URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2016, 16:30

Moto-scandalul: Asociaţia Apuseni Enduro Beiuş a încasat o amendă de 50.000 lei pentru un concurs ilegal organizat în rezervaţia Codru Moma (FOTO/VIDEO)

Asociaţia Apuseni Enduro Beiuş, care reuneşte pasionaţi de motociclism, a încasat o amendă de 50.000 lei de la Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu, după ce a organizat, sâmbătă, un concurs în care 150 de motociclişti şi-au turat motoarele prin pădurea şi prin apele din zona Finiş, în cadrul rezervaţiei Codru Moma.

Traseu... protejat

La apelul clubului moto din Beiuş, sâmbătă, 150 de motociclişti din ţară şi din străinătate şi-au turat motoarele prin pădurile din rezervaţia Codru Moma, ce se întinde în judeţele Bihor şi Arad.

Startul competiţiei s-a dat pe păşunea din satul bihorean Finiş, iar motocicliştii au parcurs un traseu de 70 kilometri, prin pădure şi de-a lungul râurilor şi pârâurilor. "Traseul a fost integral pe teritoriul ariei, inclusiv pe cursul văii Finişului. Au urcat pe traseul spre cetate, au intrat şi pe teritoriile private ale oamenilor. Fără niciun acord, nici de la custode, nici de la primării", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, Ramon Jurj, reprezentant al Fundaţiei Carpaţi, custodele rezervaţiei Codru Moma.

Asociaţia din Beiuş a comunicat custodelui, la sfârşitul lunii martie, că îşi doreşte organizarea acestei competiţii şi a cerut acces în rezervaţie. La acea adresă, Fundaţia Carpaţi a răspuns arătând că legea interzice astfel de concursuri în arii protejate, tocmai pentru că acestea ar fi distruse. Enduro Beiuş a încercat să obţină acceptul şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, care însă i-a comunicat că, fără avizul custodelui, nu poate organiza concursul.

Fără niciun acord

În ciuda acestor refuzuri, organizatorii şi-au continuat pregătirile. "De vreo trei săptămâni s-au instalat acolo, ca să-şi pregătească traseul, să facă antrenamente", a explicat Jurj. Astfel, Fundaţia Carpaţi a alertat şi alte instituţii: Garda de Mediu Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Garda Forestieră, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Bihor, respectiv cele patru ocoale silvice care gestionează fondul forestier de pe traseul anunţat al competiţiei.

Nici AJVPS şi nici ocoalele silvice nu şi-au dat acordul pentru competiţie, la fel cum Apuseni Enduro Beiuş nu a obţinut nici acordurile proprietarilor de terenuri private din zonă, deşi şi-a desenat traseul, cu tupeu, pe pământurile ori păşunile localnicilor. "Singura adresă pe care am văzut-o este de la Primăria Finiş, care a permis accesul pe terenurile primăriei şi pe drumurile asfaltate aflate în administrarea primăriei", a mai spus Ramon Jurj.

Mai mult, miercurea trecută, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au urcat la Finiş, au constatat la faţa locului că organizatorii competiţiei sunt ilegal în aria protejată şi i-au notificat vizavi de această încălcare a legii.

De neoprit

Asta nu i-a oprit pe organizatori ca, sâmbătă dimineaţă, să dea startul competiţiei intitulate "Apuseni Enduro Trophy 2016". Motocicliştii şi-au turat motoarele fără remuşcări în aria protejată, ba chiar sub ochii reprezentanţilor custozilor, ai Gărzii de Mediu Bihor şi ai Jandarmeriei Montane. În final, Garda de Mediu a amendat asociaţia cu 50.000 lei, iar jandarmii au colectat la rândul lor probe şi dovezi, pentru a stabili şi ei sancţiunile cuvenite.

Cât despre daunele pe care le-au făcut motocicliştii, specialiştii Fundaţiei Carpaţi spun că sunt greu de stabilit acum, dar sunt certe. "O evaluare cantitativă nu putem face acum, vorbim de o zonă foarte mare. Cert este că a fost un impact major asupra habitatelor şi speciilor. S-au distrus în albiile râurilor şi pârâurilor habitatele specifice amfibienilor şi peştilor, iar pe terenuri s-au distrus habitatele de plante. În urma motocicletelor au rămas tranşee", a mai spus Ramon Jurj.

Contactat de BIHOREANUL, reprezentantul asociaţiei Apuseni Enduro Beiuş, un anume Cătălin, care n-a dorit nici măcar să-şi prezinte numele complet, a precizat că nu doreşte să facă niciun comentariu. "Instanţa va stabili", s-a rezumat el să declare, lăsând astfel să înţeleagă că vor contesta amenda primită.

Interesant este că nici motocicliştii nu sunt mulţumiţi de felul în care ONG-ul din Beiuş a organizat concursul. Pe pagina de Facebook a evenimentul sunt zeci de comentarii în care organizatorii sunt criticaţi pentru că nu au anunţat rezultatele corecte ale competiţiei şi nu au respectat propriul regulament.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Perfect..
Dura lex,sed lex!Sa plateasca,sa respecte legea!
Postat 27 Aprilie 2016, 06:52 de grigore
Hmmm...
Daca e asa cum se sustine in articol, organizatorii au facut un mare deserviciu comunitatii de motociclisti. Daca au ignorat si avertismentele prealabile aplicarii sanctiunii au dat dovada si de rea credinta. Faptul ca organizatorul nu s-a prezentat cu numele complet nu face altceva decat sa intareasca ideea ca s-a facut ceva nepermis si extrem de daunator mediului. Ceea ce este absurd. E usor sa crezi niste sustineri daca le vezi in ziar, dar hai sa fim cinstiti cu toata lumea. Acest concurs este insignifiant fata de altele care sunt AUTORIZATE in Romania si ca numar de participanti si ca impact asupra mediului. Acolo se poate, aici nu. Nu stiu ce habitat deosebit exista in albia unui rau pe care il poate distruge o motocicleta pe an si care in schimb supravietuieste viiturilor fara probleme. Din filmarile prezentate nu reiese ca ar fi vorba de nicio distrugere semnificativa sau ca ar fi afectat iremediabil mediul inconjurator. Cei mai multi enduristi nu merg in grupuri mai mari de 5-6, nu tureaza motoarele aiurea pe langa turisti, nu ridica praf, nu se abat aiurea de la trasee, nu sperie ursul si nu calca flori de colt cu roata. Tendinta e oricum de exagerare a deranjului provocat, asa ca "organizarea" fantastica a acestui concurs dauneaza in primul rand nu naturii ci celor care merg de placere cu bun simt si dintre care multi nici nu participa la concursuri. Si ca sa intaresc si eu cele relatate de AceofSpanners, cine se plange ca natura e distrusa de motociclisti sa isi aduca aminte ca motocicleta nu defriseaza paduri (chiar daca e in doi timpi) si daca nu va intalniti cu animale salbatice pe munte nu este pentru ca s-au speriat de turatul motoarelor ci pentru ca nu mai e ce sa se sperie, din pacate.
Postat 26 Aprilie 2016, 15:41 de Vasile66
Praf in ochi de la Brasov
E usor de comentat si de creat povesti lacrimogene cu mediul distrus de motociclisti, si cu animalele speriate de zgomotul motoarelor... Ar trebui insa sa se gandeasca toata lumea si la aspectele din spatele acestui tip de stiri... Oameni care vor sa isi acopere cat mai bine activitatile zilnice in padure, fara a fi deranjati de nimeni, taieri si furturi masive de lemn, braconaj sau vanatoare. A fost speriata fauna... Probabil este mai bine sa fie vanduta pe bani grei vanatorilor dornici de trofee, cu acoperire legala prin ordine de derogare si acordul custozilor. In plus se vede foarte clar tenta care s-a dat... Nimeni nu are nevoie de vizitatori in padure, si nu va conta in curand daca acestia vor fi pe moto, bicicleta sau pe jos... Oricum daca veti avea curiozitatea sa consultati legislatia veti avea surpriza sa constatati ca accesul in majoritatea zonelor montane ale Romaniei este interzis chiar si pe jos in afara drumurilor cu acces public si a traseelor turistice omologate. Daca nu ne vom trezi la timp si vom inghiti tot de la UE asa cum se doreste va fi mult mai greu sa revenim la ceea ce am avut. In plus comunitatile ar trebui sa se gandeasca mai bine la cat de mult au fost consultati cand le-au tras siturile Natura 2000 prin livezi si prin proprietati, si care sunt compensarile pe care acestea le primesc pentru faptul ca le sunt restrictionate activitatile. Si inca o intrebare retorica, cu rol de a medita putin la diferentele dintre noi si vestul Europei... Cate hectare din siturile Natura 2000 sunt in proprietatea statului, si cat a investit statul roman pentru aceste situri? E doar praf in ochi, bani tocati pe hartii in cadrul proiectelor europene iar comunitatile locale se trezesc doar cu restrictii iar beneficii... promisiuni. Hai la vot!
Postat 25 Aprilie 2016, 19:29 de AceOfSpanners
"marele" profesor
Profesore, ai întrebat pe cineva cum se organizează un asemenea eveniment?
Postat 25 Aprilie 2016, 18:49 de -caligula-
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON