URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2013, 16:53

Moş Crăciun, asaltat de părinţi în Gara Oradea: "Aţi mai văzut copil sub tren?" (FOTO / VIDEO)

V-aţi întrebat vreodată, copii fiind, de unde vine Moş Crăciun? Cum reuşeşte să împartă cadouri la toată lumea într-o singură noapte? Ei bine, micuţii de astăzi au depăşit faza asta. Ei se întreabă probabil cum de vine cu căpcăuni, vrăjitoare, ţipete şi strâmbături ca într-un film cu Shrek!

Circa 250 de copiii însoţiţi de părinţi au început să se adune marţi încă de la ora 9.30 pe peronul Staţiei CFR Oradea pentru a-l întâmpina cum se cuvine pe Moş Crăciun. Aliniaţi de-a lungul peronului cu ochii ţintiţi spre locul din zare unde se împung şinele trenului, micuţii aşteptau blegiţi de soarele care le trăgea acolade încruntate pe frunte.

"De acolo vine, tati, de acolo?", întreabă o fetiţă. "Da, Anca. Hai de acolo, că trebuie să vină trenul", răspunse tati. Huiduma cu capul ras şi ochelarii negrii ridicaţi pe creştet stătea cu ochii pe mogâldeaţa în roz ca pe butelie. "Hai de acolo...", repetă bărbatul. Şi bine făcu.

"Soseşte trenul lui Moş Crăciun!"

Când megafoanele staţiei au început să anunţe "Atenţie la linia unu! Atenţie la linia unu, soseşte trenul lui Moş Crăciun!", mulţimea s-a înviorat subit precum cafegiii care dau dimineaţa în bucătărie peste ibricul dat în foc. "Vine! Vine! Vine!", se strigă micuţii.

Sosirea trenului a băgat mulţimea în priză. Tineri şi vârstnici, mari şi mici, femei şi bărbaţi, adulţii şi-au atârnat pruncii pe gât ca pe nişte fulare, i-au luat de mânuţă şi s-au îmbulzit spre uşa vagonului.

"Ho! Ho! Ho! Bine v-am găsit copii!", salută Moşu' fluturând din mână pe trepte. Un cor de ţipete vesele răspunde salutului. Micuţii ţopăie de parcă ar fi dejunat energizante. "Uite bunu', Moşu'!", strigă un băieţel. Dar "bunu'" parcă nu are chef de alţi moşi.

"Să vină jandarmii!"

La vederea primelor pungi cu daruri, oamenii de pe peron au înnebunit. Cei din spate se împingeau să ajungă la uşa vagonului după cadouri, iar cadorisiţii din faţă se chinuiau să iasă din cleşte. Văzută de sus, mulţimea aducea cu un vârtej de apă multicoloră înghiţind capete şi căpşoare. Un vaier enorm străbătu peronul cu forţa unui Intercity.

"Nu vă împingeţi! Unde mi-e copilul?!", începu să urle o mamă. "Nu vă înghesuiţi! Sunt copii aici!", strigă un bărbat. "Unde-s jandarmii! Să vină jandarmii!", cheamă o femeie. Surprinşi de reacţia mulţimii, giganţii în uniformă asudau croindu-şi drum de-a lungul vagonului. E greu de dat misiune mai frustrantă. Nu poţi să te împingi că sunt prunci, nu poţi să dai un cot în gură că-s bunici, nu poţi decât să fii un domn. "Permiteţi! Nu vă împingeţi! Încet, domle, că e un copil aici!", glăsuieşte omul îmbrăcat în albastru. Dar răul era deja făcut!

Moşul cel dur

Mamele au început să ţipe speriate, iar pruncii au început să chirăie ca sub curea. Moş Crăciun a încremenit cu o pungă de dulciuri în aer. E şocat, furios, revoltat. E atât de nervos, încât pare că vrea să sară din tren şi să facă loc în mulţime ca în filmele cu Hulk Hogan.

"Nu vă înghesuţi! Nu vă înghesuiţi că închid uşile! Avem cadouri pentru toţi copiii!", urlă Moşu'. Mulţimea a încremenit o fracţiune de secundă. Apoi a împins şi mai tare. "Ce-aveţi? Vă trebuie jandarmi să vă încoloneze? Nu vă împingeţi şi primiţi toţi!", crizează bărbatul în mantie roşie. Ieşirea lui Moş Crăciun a luat prin surprindere inclusiv organizatorii.

"Sebi, nu striga! Moşul e bun şi blând! Ce-or să creadă copii?!", cere o femeie venită în fugă din capătul vagonului. Moşul este însă hotărât: "Dacă nu vă potoliţi, închid şi plec!". "Nu închizi nimic! Calmeză-te! Ascultă...", îi cere organizatoarea. Moşul vede însă lumea prin fantă, ca tanchiştii: "Dacă nu vă potoliţi, închid uşile!". Apoi îi spune femeii cu voce tremurândă: "Ai văzut vreodată copil sub tren? Eu am văzut acuma. Aci la picioarele mele! Şi pentru ce? Avem o mie de pachete la o mână de oameni". Femeia nu mai spune nimic.

Mulţimea oricum a început să dea înapoi. "Câte unul! Fiecare cu copilul! Un cadou pe copil!", tună peste lume vocea unui jandarm. Cordonul militar a închis vagonul de la un capăt la altul ordonând mulţimea. "Din partea asta intraţi pentru cadou! Nu staţi acolo, că blocaţi ieşirea! Circulaţi, am spus!", continuă uniforma. Treptat, peste peron se aude doar vocea bărbatului. Apoi, încet, voci de copil. "Tati, uite ce am primit", zice un ţânc trăgându-şi năsucul ca după plâns. În câteva minute nebunia s-a risipit ca aburii unei beţii violente. Parcă nici nu ar fi existat...

"La mulţi ani, Moş Gerilă!"

Ţânci încântaţi rostesc poezii, fetiţe cochete zâmbesc pentru tăticul care le fotografiază pe genunchii moşului, prunci încântaţi cotrobăie prin pachetul primit sau stau gură cască la caii negri ca tăciune înhămaţi la trăsura care îl va duce pe Moş Crăciun în periplul orădean.

"Hohoho, dragii moşului!", tună bătrânul în mantie roşie. Vocea lui face alee în mulţime. Pruncii vrăjiţi îi calcă pe urme în vreme ce părinţii încântaţi îşi topesc bateria smart phone-ului trăgând poză după poză.

Ieşit cu caleaşca în faţa gării, Moş Crăciun şi-a recuperat buna dispoziţie. "A fost cuminte? Ai primit cadou de la Moşu?", întreabă bătrânul o fetiţă aplecată să-l vadă peste gărduleţul staţiei de tramvai. "Da! Am primit!", spune mândră micuţa. "Dar cuminte eşti tu!", spune moşul surprins. În mod cert se aştepta să i se ceară o pungă cu dulciuri. "Pe deseară atunci!", spune Moş Crăciun fluturând din mână din caleaşcă. "La mulţi ani, Moş Gerilă!", strigă micuţa în urma lui. Moşul râde involuntar şi pentru prima dată sincer: "Hahahaho!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Hahaha
..ce misto,bidonul e ala cu mustata,a descoperit apa calda,gaura de la macaroana,se baga-n toate,e ..inginer!Bidonule ,da turtit esti taica!
Postat 27 Decembrie 2013, 13:04 de Nea taticu
Organizare marca Bolojan!
Iar Simai e pe felie cu organizatorul sef.
Postat 26 Decembrie 2013, 04:16 de Bear
Prost organizat
Trist. Prost organizat. In alte tari daca sunt atat de multi faci cordoane pentru mai multa disciplina. De parca au crezut ca vor fi 15 copii si asta-basta. Tampitii naibii. Ce arta dificila a devenit sa gandesti cu capul si sa organizezi ceva frumos.
Postat 26 Decembrie 2013, 00:32 de Observer
wsm
cine a scris articolul acesta ii penibil..parca a scris fiu`mio o poveste si e clasa a 3`a..
Postat 25 Decembrie 2013, 23:46 de esti un autor loser
Se stie
Pseudoziaristul asta e un idiot. Nu va mirati cand citit. Ati remarcat insa de cat pupicurism e in stare si de limbile pe care le da la partile dorsale ale veteranului #concurent#, ala cu fata aia de bidon turtit si care concureaza singur, cand se apuca sa scrie despre el. Jivina... pupincurist notoriu.
Postat 25 Decembrie 2013, 22:49 de q.e.d.
????????
Articol de tot rahatul..tatal si copilul sunt jigniti,umiliti de asa zisul reporter!De Craciun un sincer ..sictir autorului acestui articol!Rusine domnule pseudoziarist,rusine,ai ajuns sa-ti bati joc acum si de copii,bunici ,tatici..!Chiar ca jandarii n-aveau ce cauta acolo!
Postat 25 Decembrie 2013, 08:40 de Nea taticu
Unde e copilul ala sub tren?
Mi-am pierdut timpul cu articolul asta ...doar din cauza titlului ...COPIL SUB TREN cica...
Postat 25 Decembrie 2013, 00:07 de B
west :-j
WEST...parerea mea e k totusi jandarmi sunt cu o clasa mai sus decat tine dak u ai ajuns la concluzia asta din tot ce s-a intamplat azi!!!esti penibil cu comentariile tale!!!
Postat 24 Decembrie 2013, 22:42 de sud
tiganii
ce bogati santem asta e regimul base si taxele lui ponta
Postat 24 Decembrie 2013, 20:44 de gabi
vai de noi
vai si amar de noi ca ne meritam soarta din plin , suntem niste fomisti. Murim de foame de prosti si puturosi suntem Sa le fie rusine parintilor si bunicilor care si-au dus copii acolo , ii invata pe copii de mici sa cerseasca la o ciocolata si un pachet cu pufuleti sau ce o fi fost in pachet . La noi nu se merita sa se faca organizeze asa ceva , prima data ne trebuie educatie cu forta
Postat 24 Decembrie 2013, 19:35 de elfi
ACAB
jAndarmii au ajuns unde le este locul, la nivelul copiilor de clasa a 2a ! Slugile sistemului !
Postat 24 Decembrie 2013, 19:10 de VEST
mos craciun
Saraca tara bogata!De-ar ajunge Base si ai lui pe calea ferata, sa vina "Mosu" cu coasa dupa el.
Postat 24 Decembrie 2013, 18:10 de mos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON