URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2018, 14:12

Percheziții DIICOT în Bihor, într-un dosar cu traficanţi de migranți sprijiniţi de poliţişti de frontieră (VIDEO)

Percheziții DIICOT în Bihor, într-un dosar cu traficanţi de migranți sprijiniţi de poliţişti de frontieră (VIDEO) foto arhivă, generic

Operaţiune de amploare a procurorilor DIICOT, care, într-o anchetă comună desfăşurată cu autorităţile judiciare din Austria şi Slovenia, au efectuat, luni, 18 percheziţii în patru judeţe din România, inclusiv în Bihor, şi alte cinci percheziţii în Austria pentru destructurarea unei reţele de trafic de migranţi.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Biroul de presă al DIICOT, gruparea a fost constituită anul trecut de un cetăţean pakistanez, Ahmad Khan Saeed, şi un român, Istrate Timiş, împreună cu un suspect B.L.V., în calitate de membru executant, din care mai făceau parte, însă, cel puţin 15 persoane, cetăţeni români.

Transport dejucat

Transportul migranților se făcea pe ruta Bulgaria - Serbia - Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania - Italia - Slovenia, se arată în comunicat, specificându-se că, cel puțin în perioada februarie - aprilie 2017, grupul infracțional organizat a îndrumat, transportat, transferat şi adăpostit peste 100 de migranţi.

Una dintre acţiunile grupului s-a derulat în perioada 19 - 21 aprilie 2017, când membrii reţelei "au transportat, transferat şi adăpostit pe raza judeţelor Timiş şi Arad, un număr de cel puţin 111 persoane – cetăţeni străini, majoritatea intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil", se precizează în informare.

Operaţiunea a fost dejucată în punctul de frontieră Nădlac ll, unde migranţii au fost găsiţi într-un TIR care transporta marfă pe ruta Ungaria – Austria.

„Cu ocazia controlului efectuat în interiorul tirului de către poliţia de frontieră, s-a identificat că marfa indicată în documentele de transport era inexistentă, însă în interiorul tirului se aflau 111 cetăţeni străini, adulţi şi minori de diverse naţionalităţi printre care irakieni, sirieni, afgani, indeni şi pakistanezi - intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil”, se spune în comunicat.

Sprijiniţi la frontieră

Din ancheta desfăşurată, procurorii DIICOT au stabilit că reţeaua a fost sprijinită de către lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, care ar fi permis contra cost trecerea peste graniţă a tirurilor cu transfugi.

„În realizarea scopului grupului infracțional organizat astfel constituit și organizat pe teritoriul României, au fost comise 14 infracțiuni de trafic de migranți și respectiv 6 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de trafic de migranți de către membrii grupului infracțional organizat, precum și de către membrii care au sprijinit acest grup infracțional organizat, sub forme diferite de participație penală, prin modalități alternative de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranților, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României și în vederea obținerii direct sau indirect de foloase patrimoniale”, se spune în comunicatul DIICOT.

Unul dintre grupurile de migranţi a fost descoperit în noaptea de 16/17 martie anul trecut pe teritoriul Austriei, un alt grup de 17 migranţi a fost depistat în noaptea de 2/3 mai 2017 în apropierea punctului de trecere româno-ungar, în data de 10/11.05.2017 a fost trecut fraudulos frontiera româno-ungară un grup de cel puțin 10 migranți, din care au fost depistați un număr de 5 migranți, în data de 25/26.05.2017 a fost trecut fraudulos un grup de 8 migranți, în data de 30/31.05.2017 a fost trecut fraudulos un grup format din cel puțin 10 migranți ce au fost transportați fraudulos până în Austria, înșiră comunicatul.

Anchetă la comun

Pentru dovedirea filierei, pe 9 aprilie, în acest an, procurorii DIICOT de la Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat 18 percheziții domiciliare în județele Maramureș, Arad, Timiș și Bihor.

Pe teritoriul Austriei au fost efectuate cinci percheziții domiciliare, cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed fiind reţinut şi arestat.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  Timiş Istrate, Burfete Cristian,  Ştefanache Robert Iulian, Mihali Cristian,  Şerezan Vasile, Mihali Ilie Daniel, Grec Ştefan, Şteţco  Iulian Dumitru Şi Grec Petrea,  pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. Aceştia vor fi prezentaţi, marţi, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, unul singur, Ioan Dacian Bozga, fiind plasat sub control judiciar.

Activitatea echipei comune de anchetă, formate din anchetatori din România, Austria şi Slovenia, a fost coordonată în cadrul unui centru de comandă realizat la nivelul Eurojust şi a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust dar şi de sprijinul EUROPOL.

Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, precum și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și al Direcției Generale Anticorupție.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON