URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2016, 17:30

Noi opţiuni de plată a parcării în Oradea. Fiecare şofer poate beneficia de 15 minute gratuite pe zi (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plata parcării în Oradea devine mai facilă şi, pentru unii, mai avantajoasă. Directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa, a anunţat, luni, noi variante de plată puse la dispoziţia şoferilor orădeni.

Amparcat.ro

Prima dintre ele este amparcat.ro, pentru plata parcării cu cardul bancar de pe telefonul mobil. Datele cardului trebuie introduse o singură dată într-un formular web securizat pe acest site, care colectează şi trimite procesorului de plăţi informaţiile necesare pentru taxa de parcare.

Taxa este de 1 leu pe 30 de minute, 2 lei pe o oră sau 15 lei pe o zi întreagă. După primele 30 de minute, şoferii pot alege perioada de parcare la minut, contorizarea sumei de plată făcându-se întocmai. Potrivit municipalităţii, nu se percep comisioane la aceste tranzacţii bancare. De asemenea, preţurile sunt cu TVA inclus.

15 minute gratis

O altă noutate anunţată de directorul DPI este aceea că şoferii orădeni pot beneficia de 15 minute de parcare gratuită pe zi. Concret, aceasta este o nouă opţiune a aplicaţiei TPark pentru plata parcării cu telefonul mobil. Cele 15 minute sunt disponibile doar pentru prima parcare efectuată într-o zi, pentru utilizatorii care se înregistrează în sistemul TPark. Înregistrarea se face online, pe pagina www.tpark.ro, ori prin trimiterea unui SMS la numărul 1210 cu textul: OR CONT număr de înmatriculare, spre exemplu BH01ABC.

Înregistrarea este necesară o singură dată. Apoi, pentru a beneficia de 15 minute gratuite de parcare, utilizatorul va da un singur apel la numărul 0359710139. Noua opţiune este destinată persoanelor care nu doresc să staţioneze mult într-un loc. Ele nu vor mai fi nevoite să plătească pentru o jumătate de oră doar pentru a-şi lăsa maşina timp de 5 minute, de pildă, în acelaşi loc.

Taxare la minut

Pentru plata unei parcări orădenii pot folosi acelaşi sistem, însă numere diferite de telefon. Ei îşi pot încărca creditul de pe telefon cu vouchere pre-pay pe care le găsesc la Primăria Oradea. Ulterior, ei încep durata parcării făcând un apel la numărul 0359710140 şi terminând timpul de parcare făcând un apel la nunărul 0359710141.

Durata minimă de parcare este de 30 de minute, pentru care se plăteşte 1 leu. Pentru o oră, taxa este de 2 lei. După prima jumătate de oră, însă, taxarea se face la minut. Încărcarea cartelelor telefonice cu vouchere este posibilă în sistemul Tpark doar în reţelele Orange, Vodafone şi Telekom.

Noi opţiuni prin SMS

În fine, şeful Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar a anunţat că, pentru ca şoferii care plătesc parcarea prin SMS, la numărul 7401, a fost introdusă o nouă opţiune. Aceştia pot plăti doar o jumătate de oră trimiţând un SMS la acest număr cu prefixul 180. Exemplu: 180BH01ABC. Prin sistemul SMS, o jumătate de oră de parking costă 0,25 euro plus TVA.

De asemenea, pentru cei care vor să parcheze mai mult timp a fost introdusă plata a 2, 3, respectiv 8 ore printr-un singur SMS.

Concret, pentru 2 ore se trimite la 7401 SMS cu prefixul 182 urmat de numărul de înmatriculare (Ex: 182BH01ABC), taxa fiind de 1 euro plus TVA. Pentru 3 ore se trimite la 7401 SMS cu prefixul 183 urmat de numărul de înmatriculare (Ex: 183BH01ABC), plata fiind de 1,50 euro plus TVA. Pentru 8 ore se trimite la 7401 SMS cu prefixul 188 urmat de numărul de înmatriculare (Ex: 188BH01ABC) la taxa de 3 euro+tva.

Dat fiind faptul că la plata prin SMS operatorii sistemului îşi adaugă comisioane de operare, primele două aplicaţii pentru plata parcării - Amparcat.ro şi TPark - sunt mai avantajoase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu functioneaza
Optiunea de parcare de jumate de ora cu sms la 7401 cu textul 180 si nr masinii, nu functioneaza. Dar, de taxat, taxeaza.
Postat 27 Aprilie 2016, 10:56 de unul
Grele sunt sarcinile de aplicație pentru PMO !!!
Nu era mnai simplu, ca atunci când apelezi pentru prima dată începerea parcării cu plată pe bază de voucher, să se înregistreze auutomat primele 15 minute gratuite, după care să curgă normal taxarea ca și până acum ??? Nimic nu face temeinic Primăria Oradea, întotdeauna lasă loc de mai bine, ca să nu fie niciodată apreciat un lucru de la început până la sfârșit !!! Poate citesc cei de la Tpark postarea și se trezesc din adormirea încasărilor fără efort ... simplifâcând un sistem ce e bun de principiu, dar e slab ca și conținut (trei numere de apelare e fără rost) !!!
Postat 26 Aprilie 2016, 16:57 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON