URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2013, 16:11

Protest împotriva exploatării gazelor de şist în Bihor: "Nu decideţi pentru noi!" (FOTO / VIDEO)

În jur de 120 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la ora 14, în Parcul Traian, în faţa Prefecturii, pentru a protesta împotriva exploatării gazelor de şist în judeţul Bihor, acţiunea fiind organizată de Partidul Verde Bihor.

După cum se ştie, pentru comunele Derna (satul Tria) şi Tulca, Guvernul a aprobat la finele anului trecut, discret, fără consultarea autorităţilor locale, două acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist către companiile East West Petroleum Corp, respectiv Clara Petroleum.

În cazul comunei Sânmartin şi cel al comunei Popeşti există deocamdată doar două acorduri încheiate între companii petroliere şi Agenţia Naţională de Resurse Minerale, care nu au fost validate încă într-un HG.

O bună parte din manifestanţi - circa 50 de persoane, inclusiv copii - au venit din comuna Sânmartin. Dacă majoritatea purtau pancarte cu mesajul "Stop exploatării gazelor de şist în Băile Felix!", o fetiţă şi sora ei, venite cu părinţii la protest, au ţinut pancarte cu "Vrem să ne gândim viitorul! Nu decideţi pentru noi!".

S-au alăturat grupului şi circa 10 ecologişti care au venit de la Cluj pentru a manifesta, ei fiind opozanţi şi ai proiectului de exploatare de la Roşia Montană. Aceştia s-au pregătit cu mesaje gen "Profitul vostru, protestul nostru!" ori "NU fracturării gazelor de şist".

Staţiune în pericol

Fiind cea mai numeroasă, "delegaţia" din Sânmartin a fost condusă de viceprimarul Nicolae Leuce, care le-a amintit celor prezenţi că în comună s-au strâns 4.000 de semnături împotriva exploatării, care au fost trimise Guvernului României, dar i-a şi îndemnat pe cei prezenţi să semneze petiţia online "Stop gazelor de sişt!".

"Vrem să determinăm Guvernul să blocheze această iniţiativă având în vedere că vorbim despre două staţiuni de renume internaţional. Metoda fracturării hidraulice pentru scoaterea gazelor de şist este foarte dăunătoare solului, fiind folosite multe substanţe nocive, care sunt ţinute secrete. 60% din aceste substanţe rămân în sol, iar astfel este sigur că va afecta pânza freatică din Felix", a declarat Nicolae Leuce, care consideră că aceste metode ar putea duce chiar la dispariţia staţiunii Băile Felix. "Vom continua cu acţiunile de protest şi vor fi de o amploare mai mare!", a adăugat acesta.

Nu faceţi campanie!

Horea Vuşcan, preşedintele executiv al PV Bihor, şi-a început discursul cu critici la adresa politicienilor din ultimii 20 de ani, acuzându-i de "furturile" pe care le-au făcut. "Acum ne vând şi sănătatea", a spus acesta, adăugând că face un apel ca guvernaţii să interzică total exploatarea gazelor de şist în România, după modelul unor ţări precum Bulgaria ori Franţa.

Mihaela Bodonea, preşedinta PV Bihor, le-a mulţumit celor care au venit să protesteze, însă a fost întreruptă de unul dintre ecologiştii clujeni, care i-a acuzat pe organizatori că "politizează" protestul. "De o oră aud tot despre Partidul Verde, haideţi să nu facem campanie aici. Eu am venit la Oradea să sprijin nişte oameni nu un partid", i-a spus protestatarul preşedintei PV Bihor, care a replicat că formaţiunea este organizatoarea protestului.

"Nu stăm noi la mâna lor!"

Prezentă şi ea la manifestare, orădeanca Georgeta Ionescu, vicepreşedinta Partidului Verde la nivel naţional, de profesie geolog, le-a explicat celor prezenţi ce înseamnă metoda de fracturare hidraulică. Acesta a arătat că, pentru a putea scoate gazele de şist aflate la mare adâncime, companiile forează puţuri şi "injectează cantităţi enorme de apă amestecată cu substanţe chimice, cancerigene". "În toată lumea unde au existat asemenea exploarări au fost şi cazuri grave de poluare a apelor, a solului, au afectat direct starea de sănătate a populaţiei", a spus aceasta. Georgeta Ionescu a mai afirmat că, pentru a preveni riscurile, România ar trebui să aştepte adoptarea unei legislaţii la nivel european în privinţa acestor exploatări.

Şi ea a fost, însă, întreruptă de unul dintre protestatari, care a întrebat-o: "Ce veţi face concret pentru noi? Eu sunt din Sânmartin, trăiesc pe punga aceea de apă termală care se va duce naibii...", a spus bărbatul. Georgeta Ionescu i-a răspuns că şi formaţiunea strânge semnături împotriva acestor proceduri, iar parlamentarii "verzi" vor susţine un proiect de lege aflat la Camera Deputaţilor prin care, practic, s-ar interzice fracturarea hidraulică.

După aproximativ 50 de minute, protestatarii din Sânmartin s-au retras, nu înainte de a striga: "În Bihor, nu stăm noi la mâna lor!" şi "Stop gazelor de şist". Cei care mai rămăseseră în Parcul Traian s-au adunat în mici grupuri, dezbătând în continuare problema gazelor de şist.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
Articolul 35 si VIATA NOASTRA...
SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL: Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35 (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA! (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător. Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Dati mai departe, sa facem ceva!
Postat 28 Mai 2013, 19:39 de Seba
dragi bihoreni!
Eu sunt un barladean , credeti-ma ca nu-i de gluma...Deja s-a montat o sonda in jud.VN langa Adjud (sat Costisa) . In apropiere se afla barajul Sascut si Siretul din carte se va extrage apa necesara fracturarii. Am fost si probabil vom ramane o zona mai saraca, dar nu vrem sa vindem viitorul copiilor nostri americanilor de la Chevron...uitati-va pe barlad online ce fac oamenii di n Barlad. Gaze de sist sunt peste tot in lume in scoata terestra . dar nu peste tot sunt rezerve de apa subterane.
Postat 06 Martie 2013, 21:36 de tudor
postacului chevron
Romania verde, curata, faragaze de sist si fara cianuri. Spunem NU OTRAVIRII IREVERSIBILE A SOLULUI SI APELOR FREATICE ! FARA EXPERIMENTE CHIMICE DE MASA SIFARA CONTAMINARE !
Postat 13 Februarie 2013, 11:15 de Cae Indru
vuscani si maidanezi
cine se aseamana sa aduna.
Postat 12 Februarie 2013, 01:56 de intotdeauna
maxa
De unde sti tu ca e otrivitor ce se baga in apa. Daca don Ponta a semnat inseamna ca e bine ca noi pe don Ponta si pe don Voiculescu si Antonescu iam votat sa fie bine si sa scapam de cei ce suge poporul. Daca scoate gaz poate da cate o butelie gratis la 3 luni la saraci ca asa zice don sef de scara si el stie ca e militist pensionar si el face tebele daca se da ceva.
Postat 11 Februarie 2013, 15:34 de anticomunistul
ptr maxa
Acele substante chimice ,, in mare parte otravitoare'' se numesc aditivi . Acestia se folosesc si in operatiile curente si sunt reglementati de C.E. Proportia este urmatoarea: 99,5 % apa cu nisip 0,5 % aditivi Cel mai mare dezavantaj este ca acest tip de exploatare nu il face statul roman.
Postat 11 Februarie 2013, 11:13 de john doe
@john doe
john doe, n-a zis nimeni in afara de tine ca s-ar folosi cianuri. Daca tot vorbesti de manipulare. Cat despre fracturarea hidraulica, ai face mai bine sa te informezi inainte sa vorbesti cu un aer de cunoscator. In cadrul acestui proces se folosesc cantitati mari de apa amestecata cu nisip si cu substante chimice, in mare parte otravitoare, pentru a sparge sisturile respective.
Postat 11 Februarie 2013, 10:24 de Maxa
manipulare
Fracturarea hidraulica este un proces mecanic nu chimic, unde naiba vedeti voi poluare,cianuri si tampenii din astea? De ce nu va documentati inainte de a iesi ca oile in strada?
Postat 11 Februarie 2013, 09:57 de john doe
GAZE
Nu conteaza culoare politica. Conteaza ce facem pentru aceasta tara sa nu ne lasam vanduti din ce a mai ramas. Bravo bihorenilor si unul din Piata Universitatii Bucuresti este alaturi de voi (ca si alti, nu sunteti singuri)
Postat 11 Februarie 2013, 07:35 de Coste1955
felicitari
felicitari tuturor celor care au fost prezenti mai ales pe vremea aia . felicitari doamnei presedinte a verzilor bihor ca a demarat acest protest .cineva trebuia sa faca asta . edilii au stat ca sobolanii in casa nu cumva sa-i ninga .
Postat 10 Februarie 2013, 21:45 de ela
noooooo
nu inteleg de ce va tot luati de vuscan . nu el este organizatorul protestului . organizatorul este partidul verde . partidul verde nu este compus dintr-o singura persoana . cei care am fost acolo ne-am adunat pt o cauza nobila . cei care postati aici vrute si nevrute mai bine erati prezenti acolo . e usor sa critici dar mai greu sa te implici
Postat 10 Februarie 2013, 21:42 de nicu
Gaze vs. Maidanezi
120 de oameni impotriva a ceva ce ne afecteaza vietile tuturor comparativ cu 200 de persoane care au sustinut maidanezii la protestul de luni. Cam avem o problema.
Postat 10 Februarie 2013, 19:35 de Andrei
SUSTINERE
Partidul Verde din Maramures sustine si este de acord cu protestul colegilor din Oradea. Este perfect motivata dorinta acelor cetateni ai Romaniei sa se opuna utilizarii unor tehnici de exploatare a gazelor naturale care aduc efecte nocive solului, mediului in general dar mai ales sanatatii noastre. Vom participa si noi la proteste de acest gen fie si la Bucuresti daca nu ne a fost dat sa ajungem la Oradea. Vasile Tivadar
Postat 10 Februarie 2013, 19:18 de VASILE TIVADAR
nu e vorba de Vuscan
Aici nu e vorba de Vuscan. E vorba despre gazele de sist. El a fost inspirat si a organizat evenimentul. Dar putea sa vina si dl Popa, ca tot s-a burzuluit la inceputul saptamanii trecute la Ponta prin presa. E pacat ca nu putem lupta pentru o cauza buna pentru ca nu ne place cineva dintre organizatori. Felicitari tuturor celor care au fost acolo pe vremea aia!!
Postat 10 Februarie 2013, 18:12 de Daniela
@ eldoradea
Tinere, te inseli. Acolo nu au fost oameni curajosi, ci oameni care poate nu stiau cine e Vuscan. De riscat nu au riscat nimic cei care s-au dus la manifestatie. Eu m-as fi dus la orice manifestatie impotriva gazelor de sist, dar nu la una organizata de niste oameni de genul organizatorilor de la Oradea.
Postat 10 Februarie 2013, 13:17 de Omu
ponta-voiculescu-antonescu
voi i-ati vrut pe plagiatorul si hidosul ponta, pe sfertodoctul securist voiculescu si pe "zero profesie" antonescu, a carui sotie e direct implicata in acerste exploatari, conducand grupul de lobby in PE. asadar, mi-e sila de voi toti care ati votat USL. in 23 de ani de "democratie" nu ati invatat nimic, sunteti carne de tun la fielcare alegeri votand mesmerizati de emisiunile de la antena 3 sau sub influenta galetii de zahar, ulei si faina de malai primite. ma dezic de voi, votanti imbecili USL.
Postat 10 Februarie 2013, 12:38 de cetatean roman
son primar fiti tare ca stefan cel mare
Nu lasati mitingisti sa calce iarba sa vina aia de la locala si sa dea amenzi multe si mari ca astea merg la buget aici adica la cei saraci. Si aia de la Sinmartin ce vrea ca au bani nemunciti din apa calda. De ce ia bani pe apa calda ca nu a incalzit apa nimeni. Si domnul Ponta vrea sa scoata gaz ca al cui il scoate e ca nimeni nu are hartie ca a bagat gaz in pamant.
Postat 10 Februarie 2013, 09:56 de anticomunistul
alo, politia comunitara
Alo! Politia comunitara! Nu-l amendati pe retardatul de Vuscan ca se suie cu picioarele pe banci? De altii va stiti lega seara prin parcuri cand fac gesturi de astea!
Postat 10 Februarie 2013, 09:41 de police
bravo
Felicitari! imi pare rau ca nu ati fost mai multi, dar e un inceput. Sunt din Barlad, si am participat la ambele prosteste de anul trecut. Acum si noi pregatim un protest nou, ce va avea loc pe data de 4 aprilie. Informati toti cunoscutii despre pericolul ce ne paste, si nu va lasati manipulati de minciunile tradatorilor care vor sa ne vanda Nu vor crea nici un loc de munca, dar ne vor otravi tot, si apa si solul si aerul.
Postat 10 Februarie 2013, 09:02 de marhiuza
@: anticomunistul
Iau ca pe o gluma ce ai scris mai jos si mai ales partea cu 'Dl.Voiculescu'; sunt convins ca, de fapt, crezi ca un Guvern care nu se gandeste la solutii de energie pe termen lung (solare, eoliene) nu vrea binele oamenilor, si un fost securist ca si Dl Voiculescu il doare in cot de fatza mea sau a ta sau chiar de a maica-si fiindca ne-ar vinde la prima oferta
Postat 09 Februarie 2013, 22:50 de 0m
Un semnal de alarma!
Georgeta Ionescu, este oradeanca, este un geolog de marca si crede in ceea ce face.O cunosc de 35 de ani si a confirmat in tot acest timp ca om si ca profesionist.O cred si o sustin, ceea ce ar trebui sa faca mai multi oradeni! Daca aveti indoieli, copnsultati Google si faceti-va o parere. Sanatatea noastra aste destul de fragila iar sistemul nu ne ofera protectia de cate avem nevoie, de aceea este important sa ne opunem degradarii panzei freatice. N.R.
Postat 09 Februarie 2013, 20:17 de N.R
Vrem gaz !
Bine face dl premier Ponta si USL avem nevoie de gaze ieftine ! Si chiar daca le va exporta americanii tot vor plati ceva pt. exploatare. Acum pamanturile nu produce nimic. Si n-am votat atatea milioane pt USL ca acum sa ne dicteze cativa tarani. Taranii sa mearga la sapa nu stiu ei ce e cu gazul. Traiasca USL in frunte cu Dl Voiculescu ca numai el se mai bate pt noi.
Postat 09 Februarie 2013, 19:07 de anticomunistul
fara otrava !
Romania verde, curata, fara gaze de sist si fara cianuri ! Spunem NU OTRAVIRII IREVERSIBILE a solului si apelor freatice, prin experimente chimice de masa ! Respectul meu tinerilor din Cluj si Timisoara, care au venit sa sustina cauza Bihorului ! Cinste voua !
Postat 09 Februarie 2013, 18:39 de Cae Indru
prezent
eram prezent . doamna bruneta de la verzi nu a fost oprita ci din contra la aparat pe idiotul ala de vuscan care vorbea fara el . mai bine mergea la un test driver .
Postat 09 Februarie 2013, 18:33 de prezent
bravo
acolo nu au fost numai 120 .............au fost peste 200 de pwrsoane . unde mai pui si vremea ca ningea de numa .
Postat 09 Februarie 2013, 18:29 de 120
sistache
ma bucur ca bihorenii sau trezit la realitate . am participat si eu .
Postat 09 Februarie 2013, 18:26 de sist
Impotriva exploatarii gazelor de sist!
Subscriu la protestul impotriva exploatarii gazelor de sist!
Postat 09 Februarie 2013, 17:26 de Lia
slab slabut protest
in trecut cand usl nu era la putere a iesit lumea pe strada in romania sa protesteze impotriva acestor exploatării,acum doar o mana de oameni curajosi,ce intelegem prin asta?probabil usl au angajat agitatori sa scoata lumea in strada,pentru ca altfel numi explic cum de toata lumea doarme si ponta este de acord si a aprobat,romani au fost mintiti si manipulati cu buna stinta,de catre usl,ar trebui sa iesiti cu totii cei care nu ati fost de acord nici anul trecut cu exploatările acestea,da-til jos pe ponta,anul trecut ati stat in ger sa-l dati jos pe boc,acum cand e si mai rau in romania nu iesiti din casa va convine?
Postat 09 Februarie 2013, 16:26 de eldoradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON