URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2013, 18:32

Orădenii au cântat "Deşteaptă-te, române!" împotriva exploatării aurului la Roşia Montană (FOTO/VIDEO)

În paralel cu alte acţiuni de protest din mai multe oraşe din România şi chiar din străinătate, peste 100 de orădeni s-au adunat, duminică după amiaza, la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii pentru a participa la un scurt flash mob împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană, care, spun ecologiştii, ar avea efecte dezastruoase asupra mediului.

Participanţii la flash mob-ul iniţiat de asociaţia Ecotop au venit îmbrăcaţi în tricouri roşii şi verzi şi, la ora 17, au încercat să contureze forma frunzei simbol a campaniei "Salvaţi Roşia Montană!". 

Ecologista Laura Turdean, una dintre iniţiatoare, i-a îndemnat pe cei prezenţi să cânte prima strofă a imnului naţional "Deşteaptă-te, române!", cu trimitere directă către parlamentari, care vor primi spre adoptare proiectul de lege al exploatărilor de minereuri în perimetrul Roşia Montană de către Roşia Montană Gold Corporation, aprobat săptămâna trecută de Guvern.

"Am ieşit să ne exprimăm punctul de vedere. Cel mai important este ca mesajul nostru să ajungă la parlamentari şi aceştia să nu mai poată spune că nu au ştiut ce votează. Să meargă fiecare cetăţean la parlamentarul care-l reprezintă şi să discute despre legea asta", a declarat Laura Turdean reprezentanţilor presei.

Ecologista a mai adăugat că aprobarea acestei legi ar fi un semnal rău şi pentru situaţia gazelor de şist din Bihor. "Vă linişteşte ideea că se votează un astfel de proiect? Nu vreau să mă trezesc că suntem daţi afară din casă...", a mai spus aceasta.

DSC_1172.JPGO apariţie inedită a fost cea a orădencei Juhász Szép Anna, care a venit îmbrăcată în roşu şi verde şi, imitând spotul realizat de Maia Morgenstern pentru proiectul "Salvaţi Roşia Montană!", şi-a pictat sânge la o ureche, iar la cealaltă şi-a pus un cercel aurit. Mesajul? Acelaşi ca al reclamei: "Un om valorează mai mult decât aurul pe care-l poartă. La fel şi o ţară".

Printre participanţii la flash mob s-au numărat mai mulţi activişti în diferite organizaţii ecologiste, inclusiv preşedinta Ecotop Oradea, Eleonora Mircescu. De asemenea, în Piaţa Unirii, a venit şi Szilágyi Zsolt, vicepreşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, el fiind, însă, singurul politician prezent la manifestaţie.

Spre deosebire de celelalte oraşe care se opun exploatărilor de aur de la Roşia Montană, în Oradea a avut loc doar un flash mob deoarece iniţiatorii nu au cerut aprobare pentru desfăşurarea unui protest cu trei zile înainte, aşa cum prevede Legea Adunărilor Publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
29 Comentarii
Vai de voi
Se aduna toti hipsterii sa se vada la TV, ca-i la moda sa fii la protest. Unde ati fost fratilor cand guvernul v-a taxat ca pe niste oi? Unde ati fost cand Ponta a plagiat si cand v-a mintit? Bine ca acuma va puneti sa protestati. Nu sunt de acord cu proiectul de la RM, ca ne vindem aurul ieftin in loc sa-l luam pentru noi, dar oameni buni, sunt probleme mult mai grave care necesita proteste nationale.
Postat 03 Septembrie 2013, 16:31 de andrei
r
19 mil de oameni de ROMANI o TARA si un NEAM se lasa badjocoriti de o mana de oameni care cauta doar sa le fie lor pline buzunarele iar restul nu au de cat sa piara - voi nu vedeti asta? ca dupa 90 doar va fura si va mint in fata zambind fara nici o remuscare - inca dormiti si din cauza aceasta nu vedeti cum asi bat joc de noi toti -bine ca ati pus (botul) la lovitura de stat din 89 ati alungat si exterminat un dictator si ati pus tot un misel comunist BRAVO NATIE ROMANA - nu meritam sacrificiul marilor DOMNITORI care s-au jerfit pentru NEAM si TARA si CREDINTA doar ca sa le tina unite si intacte si pentru ca sa ramana urmasilor lor toate comorile si frumusetile acestei TARI DESTEAPTATE ROMANE
Postat 03 Septembrie 2013, 14:43 de q
asa o fi !
ROSIA MONTANA scoate in evidenta clauze semnate de TRAIAN BASESCU, protestele inseamna POPORUL Roman este SUVERAN ! ADEVARUL cine ni l spune , romanul nu mai crede in TRAIAN BASESCU a construit :)? Ce am plati noi in 9 ani si de ce ?
Postat 03 Septembrie 2013, 13:11 de care e adevarul
flashmob pasnic?
no bine, luati o incet ca si ardeleanu, pina va treziti voi sa puneti mina pe brisca, v au furat astia si clisa si aurul, ca petrolul si gazele s or dat deja... Cind o sa invatam ca nu se rezolva nimic cu protestele pasnice?
Postat 02 Septembrie 2013, 14:15 de adsf
INTELEGETI ca D-zeu va da SEMNE si semne dar voi va prefaceti ca nu le vedeti :)))
EXISTA sau nu CIANURA, AUR la ROSIA MONTANA, aflati ADEVARUL !NU va mai sprijiniti pe MINCIUNA :)) sa se joace politicul cu voi si viata voastra, e un sfat. DISTRUGETI MITUL, D-zeu e UNIC nu altii.
Postat 02 Septembrie 2013, 11:28 de :))))
INTELEGETI ca D-zeu va da SEMNE si semne dar voi va prefaceti ca nu le vedeti :)))
INTELEGETI ca D-zeu va da SEMNE si semne dar voi va prefaceti ca nu le vedeti :))) NU l iubiti pe D-zeu, iubiti POLITICA ? Sa vedem CRESTINISMUL in sufletul vostru, stiti sa cititi SEMNELE DIVINE ?
Postat 02 Septembrie 2013, 11:23 de :))))
va spun eu PRIN MOARTEA Copiilor vostri, nu i ridicati de pe scaune, mai vor copii MORTI.
TU compari mmineritul in 89 cu mineritul in 2013 ? SERIOS numai doctoranzi analfabeti are ROMANIA, recunoasteti asta in PUBLIC, credeti ma NU suntem COMUNSTII din 89 sa otravim MINERI, avem STANDARDE MORALE in ce priveste sanatatea, imi pare sincer RAU ca unii s au nascut in calea PROGRESULUI in ce priveste asccensiunea spre CALITATE UMANA, PRIVITI fosti comunisti cum s au imbogatit, va spun eu PRIN MOARTEA Copiilor vostri, nu i ridicati de pe scaune, mai vor copii MORTI.JEGURI COMUNISTE impocrite au DISTRUS ROMANIA, cu TRAIAN BASESCU UN cap :))))). FACEA pe altii PUI de comunisti si el era unul VERITABIL.
Postat 02 Septembrie 2013, 11:19 de JEGURI COMUNISTE
-
1.pentru cei care spun ca la Rosia nu este aur.. cand nici macar nu pot spune cu exactitate unde este pe harta aceasta localitate.. le recomand ca inainte sa deschida gura si sa fabuleze scenarii de telenovele sa se mai informeze putin. 2. pentru cei care cred ca oamenii sunt platiti sa protesteze, ii rog sa ii intrebe pe cei care au murit la Revolutie ce conturi au in banca. 3. locuri de munca? ala e un MIT, nu aurul din munti. RMGC laudandu-se atat cu asta, cat si cu \"tehnologia avansata\" de extragere a metalelor, se contrazice. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e3q6X6pNruY 4.aceeasi companie are precent, au fost si altii in goana dupa aur, acum isi plang copiii care mor in urma cianurarii locurilor. http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cifrele-si-fotografiile-unui-dezastru-cu-cianuri-in-derulare-atentie-imagini-socante-77754.html E usor sa razi de unii si de altii care au CURAJ sa isi spuna exprime liber optiunea, din fotoliul de acasa. Si ca sa nu va imaginati o oaza de fericire in urma exploatarilor miniere, imaginati-va toti localitatea voastra natala aratand asa: ?v=WolKaimwE-o - satul Geamana, jud.Alba
Postat 02 Septembrie 2013, 10:41 de -
@fan eba
Tu nu vezi padurea din cauza copacilor... Si ce daca au fost si maghiari printre demonstranti? Cu totii suntem oradeni, si ne pasa de binele tarii in care traim! Ce-i atat de greu de inteles? Pt frustratii ca si tine conteaza numai ura fata de maghiari - tu nu vezi ca guvernantii nostri (romani) ne fura banii (apropos de regionalizare), ca ne fura padurile, ca ne distrug natura? De ce nu te muti inapoi in Oltenia? Sunt roman get-beget, sunt oradean get-beget, si sunt mandru de concetatenii mei care au iesit ieri in strada, inclusiv de cei care vorbesc maghiara!
Postat 02 Septembrie 2013, 09:01 de Oradean
romani?
Dar de ce multi vorbesteau in limba lui Hunor?si de ce au imbracata steagul aceluiasi Hunor, rosu-alb-verde?Ighen ,
Postat 02 Septembrie 2013, 07:51 de fan eba
pentru primii postaci
SA VA NAIBA DE POSTACI CA SUNTETI OAMENII PLATITI DE RMGC SA VERIFICATI PAGINILE DE NET SI SA POSTATI. CU CAT V-AU PLATIT GUNOAIELE? STIM CA SUNTETI VOI, DUPA LIMBAJ, INTERESUL CU CARE SCRIETI, CE ANUME SCRII, DAR SI DUPA ADRESA IP SI CONTINUTUL MESAJULUI, ACESTI ROMANI SUNT TRADATORI SI MERITA ARSI PE RUG!!! TRADATORI DE NEAM!!
Postat 02 Septembrie 2013, 01:36 de unu neplatit de rmgc
Felicitari Diana!
Diana sa stii ca adevaratii romani sunt la fel ca tine in inima lor pacat e ca nu suntem asa multi !
Postat 02 Septembrie 2013, 00:33 de Un Roman
etichete
Doamna/d-soara Chisbora:...de ce trebuia organizatoarea si/sau participantii sa fie neaparat si ecologista? Daca se opun unui proiect nu inseamna neaparat ca sunt ecologisti - pentru unii normalitatea nu se transpune in etichete...sau trebuiau sa fie bagati intr un sertar sa stie si prostii de unde sa i culeaga? Unii poate prefera sa gandeasca singuri nu sa primeasca articole gata rumegate...
Postat 01 Septembrie 2013, 23:48 de nuecologistu
:)
Am fost la protest si am cantat imnul Romaniei cu scopul de a trezi populatia...DESTEAPTA-TE, ROMANE! Am facut apel la cei ce mai cred in frumusetea acestei tari si in oamenii cu bun simt. Pentru cei care nu stiu, la acest protest nu s-a strigat, nu s-au adus pancarte cu mesaje "la atac". Mesajul a fost unul simbolic. Prin simpla prezenta a oamenilor imbracati in rosu si verde ne-am unit pentru acelasi scop. Cine refuza sa creada ca mai exista si romani care isi iubesc tara, va rog sa ma scuzati dar imi permit sa va contrazic. Ma numesc Diana si am 19 ani si sunt una dintre cei care isi iubesc patria. Natura nu a gresit cu nimic pentru faptul ca o parte din societate momentan este "in ceata". De ce va atacati tara, casa doar pentru ca directia data de conducere e una gresita?
Postat 01 Septembrie 2013, 23:31 de Dia
Cei care spun ca cei care au iesit sa protesteze au fost platiti...
...sa aiba parte de exact atatia bani cati cred ei ca au fost dati celor de la protest ! Atat sa va dea Dumnezeu ! Adica nimic ! Nici macar nu va pot dori sa va dea cianura, ca i-ar afecta si pe altii, care au creierii la ei.
Postat 01 Septembrie 2013, 22:55 de O circareasa
dusi cu capul sunteti MULTI !!
spuneti romanilor ca 20 de oameni au murit sa vedeti ce ies :)))) sunteti DISTRUSI daca credeti ca ROMANUL sta si priveste , dar 100 sa i oamori :)))
Postat 01 Septembrie 2013, 21:46 de :)))))))
dusi cu capul sunteti MULTI !!
doamne fereste, dar tu crezi ca acolo oamenii se vor lasa OTRAVITI, voi chiar nu aveti MINTE !!! voi credeti ca omul e sclav si accepta sa moara in mina ? atunci sunteti distrusi, muriti in cel putin 3 zile fara apa !! REVOLUTIE si crima iese daca minerii sunt omorati :))
Postat 01 Septembrie 2013, 21:45 de :)))))))
Mi-e rusine ca nu am participat !
Personal sunt impotriva extragerii aurului de la Rosia Montana prin metoda cianurarii. Alternative nepoluante sunt si, atentie ! la un pret rezonabil, competitiv. Jack Goldstein, impreuna cu un grup de cercetatori baimareni, a perfectionat si brevetat o tehnologie de extragere a aurului si argintului din reziduuri miniere prin metode nepoluante. ”Foloseste ca reactivi special triosulfatul de sodiu, nu necesita iazuri, nu are probleme de poluare nici in sol, nici ape reziduale si nici poluare in atmosfera. Se poate aplica foarte bine atat la piritele noastre de la Suior, care zac din anii 1970, cat si pentru viitoarea exploatare aurifera de la Rosia Montana”, a declarat Jack Goldstein.
Postat 01 Septembrie 2013, 21:21 de DlGoe
naspa am ajus , altii fura legal si altii se omoara pentru nimic !!
voi va stresati cu prosti si altii culeg, EBA va incasa timp de 6 luni 6000 de euro lunar :)) nu va mai stresati cu politica . Nu mai participati la jocul lor murdar, o femeie CINSTITA si fara parinti HOTI si CRIMINALI ia in CONCEDIU DE CRESTERE A COPILULUI 800 lei :)). NU are rost sa i incurajati ! Noi pentru ce VOTAM ca altii sa ne FURE, JEFUIASCA PREMEDITAT ?
Postat 01 Septembrie 2013, 21:18 de :)))))))
:))))))))))))))))))
toti isi dau coate se aduna sa URLE ca nebuni dar nici macar nu exista AURUL si uite asa a mai trecut un an, mai fuuztem romanii de cap cu minciuni si iar mai furam politic cateva voturi :))))))) ori is drogati ori nebuni ! bagati utilajele in functiune si mai vedem cine are DREPTATE !
Postat 01 Septembrie 2013, 20:00 de :))))
de ce ne terorizati cu ce nu exista de fapt ?
vreau sa stiuu pentru ce suntem obligati ani la rand la acest CIRC ROSIA MONTANA, suntem stresati dar fapte NIMIC, unde sunt banii sa incepeti lucrarile, nu ma intereseaza ce vor minoritatile, vreau AURUL de la ROSIA MONTANA, e al ROMANILOR , nu al altora.
Postat 01 Septembrie 2013, 19:55 de nu este aur
am dreptul sa doresc
EU sunt de acord sa se inceapa lucrariile in ROSIA MONTANA, nu va place PLECATI unde vedeti cu ochii dar oamenii trebuie hraniti ! sa vedem cat aur avem , dar sa vedem si cat aur nu avem :))).
Postat 01 Septembrie 2013, 19:51 de :)))
@Cricul in Oradea
Circ? Scandal? Poate circar esti tu si scaldal faci tu, orbule, USL-istul dracului, care nu iti dai seama ce se intampla de fapt la Rosia Montana. Pacat de tine si de faptul ca mai sunt astfel de prosti in tara noastra.
Postat 01 Septembrie 2013, 19:47 de @Cricul in Oradea
misteauxx..
..vai s-amar..nici oli-bobo nu canta asa fals ca voi.....ar trebui reintrodusa materia Muzica in scolile maghiare..ighen..
Postat 01 Septembrie 2013, 19:45 de relaV
circari nu va e rusine !
niste circari platiti sa iasa sa faca scandal, ce drepturile omului aparati voi si la comanda cui ?
Postat 01 Septembrie 2013, 19:33 de cricul in Oradea
Deşteaptă-te vine de la deştept !?!
E un bun început că mai mulţi maghiari au exersat imnul ... !?!
Postat 01 Septembrie 2013, 19:27 de Carp III
-
@anka: comanda politica a cui? poate ti-a scapat ca toate partidele sunt pro exploatare?
Postat 01 Septembrie 2013, 19:23 de AB
:)))
aceste proteste se fac la comanda politica nicidecum ca aurul exista, eu cred ca exista daca incepe munca la ROSIA MONTANA pana atunci nu va cred :) "iarta i Doamne ca nu stiu ce fac !"
Postat 01 Septembrie 2013, 19:03 de anka
s au atrans o gasca de oameni platiti sau neplatiti si gata
ce era sa cante a murit regele rromilor, traisca regele trromilor, vreti aurul acolo este :)) in Roasia nu mai gasiti voi aur, este un zvon ca sa cerem imprumuturi la FMI :)).Ne ati dat pe spate nu ne mai putem ridica , trebuia sa cantati la multi ani SOFIA !
Postat 01 Septembrie 2013, 19:01 de nooooooo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON