URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2016, 16:12

La mulţi ani, Oradea! Ziua oraşului, sărbătorită cu depuneri de coroane şi defilări militare (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Oradiei a fost sărbătorită, miercuri, de mai puţini orădeni decât de obicei, din cauza vremii reci şi a ploii. În jurul orei 12, la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie se adunaseră oficialităţi, elevii ai mai multor licee şi militarii Detaşamentului de Onoare.

În cinstea eroilor

Ceremonialul militar şi religios a fost deschis cu o slujbă de Te Deum, urmată de discursul primarului Ilie Bolojan, care a amintit semnificaţiile zilei de 12 octombrie pentru Oradea. În acea zi a anului 1918, în casa avocatului orădean Aurel Lazăr se semna în mare secret Declaraţia de autodeterminare (independenţă) a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş. 

Cunoscut ca Declaraţia de la Oradea, documentul a fost citit câteva zile mai târziu în faţa Parlamentului de la Budapesta, a fost tradus în mai multe limbi şi distribuit în presă. Acel document a fost, practic, actul de naştere al Unirii Ardealului cu România. 

De asemenea, în aceeaşi zi de 12 octombrie, în anul 1944, Armata Română şi cea sovietică eliberau Oradea de regimul extremist al lui Miklós Horthy.

"Se cuvine să ne aducem aminte de cei care au murit în lupte şi de cei care au condus trupele eliberatoare. Cum le putem respecta azi memoria? Nu prin ceea ce spunem, ci prin ceea ce facem. Forma de respect minimă pe care o putem arăta noi, cei care suntem pe funcţii publice, este ca acolo unde ajungem temporar să lăsăm lucrurile într-o stare mai bună decât cea în care le-am găsit. Eu cred că dacă înaintaşii noştri ne-au lăsat o ţară întreagă, se cuvine ca peste doi ani, când vom marca centenarul Marii Uniri, să facem tot ce ţine de noi să lăsăm copiilor noştri o ţară prosperă", a spus Ilie Bolojan.

"Să ne simţim acasă"

Edilul Oradiei a subliniat în discursul său şi faptul că oraşul trebuie să fie "acasă" pentru toţi locuitorii săi, indiferent de etnia sau confesiunea acestora.

"În anii următori să facem tot ceea ce ţine de noi ca acest oraş să fie cât mai bine conectat aerian, rutier, informatic la zonele care se dezvoltă. Să facem în aşa fel încât dezvoltarea economică să continue pentru ca cei care locuiesc în Oradea şi în Bihor să aibă câştiguri şi vieţi mai bune. Serviciile noastre de educaţie, sănătate şi celelalte servicii publice trebuie să fie cât mai performante, astfel încât tinerii noştri să rămână în Oradea, să-şi formeze familii aici şi nu în altă parte. Să respectăm spiritul anului 1918, adică să menţinem o pace socială în Oradea indiferent de etniile şi confesiune, în aşa fel încât oricare orădean să se simtă aici ca acasă. Dacă vom reuşi aceste lucruri sunt convins că la 100 de ani de la Marea Unire lucrurile vor fi într-o stare mult mai bună şi vom arăta că administraţia românească n-a trecut 100 de ani degeaba pe aici", a adăugat Ilie Bolojan, mulţumind, în final, tuturor celor care au contribuit sau contribuie la dezvoltarea oraşului.

O zi patriotică

Discursul primarului a fost urmat de unul istoric, al colonelului în rezervă Grigore Bartoş, preşedintele Filialei Oradea a Asociaţiei Cultural Patriotice "Avram Iancu, care a vorbit despre împrejurările eliberării oraşului în 1944 şi luptele crâncene purtate de soldaţii români şi sovietice în localităţile din jurul Oradiei. Totodată, cei prezenţi au fost invitaţi să asculte cântece patriotice interpretate de Corul "Traian Moşoiu".

Au urmat depuneri de coroane de la Statuia Ostaşului Român aduse de reprezentanţii autorităţilor locale - precum prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Florin Birta şi directorul economic al CJ Bihor, Dimitrie Musca. Totodată, coroane au depus şi Garnizoana Oradea, prin comandatul acesteia, colonelul Viorel Buhaş, reprezentanţii structurilor Ministerului Afacerilor Interne, SRI, societăţilor locale (OTL, ADP, CAO), partidelor politice, inclusiv UDMR, şi mai multor şcoli şi licee din oraş.

De notat este faptul că au lipsit de la ceremonii vicepreşedinţii şi preşedintele CJ Bihor.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de Onoare, format din militarii de la Centrul 54 – Comunicaţii (Reţeaua Militară Naţională de Comunicaţii Oradea), Inspectoratul Judeţean de Jandarmi "Anton Berlescu" Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" şi elevi ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu". Muzica militară a fost asigurată de fanfara aceleiaşi şcoli.

Pe ploaie, cei prezenţi s-au dus apoi la casa lui Aurel Lazăr din Oradea şi la statuia avocatului orădean, unde au urmat noi depuneri de flori şi jerbe, ceremonialul fiind încheiat de o nouă defilare, de data această pe strada Republicii, a Detaşamentului de Onoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON