URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2014, 15:30

Locuitorii din Palota au sărbătorit tradiţionalul "Kirchweih", cu paradă şi dansuri populare (FOTO / VIDEO)

Locuitorii din satul Palota celebrează duminică tradiţionalul festival Kirchweih, sărbătoarea şvabilor din sat, în care îl comemorează pe Sfântul Anton de Padova şi pe întemeietorul localităţii, contele Johann Maria Frimont .

"Evenimentul de astăzi este sărbătorit de şvabii şi de toţi sătenii din Palota. Este sărbătoarea hramului bisericesc - biserica noastră are hramul Sfântul Anton de Padova. Noi, şvabii, organizăm o paradă prin sat, prin care încercăm să chemăm oamenii la biserică, la spectacole, şi după, la o depunere de coroane", a sintetizat Angela Tencuţ, preşedintele Forumului Democrat German din Palota, organizatorul festivalului.

Manifestările au început în jurul orei 10, când câteva zeci de persoane, de toate vârstele s-au adunat la Căminul Cultural, îmbrăcate în costume populare, şi au pornit într-o paradă însoţită de fanfară, care a făcut să răsune străduţele satului. Emoţionaţi, localnicii îi priveau din poartă, în timp ce alţii, mai moderni, filmau cu telefoanele mobile. În spatele coloanei, dintr-o maşină doi tineri le împărţeau localnicilor bere.

După o slujbă religioasă la biserica din sat, reprezentanţi ai administraţiei locale în frunte cu primarul Ioan Mărcuş şi politicieni au depus coroane la monumentul ridicat în memoria contelui Johann Maria Philipp Frimont. Între participanţi s-au numărat atât preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, totodată liderul PNL Bihor, cât şi preşedintele PDL Bihor, senatorul Gavrilă Ghilea.

Un alt moment inedit a fost "marşul festiv", după cum a fost prezentat de organizatori, aplaudat de sătenii sosiţi la sărbătoare.

La fel ca în anii trecuţi, festivalul continuă, cu un program cultural, cu dansuri populare germane, iar apoi sunt invitaţi, de la ora 19, la un "discoball", în aer liber.


Biserica tuturor

biserica_din_palota_bihoreanul.jpgAşa cum BIHOREANUL a mai scris, contele Johann Maria Philipp Frimont a construit biserica din Palota (foto) între anii 1825 şi 1829 şi a dotat-o cu clopote, orgă şi mobilier. După dorinţa sa, slujbele se ţin şi astăzi, alternativ, în limba germană şi maghiară. Contele n-a fost om de rând. Soldat de la 17 ani, Frimont a ajuns în scurt timp general, câştigându-şi cu sabia de cavalerist titlurile de conte de Palota şi prinţ de Antrodocco.

Sub bolta măreaţă a bisericii, două culoare gigantice se intersectează în mijloc, într-un "plus" sacru închipuind o cruce. Biserica palotanilor e unică în lume. Frimont a construit şi satul Palota în formă de cruce militară germană, cu biserica în centrul ei. Aici a şi fost înmormântat, într-o criptă în formă de cruce.

Contele Frimont s-a stins din viaţă la 72 de ani, pe 26 decembrie 1831. Conform testamentului său, biserica a rămas comunităţii. Contele s-a îngrijit ca o sumă consistentă din averea sa să fie folosită pentru întreţinere, cu ordinul ca slujbele să se desfăşoare, alternativ, în limba maghiară şi germană, pentru a nu învrăjbi comunitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON