URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2013, 16:21

Liviu Popa: „Cu sistemul de monitorizare al oraşului am prins tâlhari, hoţi şi şoferi indisciplinaţi" (FOTO/VIDEO)

Sistemul de supraveghere video al municipiului, pus în funcţiune la începutul anului în cadrul unui parteneriat între Primăria Oradea şi Poliţia Bihor, şi-a demonstrat eficienţa, numărul infracţiunilor în zonele monitorizate înregistrând o scădere în ultimele 5 luni.

Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă organizată, vineri, la sediul Poliţiei Oradea, de primarul municipiului, Ilie Bolojan, şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, şi noul şef al Poliţiei municipale, comisarul şef Alin Haniş.

„Sistemul de monitorizare pus în funcţiune în cadrul parteneriatului încheiat de Primăria municipiului cu Poliţia Oradea, unic în ţară, a contribuit semnificativ la reducerea infracţionalităţii. Din situaţia operativă pe ultimele 5 luni se poate observa că au scăzut infracţiunile cu autor necunoscut, furturile din maşini, cele din locuințe, furturile de biciclete, distrugerile şi tâlhăriile, cele din urmă cu un procent important, de 50%", a explicat şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa.

Potrivit acestuia, în cazul tâlhăriilor, cele mai multe reprezintă smulgeri de poşete, bijuterii şi telefoane mobile, iar victimele sunt copii, adolescenţi, dar mai ales femei în vârstă. „Pentru a putea prinde autorul în timp util, rugămintea ar fi ca victimele să sune imediat la 112. Dacă vin după câteva ore sau zile, este mult mai greu să-i prinzi", a explicat Popa.

Tâlhar filmat

Pentru a dovedi eficacitatea sistemului, şeful Poliţiei Bihor a prezentat şi câteva dintre cazurile rezolvate cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, fie ele accidente rutiere, furturi din maşini sau tâlhării.

Un astfel de caz datează din 22 mai, când, în jurul orei 22.30, o tânără tâlhărită într-o scară de bloc din cartierul Nufărul de un lănţişor de aur, a sunat la 112 iar autorul a fost prins o zi mai târziu, după vizonarea imaginilor surprinse de camera de supraveghere montată în apropierea bisericuţei.

„Pe imaginile înregistrate s-a observat faptul că, la ora 22.15, după ce victima a coborât din tramvai, a fost urmărită, la o distanţă de aproximativ 10 metri, de un bărbat. Acesta a fost prins, o zi mai târziu, de poliţiştii orădeni care aveau deja semnalmentele suspectului, în timp ce se deplasa pe Bulevardul Decebal. Este vorba despre un marghitan de 28 ani, arestat acum pentru tâlhărie care, potrivit declaraţiilor sale, în momentul depistării pregătea săvârşirea unei alte infracţiuni de acelaşi gen", a explicat şeful Poliţiei Bihor.

Vor fi şi camere mobile

Cele 126 de camere de supraveghere au permis, totodată, surprinderea vandalilor şi a celor care depozitează ilegal gunoi pe malurile Crişului, în pasajele subterane, în zona Gării şi la pieţe. Faptul că sistemul a contribuit la scăderea numărului de infracțiuni în municipiu e principalul motiv pentru care, după cum a anunţat primarul Ilie Bolojan, vor fi montate camere de supraveghere şi în alte zone şi, totodată, sistemul va fi completat cu un echipament mobil.

„Este vorba despre un sistem mobil care va fi montat, la nevoie, în parcuri ori în zonele unde sunt depozite ilegale de gunoi, de pildă. Poliţia va putea, în acest fel, să monitorizeze zonele cu probleme şi să ia măsuri. Într-un an de zile avem 900 de coșuri distruse. Erau două variante. Ori cumpărăm coșuri, ori ajutăm Poliţia să-şi facă treaba în aşa fel încât să avem un oraş sigur", a explicat Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
pfff
care hoti???????????ca in oradea se fura combustibil din masini......in ultimele 2 luni de 3 ori ne au golit rezervoarele...rusine
Postat 10 Iunie 2013, 19:38 de gogu
cristian
bateti lumea pe strada mai rau ca pe vremea lui ceausescu chiar daca sint vinovai chiar daca nu sint in europa nu exista asa ceva ai gresit te aresteaza si atit dar nu si permit sa te atinga cum faceti voi si vorbiti despre lege voi nu sinteti politisti ci animale oare puteti sa dormiti linisti noaptea gindiduva ca defapt fati facut meseria de cicat
Postat 10 Iunie 2013, 10:53 de florin_cristian
cristian
nu va e rusine voi vorbiti de criminalitate mai mari infractori si golani ca voi nu exista domnule liviu popa
Postat 10 Iunie 2013, 10:49 de florin_cristian
mafia
sa ramina in politie popa liviu cu camerele de luat vederi,restul gaborilor in concediu. Bolojan pune o camera si la hotel continental ,sau nu e popa de acord ?????
Postat 09 Iunie 2013, 13:14 de gogu steliade
hotii
popa egal betiv,nenorocit,curvar,pedelist ,sugaci,lingau,caracter zero
Postat 09 Iunie 2013, 12:52 de coste ioan
FILATI va amantele pe unde dau iama, MEVESTELE cum va platesc GIGOLO
sa ne FILMEZE ca nu ne POT LEZA si in acelasi TIMP, atentie STATUL ROMAN va plati multe dune celor abuzati si TORTURATI in ORADEA :)))! FILATI va amantele pe unde dau iama, MUIEXRILE cum va platesc GIGOLO/pe ora si bateti le pana va creste apetitul sexual, voi ne luati pe noi de FRAIERI !! ORICUM nu conteaza ce gandesc PROSTI, urmariti orice ca oricum voua va faceti RAU, nu noua. NUMAI muieXre de ... sa nu fi , astia sunt obsedati rau , vad tot ce misca dar pe ei NICIODATA !!
Postat 09 Iunie 2013, 10:21 de :)))
Cu camere sau fara decizia e tot a MILITIANULUI
@ c, foarte bine ai surprins din activitatea militienilor nostrii,care ne vor \" binele \" si conduc anchetele dupa dictatrea PROCURORILOR in favoarea PILOSILOR Sistemului Mafiot. Camerele de luat vederi s-ar putea sa-i ajute, pe EI NU pe NOI........ vor functiona, precis doare cele in care este un interes.........MAFIOT !
Postat 09 Iunie 2013, 01:08 de xyz-q
@Peter
Ai avut curiozitatea sa te intrebi de ce "suntem in starea asta (economica, sociala, culturala) ! " si de ce "Ne miram ca prostii....". citeste "Europa 2020"si vei vedea ce vrea UE de la Romania, eu astept americanii de 40 de ani sa ne intinda o mana dar in afara de "clauza", niet, nu as vrea sa ai norocul sa ajungi la CEDO pentru ca un oradean te-a lucrat la buzunar sau pe malu Crisului ti-a tras-o intre ochi si ai ramas doar cu niste stele verzi si buzunarele goale in care nu aveai decat niste maruntis si sa nu ai nici un martor. Sa nu te bazezi pe acele patrule care asigura ordinea si linistea in oras pentru ca vei constata ca exact in acel moment erau cu spatele.Daca tot vrei sa pui umarul asigura-te ca acel organism neutru nu este "melitia". Ma bucur sa constat ca tu ai fost ajutat asa de mult de CEDO, Obama, Merkel, chiar si UE (daca am pune in balanta Romania a facut mai multe pentru UE decat UE pentru Romania). Pana sa ma ajute ei trebuie sa ma ajute Romania (pentru mine personal acele camere sunt de ajutor. Eu nu am nimic de ascuns). Pana la Dumnezeu te mananca sfintii, iar sfintii sunt in Romania. Succes cu CEDO.
Postat 08 Iunie 2013, 23:44 de petru
kkmaka
Cum reuseste oare chestoru declarat pe fata portocaliu, adica hemoroidul lui Blaga, sa se mentina sefut peste militienocopoticecii din Bihor? Asta e arta, sa schimbi curuldepupat la timp...
Postat 08 Iunie 2013, 22:35 de vijilante de binj
petrica, petrica
Asa e, mai asta, ne doare-n pix de Cedo, de UE, de Merkel, de Obama, de UEFA, de DNA, de orice ! Habar n-avem ce regim juridic au camerele video din alte tari, habar n-avem ce organism neutru (adica nu melitia) le monitorizeaza, dar ne dam cu parerea ca niste atotstiutori si ne mai si doare-n pix ! Apoi stam si ne mai miram ca suntem in starea asta (economica, sociala, culturala) ! Ne miram ca prostii....
Postat 08 Iunie 2013, 22:32 de peter
codul
bine ca aceste camere nu surprind..o neghiobie de ani de zile..chiar in fata primariei..desi este instalat indicatorul Obligatoriu Inainte..taximetristii fac drepta sau stanga dupa bunul lor plac in parcarea Taxi de la Vulturul Negru(amenajata de Primarie)
Postat 08 Iunie 2013, 21:35 de Acidutzu
Ordine si siguranta
Imi pare rau sa constat ca va luati dupa americani: "avem drepturi', dar nu avem si obligatii, va este frica de niste camere pe strada cand voi aveti in buzunar, in case si nu numai camere de supraveghere si nu va deranjeaza. Spuneti ca aceste camere de pe strada atenteaza la viata intima, chiar credeti ca mai aveti asa ceva sau ca nu aveti din cauza acestor camere ?. Nu spune nimeni nimic despre UE, cand ai trecut de ungaria peste tot sunt camere, autostrazile la intrare si la iesire au camere, de-a lungul lor au camere, pe strazi, la trecerile de pietoni, prin orase, peste tot sunt camere. In Elvetia la o trecere de pietoni cu doua benzi de circulatie s-a facut refugiu la mijloc si sau montat 4 camere. Aceste camere vor oferi o siguranta mai mare omului de rand si nu numai, se va putea dovedi prin imagini ce nu vei putea tu dovedi prin argumente intr-o intersectie in care intri pe verde si vine un cocalar cu mercedes pe rosu si lant de doua degete la gat, care intamplator poate fi "prieten" cu organul de circulatie la care ajungi din intamplare. Ce va zice CEDO, ma doare in pix, nu se va ajunge acolo, cand totul este clar pe imagine. Mai terminati cu americanismele de doi bani. Aceste camere vor face munca politistilor numiti, a celor angajati fara scoala, a lipsei de profesionalism de care dau dovada de multe ori. Cu aceste camere in functiune multi vor fi mai atenti la ce fac si nu ar trebui sa faca, se vor gandi de doua ori inainte sa faca ceva. Ar trebui umplut orasul de camere sa nu poti face un pas fara sa nu te vada o camera. Contraziceti-ma.
Postat 08 Iunie 2013, 21:34 de petru
Oare ce va zice CEDO ? Si cine va plati ?
„Există bază legală, dar modul de utilizare al acestor camere nu este legal! Fiecare are dreptul la imagine și Constituția reglementează acest lucru. Dacă consimţământul nu este expres şi neechivoc se încalcă art. 26 din Constituţia României care vorbeşte despre dreptul la viaţă intimă. Întrebarea corectă pe care trebuie să o pună polițistul este "Sunteți de acord să fiți filmat și înregistrat?". Deci, legea prevede că poți să le folosești, dar modul de folosire este ilegal. Câți știu că pot să se opună?”, a explicat Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu (ian.2012).
Postat 08 Iunie 2013, 20:19 de pinonel
vede TOT si minte mult :))))
sa ne spuna POPA LIVIU cati boschetari are Oradea ? precis i a numarat , se plictisea altfel :)) daca vede TOT si minte mult :))))
Postat 08 Iunie 2013, 09:11 de ne place sa mintim
trebuia sa ganditi cand le ati montat sunteti COMPLICI !!!
ooofff, oooff CURxve nu :))), trist pentr Oradeni fara ele !! dar sacosele cu care ies slariati din primarie, spitalul judetean sau in apropierea .... nici pe alea nu le ati vazut, ce trist , cum sunt camerele sunt si cooooomplicii la fapte infractionale !!!
Postat 08 Iunie 2013, 09:09 de ganditi !!!!
ap
Domnule Liviu Popa , un adevarat sef de Politie, cum va place sa credeti ca santeti, nu accepta ordine gretoase de la un civil...ati putea realmente sa fiti apreciat in momentul in care politisti noi sau , vechi niu ar mai fii obligati sa scrie rapoarte la dictarea procurorilor....asta pe considerentul de a nu a mai pierde vremea .....Orice proces se bazeaza pe documentele emise de insituitia pe care local , o conduceti. Luati un minut si ganditi ce efecte catastrofale poate aduce un raport fals a unui angajat al institutiei pe care cu onor o conduceti......
Postat 07 Iunie 2013, 23:57 de c
politia fura cot la cot cu hotii
da oare miile de camioane la pietroasa nu prea aveti cum sa le vedeti chiar daca postul de politie este la drumul mare.....pentru ca un sfert din lemne sunt pentru cei trei crai cu epoleti de acolo. bravo politiei romane.....tineti-o tot asa si super seful de acolo mai face o pensiune la vartop ca una are....
Postat 07 Iunie 2013, 20:58 de batu
Mai puneti vreo 100+200 de camere si treaba va fi ca la Londra
Cel mai tare e ca unii prindem wireless camerele astea, cum e aia din Decebal colt cu Progresului care prinde pana spre Doinei si Menumorut. E ca si cand as sta in statia de tramvai de la podul Decebal catre Rogerius si ma-as uita in toate directiile de la inaltimea cuvenita.
Postat 07 Iunie 2013, 19:01 de TAMTAM
SIC
DA MIILE DE CAMIOANE CU BUSTENI DIN ZONA DOBRESTI NU SE VEDEAU PE CAMERELE ALEA?
Postat 07 Iunie 2013, 17:29 de camera ascunsa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON