URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2016, 11:39

Liberalii au boicotat din nou constituirea CJ Bihor: Mălan a dezvăluit că UDMR şi-a încălcat cuvântul, promiţând alianţă cu PNL ca apoi să bată palma cu PSD (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Replay

După ce miercuri prima tentativă de constituire a Consiliului Judeţean în componenţa rezultată din alegerile din 5 iunie a eşuat din cauza boicotului celor 17 liberali nemulţumiţi că, deşi au obţinut cele mai multe voturi înregistrate vreodată de un partid în Bihor, cei 18 reprezentanţi ai PSD, UDMR şi ALDE voiau să preia conducerea instituţiei, sâmbătă, cea de-a doua încercare, a dat chix din acelaşi motiv.

În prezenţa prefectului Claudiu Pop, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a consemnat absenţa aleşilor PNL, dar şi faptul că prezenţa celor din PSD, UDMR şi ALDE este insuficientă pentru validarea mandatelor şi constituirea noului Consiliu, astfel că formalitatea s-a încheiat în mai puţin de trei minute.

"La următoarea convocare sunt sigur că vor veni", a declarat şeful PSD Bihor, Ioan Mang, cel care, împreună cu omologul de la ALDE, Traian Bodea, urmează să fie vicepreşedinte al CJ sub conducerea preşedintelui Pasztor Sandor, de la UDMR, conform înţelegerii dintre cele trei formaţiuni.

Mang a afirmat că în caz contrar ar urma ca cei 17 liberali aleşi să lase locul altor 17 colegi de pe lista PNL, iar dacă nici aceştia nu vor accepta să se prezinte la a patra şedinţă ar avea loc alegeri locale parţiale anticipate, caz în care "PSD şi ALDE vor lua peste 55% din voturi, iar PNL ar rămâne cu 7 consilieri, ceea ce sunt sigur că nu vor risca".

"Cuvântul" UDMR

Mult mai importante decât speculaţia lui Mang, mai ales că liberalii anunţaseră încă de miercuri că se vor prezenta la a treia şedinţă, au fost declaraţiile date ulterior de candidatul PNL la conducerea instituţiei.

Practic, Mălan a dezvăluit că încă din campanie liberalii au promis UDMR că, şi dacă urmau să obţină singuri majoritatea de două treimi la Consiliul Oradea şi cea de 50% plus unu la CJ, vor oferi formaţiunii maghiare un post de viceprimar la municipiu şi unul de vicepreşedinte la judeţ.

El a continuat arătând că după alegeri liderii UDMR au spus şi ei că acceptă oferta PNL, pe care "au apreciat-o ca foarte corectă", pentru ca marţea aceasta să-i anunţe, brusc, că vor face coaliţie cu PSD, chiar dacă în acest fel şi-au încălcat cuvântul despre care susţin că îl respectă cu sfinţenie: "În mod surprinzător, oameni care de 25 de ani ne spun că pentru ei cuvântul este cuvânt au uitat ce au promis, s-au dus la colţul unei mese şi vor să constituie o alianţă nu pentru a dezvolta judeţul Bihor, ci împotriva PNL, pentru că acestea sunt calculele lor: nu trebuie să-i lăsăm pe liberali să crească, pentru că în felul acesta interesele noastre politice nu vor mai putea fi satisfăcute".

Mai mult, Mălan a dat de înţeles că poate dovedi promisiunea şi încălcarea ei de către UDMR, lansând o provocare către reprezentanţii formaţiunii maghiare: "Cu toţii, fără excepţie, au spus ce am arătat, şi abia aştept ca unul dintre dânşii să spună că nu s-a întâmplat aşa!".

Majoritate minoritară

Pe de altă parte, liberalul a subliniat că boicotul celor 17 reprezentanţi PNL este menit să evidenţieze că alianţa PSD-UDMR-ALDE este, de fapt, "o majoritate minoritară", incapabilă să pună în aplicare proiectele pentru care este necesară o majoritate de două treimi în CJ. "Ceea ce pare surprinzător e că şi dânşii sunt conştienţi că nu se poate conduce judeţul spre dezvoltare cu o astfel de majoritate. Problema e că nici nu cred că vor dezvoltarea judeţului, altminteri nu ar merge în această aventură politică", a spus Mălan, evidenţiind că singurele ambiţii ale celor trei formaţiuni sunt funcţiile de conducere în sine, nu aceea de a iniţia şi pune în aplicare proiecte.

De altfel, Mălan a avertizat cele trei formaţiuni să nu conteze pe voturile PNL pentru a-şi trece eventualele viitoare propuneri: "Dacă cei care acum constituie din interese pur politice această majoritate fragilă se bazează pe faptul că noi, din opoziţie, le vom vota proiectele, se înşeală. Vom vota proiecte, dar cele pe care ni le-am asumat noi şi pentru care am fost votaţi de majoritatea bihorenilor".

Va candida

În final, Mălan a anunţat, la fel ca miercuri, că PNL "va merge până la capăt" pentru a nu înşela încrederea celor peste 115.000 de votanţi bihoreni, astfel că marţi, la a treia reuniune pentru constituirea CJ, îşi va depune candidatura pentru poziţia de preşedinte, indiferent dacă UDMR se va "suci" din nou sau nu.

"Indiferent de conjunctura favorabilă sau nu, eu voi merge până la capăt şi voi candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Nu există altă variantă, iar cei care se aşteaptă la un alt comportament din partea noastră se înşeală amarnic", a avertizat Mălan, adăugând – de asemenea – că indiferent de viitoarea relaţie cu UDMR, liberalii "nu au a se răfui cu cetăţenii de etnie maghiară din Oradea şi din judeţ", oferta lor de a ceda un post de viceprimar în municipiu şi unul de vicepreşedinte la CJ având tocmai rolul de a permite formaţiunii maghiare "să ţină legătura instituţională cu electoratul din Oradea care i-a sancţionat la aceste alegeri".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Liber...alii
unii spun; 18 este mai mult decat 17 insa altii nu sunt deacord...si zic,,17 e mai tare decat 18" o sa vedeti voi! daca asa o fii ori nu o sa vedem, dar.....banu e ochiu dracului si asta pn-alii o stii bine....lupta pana la capat ca doar poate poate ai fec banu cu ochii vreunui....... La mult ani!!!
Postat 27 Iunie 2016, 09:51 de Ardeleanul
Atentie sporita ! Paranoia este molip[sitoare .
Paranoia este molipsitoare ? Tot mai multe cazuri sunt reclamate,in ultimul timp, de cetatenii de bun simt ai acestui oras.S-ar parea, ca, la Consiliul Judetean Bihor sunt indentificate cele mai multe cazuri.Leacul? Repaus, carantina,izolare completa, macar patru ani de zile de la orice manifestare,intrunire cu contact direct sau indirect(internet),cu membrii PNL Bihor si in special cu cel supranumit "Bolovan",zis si "dezvoltatorul " Oradei Mari.Remediu de vindecare, garantat 100 %.
Postat 27 Iunie 2016, 00:23 de platona
NU NE MAI TRAGETI PE DREAPTA
@peterpan: De ce esti atat de convins? Iar pana una alta din 2012 pana azi CJ a avut in frunte oameni de dreapta de cea mai buna calitate: Tirle si Popa! Ai uitat? Sper ca te-am ajutat sa-ti verifici memoria! PS Ba si primarii din Oradea au fost mereu de....dreapta! Si? A ajutat la ceva?
Postat 26 Iunie 2016, 16:58 de TDS
Nasol daca nu scapam de PSD la judet
Era o sansa sa se dezvolte si judetul in urmatorii ani, insa se pare ca comunistii vor sa ne tina cat mai aproape de nivelul din Teleorman. Pacat, ca oamenii au votat la noi altceva, sunt convins cxa etnicii maghiari nu au vota o aliata cu Dragnea, Ponta sau Mang.
Postat 26 Iunie 2016, 16:26 de peterpan
Misiunea grupului. Grupul din poză şi poza de grup.
Agitaţia PNL pentru acapararea prin orice mijloace a postului de Preşedinte al Consiliului Judeţean are ca principal motiv bilanţul folosirii banilor din fonduri europene pentru proiecte ale municipalităţii în care este parte şi Consiliul Judeţean. Adică proiectele lui Mussolini implementate, supravegheate, modificate, amânate şi în final nefinalizate de delegatul cu atribuţii specifice (orale s-ar spune), înlocuitorul/conlocuitorul/locuitorul DeBussolini. Termenul pentru depunerea declaraţiei finale pentru toate proiectele din exerciţiul financiar 2007 – 2013 este 30.06.2016. Ca şi expirat. Miza este ascunderea, amânarea, cosmetizarea şi asumarea rezultatelor. Ca o mutare pe tabla de şah a transferului banilor cheltuiţi aiurea trebuie/trebuia privită reuşita la concursul „singur pe post” a pupilei mult mai versatului Popa Cornel, doamna Dodescu Anca (Felea). Pericolul dezvăluirilor cu privire la avizele şi autorizaţiile pentru investiţii din fonduri europene (limitrofe – care presupuneau şi implicarea CJ) ale campionului la absorbţie, semnate prin asumare pe proprie răspundere (pe persoană fizică) a unor responsabili din CJ ar duce la decapitarea multor instituţii din subordinea vecinului (de birou/clădire) – sinecuristul Pop Claudiu. Preluarea investiţiilor (părţilor din acestea – conform contractelor de finanţare şi a legii) gestionate de DMPI, în care a fost co-finanţator şi CJ Bihor, sunt cele ce dau fiori liberalilor. Majoritatea simplă, (şi) în aceste cazuri, nu îi ajută cu nimic. Tocmai de aceea au nevoie de majoritate de două treimi. Vehemenţa celor din poza de grup susţinută de primarii liberali implicaţi ne arată amploarea ameninţării care îi paşte, dar şi interesul care îi uneşte. Cu un ministru al fondurilor europene care, venit fiind din breasla jurnaliştilor (fără a avea în spate un partid parlamentar – adică mai puţin abordabil din perspectiva promisiunilor ocupării unui post de vice / la orice), care are o abordare de tip „procuror” în privinţa EFICIENŢEI investiţiilor făcute şi care deja a făcut dovada înţelegerii fenomenelor şi mecanismelor prin care analizele cost- beneficiu, pe scurt ACB, au fost eludate (deşi primarul SCRIA în urmă cu ceva timp că A.C.B. foloseşte exclusiv la stabilirea deficitului de finanţare), mandatul nou şi noul mandat s-ar putea să coincidă. Eduard Florea, Marius Moş, Nadia Haş, Anca Dodescu, Mircea Mălan şi restul pe care nu-i nominalizez pentru că ştiu ei singuri (nu pentru că nu-i ştiu) poartă semnăturile şi răspunderea „blestemului” de a fi cei mai absorbanţi funcţionari ai fondurilor europene.
Postat 26 Iunie 2016, 13:19 de eutanasiu
Dedicatie...
..pentru Malan-Ce bine imi pare c-ai luat tzapa!Adica ..uite asa IGB s-a scapat de omul care a muncit la greu la primarie!!!!C,EST LA VIE mALANE!!!
Postat 26 Iunie 2016, 11:41 de grigore
@eutanasiu
Numai boul e consecvent când vezi că nu ai un partener pentru o treabă cinstită!
Postat 26 Iunie 2016, 10:18 de pinonel
Promisiunea e una, alianţa e cu totul altceva!
Exemplul mutalăului de la Cotroceni părea că dă rezultate. Mă refer aici la "silenzio stampa" referitoare la planuri, alianţe şi activităţi politice. După acelaşi model, conducătorii liberali locali (municipalul Mussolini şi judeţeanul deBussolini) ne prezintă acum o alianţă sau înţelegere, aspect neclarificat suficient, semnată sau nu, anterior alegerilor, care avea de fapt acelaşi scop ca şi cel invocat tocmai de ei. La limită, Mălan ar vrea să pronunţe cuvântul MORALITATE. Prefixul "i" ataşat cuvântului reprezintă exact la fel de bine şi PSD şi PNL şi UDMR. ALDE în acest caz reprezintă imoralitatea însăşi. Dar pentru că simţul proprietăţii (personale) este mai dezvoltat la liberali (cel puţin prin doctrină)"s-ar cuveni" să aplicăm principiul şi moralităţii liberale. Moralitatea TA s-ar reduce la simpla mortalitate. Nu sunt liberalii cei care pot da lecţii de moralitate atât timp cât la Oradea au numit doi viceprimari PNL pentru a le arăta udemeriştilor ce putere de negociere au! Aveţi domnule avocat vreo fiţuică în care scrie că dacă UDMR face majoritate cu PNL la CJ, se schimbă vreun viceprimar la Oradea? Invocarea unor acte "scoase" convenabil pentru a-ţi negocia vizuina ca o pradă (fără nici o legătură cu Marin Preda)dovedeşte caracterul la fel de josnic al "folositorului" ca şi al celor folosiţi.
Postat 26 Iunie 2016, 10:11 de eutanasiu
Niste marionete
Dupa ce si-a batut joc de oradeni Bolovan vrea sa o faca si la adresa celor din Bihor. Din Oradea au furat tot ce se putea, nu mai au de unde! Bravo UDMR, bine ca v-a venit mintea la cap!
Postat 25 Iunie 2016, 23:48 de jefavram
Buba poarta un nume in hUDMR : KISS !
hUDMR-ul... de fapt BaciulKiss face tot felu de aranjamente si intrigi ca sa ramana la ciolanul bugetului si..siii....si sa isi asigure o pozitie de care sa se foloseasca in dosarele pe care le are in urma furaciunilor di delapidarilor din acelasi buget al judetului !!!
Postat 25 Iunie 2016, 17:56 de scortosul
?
@ CHRIS: Pe cine-am "jignit", bre? Ia zi?!
Postat 25 Iunie 2016, 16:27 de TDS
trompetistul de serviciu
iar vomiti ineptii. in locul persoanelor vizate carora le-ai adus jigniri, asa te-as da in judecata de nu te-ai vedea din ghetto-ul tau. medicamenteeeeeeee
Postat 25 Iunie 2016, 16:10 de User anonimizat
SUPER
@ardelean : In eventualitatea ca ceardasul s-ar juca cu peneleii tot ar fi OK , nu? Incerc sa imi imaginez cum ar canta consilierul PNL de cea mai buna calitate: Az a szep, az a szep / Pan ' urzici ujhaaa...
Postat 25 Iunie 2016, 15:31 de TDS
Poți să-i sufli în....
Trompetistul De Serviciu suflă din toți rărunchii în dosul pesedistilor și lui Mang ,dar degeaba mai mult tot nu-i urcă în procentaj, finalul o să fie la toamnă. PSD-ul se luptă pt ciolan la cât procent a primit, ce proiecte ?..fiți serioși. UDMR-ul joaca un ceardas acum sub Odon,desi Pastor cu pictorul sare spre dreapta, Mang mereu are grijă de stângul să-l tragă spre el,in poziția asta crăcănată ce e la mijloc e apucat de alde și ținut strâns. Cu ochii scoși din orbite bietul udmerist se crede calare pe situație,dar sub el e o biată martoaga ce-și va da obstecul sfârșit la primul bici mai acătării....
Postat 25 Iunie 2016, 15:10 de ardelean
@pinonel...
Asta cu martoaga e f..tare...
Postat 25 Iunie 2016, 14:50 de Tinas
NU BATJOCORITI " VEDETELE " ! FALSE, DAR ELE CHIAR SE CRED VEDETE
Tepe lepe pan' urzici / La la la la / Bolojan nu ii p-aici? / La la la / Ca mi-o zis si-mi pun cravata / La la la / Da' si nu vin niciodata / La la la / Cu Malan is hover bun / La la la la / Da' io nu stiu ce si spunu' / La la la / Ca el zice si nu marg / La la la la / Da' io nu stiu ce si fac../ La la la la...
Postat 25 Iunie 2016, 13:59 de TDS
DAR DACA AM INTELES?
@continental: Toa' su, toa'su, eu cred ca am inteles! Imi dati voie sa va explic? Ah, nu? Adica sunteti de-a lui Bolojan ? N-am vrut sa va supar...Ce spuneti? Sa ma supun lui Bolojan ? NICIODATA ... NEVER...JAMAIS ( din fericire, cu tot ce este de origine germana, SUNT PARALEL ! ).
Postat 25 Iunie 2016, 13:22 de TDS
Mӑlane, vorbesti de funie in casa spanzuratului!
Daca nu foloseai numele partidului, nu comentam! Putea fi un deal intre tine si odon si unul dintre voi sa se fi razgandit, o afacere de famiglie. Dar spunand pnl, mai bine taceai! Pnl e o adunatura de tradatori de mult, nu de ieri, de azi. Ai auzit de Gheorghe ,,Guta" TӐTӐRӐSCU? Nu cred, nu esti liberal, nu esti nici macar Sancho Panza, esti doar martoaga lui nea ilie.. Atunci adu-ti aminte de tariceanu, de alianta DA, de tradarea pedelistilor, de alianta cu pisdeii, de tradarea pisdeilor, de re-alierea cu pisdeii, de tradarea pisdeilor si de fuziunea cu pdl, etc, etc.
Postat 25 Iunie 2016, 13:13 de pinonel
@TDS
N-ai inteles nimic. 4! Stai jos!
Postat 25 Iunie 2016, 12:49 de continental
GURA, TACI
@ardelean: Taci! Stio de ce? Pentru ca " penalul " Dragnea cerea mobilizarea la vot in numele USL!!!!! ( din care facea parte si PNL-ul TRADATOR ). Asa ca nu mai vorbiti voi de gesturi corecte! Sa va fie mila de Cornel Borza ca de doua ori deja s-a imbracat la costum si cravata ( doar nu era sa vina in gaci ca tot a facut pe etnologil la Hora TV ) si degeaba! Veti boicota la infinit?
Postat 25 Iunie 2016, 12:28 de TDS
O poziție corectă are PNL !
Este corect, bihorenii au acordat în mare parte voturile lor unei singure formațiuni politice și proiectelor prezentate. Că acum s-a format o mică majoritate care doar se pișă contra vântului pe voință alegătorilor e alta poveste. Penalul condamnat Dragnea prin plagiatorul Mang și verdele de oftică Odon, nu-i interesează voința bihorenilor, lor să le fie bine si oligarhilor politici din cele trei zări de strânsură. Restul e tăcere și sunet de trompetă de serviciu ce schelaie a pustiu de noaptea minții....
Postat 25 Iunie 2016, 12:21 de ardelean
MUZEUL
Cred ca sarcina principala a lui Dacian Salvator Palladi este infiintarea Muzeului masoneriei! Care va fi sustinut din bani publici ! Oricum nu-l va vizita NIMENI ! Masoni celebri din Romania: Palladi, Adrian Nastase, Dan Ioan Popp ( IMPACT ) etc. VOMIT!
Postat 25 Iunie 2016, 12:19 de TDS
PFA-urile la putere
PFA Dacian Salvator Palladi a vrut sa fie vice! Wow, ce-l asteapta in urrmatorii patru ani !! Sper sa aiba in subordine Directia tehnica ! Nu-l vpi scapa din ochi ! Monitorizare ora cu ora ! Al dreq' consultant&mason! Ei propovaduiesc mediul privat dar sunt primii la stat ! Ca il stiu de pe vremea FPS-ului! Las' ca si Adriana Aurora Lipoveanu ii lingea pantofii PNT-cd-istului Costan , un personaj absolut sinistru! ...
Postat 25 Iunie 2016, 12:14 de TDS
BOLOJAN = 1
Politica e mare.....va! Dar in Romania e exagerat de mare! OK ! Liberalii vor boicota la infinit? Inteleg ca " fecioarele cu parul despletit " se considera fiinte superioare ! Totusi la cate minciuni au lansat ele...RUSINE , PENELEI !
Postat 25 Iunie 2016, 11:57 de TDS
deja miroase a TRADATOR!
...iar acest tradator va fi UNUL mare!-Cine, oare cine....???
Postat 25 Iunie 2016, 11:52 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON