URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2014, 15:03

Mihai Eminescu, omagiat în ploaie cu poezii şi cântece (FOTO/VIDEO)

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor a organizat, miercuri, la prânz, un eveniment dedicat împlinirii a 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, la statuia acestuia din Piaţa Independenţei.

După ce invitaţii - printre care şi viceprimarul Ovidiu Mureşan, şeful IPJ Bihor, Liviu Popa, şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, şi redactorul-şef al revistei Familia, Ioan Moldovan - au depus flori la statuia lui Mihai Eminescu, Florian Chelu şi fiica acestuia, Alexandrina, au interpretat pentru cei prezenţi un sonet din Eminescu şi poezia "Şi dacă...".

Momentul a fost precedat, însă, de o intervenţie neaşteptată a regizorului Ion Ieremia, care a cerut să le vorbească celor prezenţi şi le-a recomandat să citească ediţia de miercuri a Evenimentului Zilei. "Citiţi acolo cine şi de ce a vrut să-l omoare", a spus acesta. Ion Ieremia se referea la un interviu publicat miercuri cu filosoful şi eminescologul Constantin Barbu, care susţine, folosindu-se de anumite documente de arhivă că Eminescu nu ar fi fost sifilitic, ci a fost ucis.

"Vedetele" aniversării au fost, în schimb, micuţii din mai multe clase primare ale Liceului cu Program Sportiv Bihorul, care nu au băgat în seamă ploaia şi au recitat şi cântat, însufleţit şi răspicat, versuri din poezii precum "Somnoroase păsărele", "Revedere", "Lacul" ori "La steaua".

La eveniment au participat şi mai mulţi liceeni de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", două eleve recitând, la rândul lor, fragmente din "Memento Mori" şi "Rugăciunea unui dac".

La comemorarea organizată de DJC Bihor nu au participat, însă, şi elevi ai Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", care sărbătoresc miercui Ziua Şcolii şi au propriile evenimente dedicate acestei sărbători. 

"Eu am lăsat o invitaţie şi un afiş la colegiu şi am vorbit şi cu profesorii de Limba Română. Ei oricum organizează la şcoală anumite activităţi dedicate poetului şi rămâne la latitudinea lor dacă se alătură sau nu evenimentelor noastre", a explicat presei Lucian Silaghi, directorul Direcţiei de Cultură.

De la ora 17, tot la statuia poetului, Teatrul Regina Maria organizează un flash mob în cadrul căruia tot cei prezenţi vor fi invitaţi să recite în cor poezia "La steaua".

elevi-eminescu.jpgPRECIZARE:

După publicarea materialului, mama unei eleve din clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" a făcut precizări redacţiei arătând că, de fapt, elevii acestei instituţii de învăţământ l-au comemorat pe Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie, într-un eveniment propriu, ţinut de la ora 10.30, la statuia poetului.

Acolo, doi elevi de clasa a VIII-a, Georgiana Bonatiu şi Adrian Nistor, au interpretat, la chitară şi voce, poezia "Glossă", după care adolescenţii s-au deplasat la Muzeul Memorial "Aurel Lazăr", unde au ascultat un discurs ţinut de istoricul Blaga Mihoc despre Eminescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dottore
Pai bine domnu chestor, dar pe intelectualu Mirel! dottore de Switzerland! unde il lasasi...
Postat 15 Ianuarie 2014, 16:01 de Eminovici
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON