihorean care a dat numele unui perimetru petrolier de circa 1.000 de kilometri pătraţi, unde se vehiculează că firma concesionară, Clara Petroleum, doreşte să exploateze gaze de şist, s-au adunat, potrivit participanţilor, în total circa 1.000 de oameni.

Mai mulţi ca gazdele

La Oradea i-au aşteptat, în schimb, circa 80 de protestatari, care până la sosirea oaspeţilor, adică timp de circa o oră, nu au scandat nimic. Acestora le-au vorbit liderii protestatarilor din ţara moţilor, Dan Burz şi Ioan Uţiu, autorii aşa-zisei Proclamaţii de la Câmpeni.

"Am venit la dumneavoastră în Bihor pentru că ştim ce vi se pregăteşte. Moţii vin la dumneavoastră să-şi exprime solidaritatea. Mulţumim celor care au fost prezenţi la marea adunare din 19 octombrie de la Câmpeni unde am semnat o proclamaţie pe care o cunoaşte întreaga ţară. Într-unul din puncte ne-am revenit la gazele de şist, ceea ce vi se pregăteşte vouă, adică distrugerea naturii. Noi vă îndemnăm să fim uniţi cu toţii împotriva celor care se luptă cu oamenii drepţi", a spus Dan Burz.

Acesta s-a declarat impresionat de faptul că la protestul şi la dezbaterea de la Tulca pe tema gazelor de şist au participat inclusiv oameni politici care se declara împotriva acestora. "Spre deosebire de oraşele şi comunele noastre din Apuseni, aici am văzut primari alături de oameni şi un domn senator. La noi în Apuseni toţi politicienii sunt cumpăraţi, să ştiţi. Au o relaţie de dragoste cu această corporaţie", a mai spus Dan Burz, declaraţiile sale fiind urmat imediate de strigătele protestatarilor "Ruşine să vă fie!".

Viţă de eroi...

Adunaţi în faţa statuii lui Mihai Viteazul, bihorenii şi moţii au cerut demisia lui Victor Ponta, pe care l-au numit "cel mai mare trădător de ţară", dar au şi scandat tradiţionalele "Uniţi salvăm Roşia Montană!", "Uniţi salvăm Munţii Apuseni", "Nu corporaţia face legislaţia", "Vrem natură, nu cianură".

Au avut în schimb şi scandări precum "Bihorenii şi cu moţii se luptă cu hoţii!". Apoi, orădenii şi-au arătat respectul faţă de solidaritatea pe care le-au arătat-o oaspeţii scandând: "Cinste lor, cinste lor, cinste moţilor!".

Cu puţin înainte de ora 19, însoţiţi de jandarmi, cei peste 200 de protestatari au pornit într-un marş pe strada Republicii strigând "Veniţi cu toţii şi strigaţi tare că România nu e de vânzare!", "Ponta şi cu clica lui, trădătorii neamului" şi "Toate partidele fură prin rotaţie", dar şi cântând din nou "Din ţara moţilor noi am venit, unde Iancu a trăit / Căci luptători de frunte suntem noi şi viţă de eroi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Valoarea Școlii Româneşti :
Băi, **** ciudos, nu există padure fără uscături asa cum o uscătură eşti şi tu ! Citeşte şi bagă-ţi unghia în gât escrocule : Olimpicii României câştigă totul! Top 10 domenii în care ţara noastră a dominat mapamondul în 2013 Se iau la întrecere cu sute de colegi din toată lumea şi se întorc acasă cu medalii. Şi anul acesta, olimpicii noştri s-au clasat printre primii, cu performanţele lor internaţionale. Fie că vorbim de matematică, fizică, ştiinţe sau chimie, nu a existat lot al României, care să nu fie medaliat cu aur, argint şi bronz. Iată, pe scurt, o listă a câtorva dintre cele mai importante medalii obţinute de elevii români. Astronomie şi Astrofizică medaliati olimpic in 2013 Lotul olimpic de Astronomie al României a obţinut cele mai bune rezultate din istoria participărilor la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Mai exact, două medalii de aur, două medalii de argint şi trei medalii de bronz. Ediţia de anul viitor a acestei olimpiade va fi găzduită de România, la Suceava.
Postat 13 Ianuarie 2014, 17:22 de Mândru ca sunt Român
Neam de eroi!
Neamu`asta de eroi sta in baruri si se holbeaza la cei care proesteaza in fiecare duminica! Daca au mostenit o bucata de pamanto vand primului venit pentru bani de stat o luna in cluburi! Asta a produs scoala romaneasca ! Asta e neamul nostru de eroi!
Postat 13 Ianuarie 2014, 10:07 de Moata
ne vom apara tara si bogatiile noastre
E clar, politicienii nu inteleg ca nu vrem sa ne lasam jefuiti, ca nu vrem sa-i lasam sa ne otraveasca apa si solul. Speranta ca autoritatile statului sa faca cava pt. noi este destul de mica. Din pacate se pare ca va trabui sa luptam singuri pentru a ne apara tara. O vom face, nu ne lasam.
Postat 13 Ianuarie 2014, 08:39 de Oradean
Din Tara Motilor
Din Tara Motilor noi am venit Unde Iancu a trait. / Caci luptatori de frunte suntem noi Si vita de eroi, de bravi eroi. /Unde-au fost trasi pe roata de dusmani Horea, Closca si Crisan./ Caci luptatori de frunte suntem noi Si vita de eroi, de bravi eroi./ La Tebea motul Iancu e-ngropat Pentru neam el a luptat. / Caci luptatori de frunte suntem noi Si vita de eroi, de bravi eroi / Nu vom ceda o palma de pamant Chiar de vom intra-n mormant. Caci luptatori de frunte suntem noi Si vita de eroi, de bravi eroi !
Postat 13 Ianuarie 2014, 01:24 de Sentinel
MARȘUL LUI IANCU
Astăzi cu bucurie/ Românilor veniţi/ Pe Iancu în câmpie / Cu toţi să-l însoţiţi/ Spălaţi armele voastre/ Degrabă s-alergăm/ Din locurile noastre/ Pe duşmani s-alungăm./ Iancule mare, / Bravule tare/ Cu noi să fii / Tu însoţeşte / Şi însufleteşte / Pe ai tăi fii./ Optzeci de oi despoaie/ Şi prin frigări le pun/ De fluier, de cimpoaie/ Pădurile răsun./ Românii se aşează/ Pe lângă un mare foc,/ Şi Iancu ospătează/ Cu dânşii la un loc./ Iancule mare, / Bravule tare/ Cu noi să fii/ Tu însoţeşte / Şi însufleteşte/ Pe ai tăi fii./ Sunt gata. Stau cu toţii/ Să se coboare-n văi/ Să izgonească hoţii/ Şi-a neamului călăi./ Iancu merge înainte/ Pe un cal cu ager curs/ Iar peste îmbrăcăminte/ Purta piele de urs./ Cine a sta-n cale/ Iancului mare/ Şi brav român,/ Fulger şi trăznet/ Peste a lui creştet/, De la români./ Iată-i voioşi porniră/ Românii cei voinici/ Ca lanţul se înşiră/ Pe a munţilor poteci/ Nevestele cu jale/ Privindu-i lăcrimând/ Îi urmăreau pe vale/ Cum se duceau cântând./ Cine a sta-n cale/ Iancului mare/ Şi brav român,/ Fulger şi trăznet/ Peste a lui creştet,/ De la Români.
Postat 13 Ianuarie 2014, 01:04 de MARȘUL LUI IANCU
Resurse naturale-Alegeri-Voturi
Cei care veti apara tara de pradatori (bineinteles, includem aici si separatismul, iredentismul si revizionismul unguresc), veti primi voturi. Ceilalti, nici sa nu va ganditi ! Bogatiile subsolului romanesc trebuie sa fie exploatate de catre specialisti romani ! Bogatiile subsolului romanesc trebuie sa fie exploatate in conditiile care sa asigure protectia naturii romane ! Au dreptate cei care spun ca daca nu beneficiem noi romanii de aceste resurse, se instraineaza degeaba. Platim pret de monopol instituit de companiile straine (carburantii, gazul, etc sunt foarte scumpe raportat la salariu), pe resursele noastre !!!!!!!!!!! Au dreptate cei care scriu mai jos ca daca nu le putem exploata noi (desi s-ar putea si acest lucru daca s-ar vrea), atunci sa ramana in subsol si le vor exploata copiii sau nepotii nostri daca vor avea mai putini tradatori sau ii vor anihila pt a nu le mai fura viitorul !!!!!!!!!!
Postat 13 Ianuarie 2014, 00:47 de Romania
Natiunea Patron
Atat politicienii romani cat si media din Romania trebuie sa serveasca Interesela Nationale (Natiunea Romana) si nu interesele de grup ! Povestile ca "nu se pot exploata de catre noi pt ca nu avem bani si bla-bla-bla" sunt slogane lansate de grupurile de interese sau de catre niste imbecili care au capul pe umeri doar ca sa nu-i ploua in gat ! Politicienii romani trebuie sa tina cont de vocea poporului !!!!!!!! Natiunea Patron, este proprietara intregii bogatii nationale. Noi, Natiunea Romana platim salarii politicienilor si nu invers ! Noi, Natiunea Romana, i-am angajat pe politicieni ca sa lucreze in interesul nostru nu in beneficiul anumitor grupurilor de interese !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Politicienii romani, trebuie sa lucreze pt bunastarea Natiunii Romane !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 13 Ianuarie 2014, 00:45 de Romania
Felicitari !
Bogatiile subsolului romanesc trebuie sa fie exploatate de catre specialisti romani, pt beneficiul direct al romanilor nu al diferitelor grupuri de interese ! Bogatiile subsolului romanesc trebuie sa fie exploatate in conditiile care sa asigure protectia naturii romane !
Postat 13 Ianuarie 2014, 00:43 de Romania
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON