URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2013, 21:11

Protest artistic la Oradea: Muzică, "teatru civic" şi jonglerii cu foc pentru salvarea Roşiei Montane (FOTO/VIDEO)

Circa 90 de orădeni s-au adunat duminică după amiază în Piaţa Unirii, lângă statuia lui Mihai Viteazul, pentru a protesta împotriva proiectului de exploatare cu cianuri de la Roşia Montană. În a 14-a duminică de proteste, însă, orădenii au ales să renunţe la marşul prin oraş şi şi-au transformat mitingul într-un spectacol.

Protestatarii au putut vedea două expoziţii foto ("Roşia Montană - Distrugerea umană", semnată de Ovi D. Pop, şi "One step out", semnată Remus Ilisie) şi au fost invitaţi să asculte mini recitalurile date de Alexandrina Chelu şi Melaz, interpreta din urmă cântând o melodie compusă de un folkist român special împotriva exploatărilor cu cianuri.

Pe parcursul celor două ore, cât a durat evenimentul, participanţii au fost invitaţi şi să socializeze şi să se cunoască reciproc. Organizatorii au jucat şi un moment de aşa-zis "teatru civic", tot pe tema Roşia Montană, în care au vorbit despre dreptul la liberă exprimare şi despre cât de nocivă este compania Gold Corporation.

În jurul orei 18, când unii dintre ei nu au mai suportat să stea în frig şi plecaseră acasă, în faţa statuii lui Mihai Viteazul au început jongleriile cu foc aduse de trupa Joglers, acompaniată la tobe de trei instrumentişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Mineritul e solutia la Rosia Montana
Voi stati la concerte, lansari de carte, cantari samd si alternativele voastre sunt sezatorile de duminica prin pietele oraselor? Eu locuiesc in Rosia si daca stau la protest 2 ore se raceste casa si trebuie sa fac foc din nou nu am eu timpul vostru sa il petrec pe caldaram batand din peturi pe asfalt. Eu trebuie sa imi intretin familia. Daca acest proiect porneste, si da Doamne sa porneasca voi avea in cele din urma un loc de munca si poate ca imi voi putea cumpara si eu o casa. Acum stau intr-o locuinta sociala impreuna cu sotul si trei copii. Compania ajuta foarte mult comunitatea si cand va demara proiectul vom avea unde sa lucram si vom putea sa ne crestem copiii aici. Ca sa traiesc imi las copiii la mama si plec in Italia cu sotul la munca. Eu nu mai vreau sa imi las copiii eu vreau sa muncesc la mine in comuna si sa pot sa imi vad copiii crescand. Voi, cei care protestati impotriva bunastarii mele va doresc numai bine si fie ca niciodata sa nu trebuiasca sa treceti prin ce trec eu cu familia mea datorita voua....noroc bun!
Postat 27 Noiembrie 2013, 22:34 de Dumitrita
Alin, croitoru lui Zoe RMGCescu
Zoe Marinescu si Alin Croitoru, nu sunt altceva decat cele doua maini ale aceluasi postac jigarit, angajat de RMGC doar pentru ca stie sa scrie dupa dictare.
Postat 25 Noiembrie 2013, 23:36 de kaboom
Bravo, Oradea!
Vă înşelaţi, Zoe Marinescu. La Roşia Montană există alternative. Roşia Montană se va dezvolta, dar nu graţie „minunatului” proiect al RMGC-ului, care înseamnă ruină, nu dezvoltare. Nu aveţi dreptul să vorbiţi în numele locuitorilor din Roşia Montană. Cunosc şi eu câţiva roşieni, oameni cu demnitate, care au o cu totul altă părere despre cum se poate trăi la Roşia Montană.
Postat 25 Noiembrie 2013, 21:38 de Dora Seres
Mai cititi si va Informati
Postaci la datorie > Zoe si Croitoru > Hai sa nu ne lasam la ei si sa explicam tuturor pe inteles adica in cifre ce inseamna " locuri de munca si castiguri" pentru Romania in opinia RMGC > Cele 78% beneficii cu care reclama RMGC ameteste prostii sunt cheltuieli obligatorii pe care orice investitor le face daca vrea sa scoata aurul: salarii, CAS, protectia mediului, servicii externalizate etc,. Redeventa de 6% este singurul beneficiu banesc ce ramane statului din toata afacerea dintr-un castig brutto de 28% inainte de impozitare. La 78$ investiti, rezulta 28% castig, adica o rata de revenire de bruta de 100/78*28=35,897$ la 100$ investiti, ENORM! Nu am cum sa scriu cuvantul ENORM mai mare si mai gros, sa inteleaga tot dobi tocul evidenta! Acuma sa vedem cum se imparte aceasta rata de profit intre proprietarul resurselor - statul Roman - si investitorul strain RMGC: tot cu regula de trei simpla aflam ca Romaniei ii revine (100/28)*6=21,42857143% iar diferenta pana la 100%, de 78,57142857 revine RMGC-ului. Asta-i baiete: din toata afacerea Romania castiga 21% iar strainul 79%. Afacerea Rosia Montana, asa cum e ea gandita de investitorul canadian este jaf curat, se bazeaza pe lenea endemica a decidentilor romani care prefera sa castige 21% din nimic in loc 100% din munca.
Postat 25 Noiembrie 2013, 21:37 de Daniel
@Dna Zoe
Doamna Zoe, s-a inteles de prima data. Doamna Zoe, cine a eliminat oare toate alternativele din acea zona ? Oare nu tot puterea ? Doamna Zoe, penibila esti dumneata, se simte de la o posta. Si pute !
Postat 25 Noiembrie 2013, 21:30 de O circareasa
RMGC in the house!
Draci RMGC-iști (adică dragi, scuze), se pare că sunteți prezenți la datorie întotdeauna! Încă sperați că mai puteți păcăli pe cineva, nu? Mizați pe faptul că românul se lasă influențat ușor de vorbe mincinoase. Da, o fi așa, dar priviți în jur, România s-a trezit! Nici nu merită să mă obosesc să dau vreun contraargument la prostiile pe care le-ați debitat în comentariile voastre, fiindcă oricum știți foarte bine care-s acele contraargumente. Le tot auziți de câteva luni în toată țara (și în afara țării); în schimb, voi veniți cu veșnicul așa-zis „argument” cum că minerii vor să muncească... Trist! Și e și mai trist dacă cineva vă mai crede!
Postat 25 Noiembrie 2013, 21:25 de Cristiana
Jos palaria pentru eveniment!
Evenimentul a fost o surpriza placuta, mai divers chiar si captivant decat ma asteptam. Felicitari organizatorilor si celor care s-au implicat in realizarea sa! Iar cei care au participat, au avut ocazia si sa se informeze in privinta situatiei reale de la Rosia Montana, a minciunilor promovate de RMCG (vezi comentariile anterioare...), si a pericolului exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice (pericol iminent, dupa ce zilele trecute guvernul Ponta a aprobat acordul de exploatare in perimetrul EX-3 Baile Felix).
Postat 25 Noiembrie 2013, 21:25 de Serban
@ Alin Croitoru
@ Alin Croitoru: nici o solutie zici? Nici un argument? Romanii care apara interese straine Romaniei sunt cei ca tine, impreuna cu naparcile din politica! Cei care otravesc pamantul, apele si frumusetea Romaniei! Si pentru ce? Pentru a adauga inca un milion la cele cateva milioane furate? Pentru 100 de euro primiti pt munca de propaganda pe cate un forum?
Postat 25 Noiembrie 2013, 21:21 de kaboom
Distractie placuta!
Lumea canta si jongleaza si se distreaza. Bravo. Oamenii aia din Rosia vor sa munceasca in minerit, intr-o localitate miniera, intr-o zona industriala unde nu sunt alternative. Si noi ce facem? Cantam si ne distram incercand sa le oprim ocazia de dezvoltare atat a celor din zona cat si a Romaniei. Eu si locuitorii din Rosia Montana va dorim distractie placuta!...sper sa va dati seama cat sunteti de penibili....
Postat 25 Noiembrie 2013, 16:18 de Zoe Marinescu
Rusine
Rusine sa le fie celor ce protesteaza impotriva dezvoltari Romaniei. Nu au nici un argument nu vin cu nici o alta solutie si le pasa doar sa isi ia ei bani. ma bucur totusi ca majoritatea Romanilor si-au dat seama ca protestatari nu vor binele tari si ca apara interesele altor state.
Postat 25 Noiembrie 2013, 12:14 de Alin Croitoru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON