URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2013, 17:37

Încheierea Anului Credinţei, la Oradea: Sute de preoţi şi credincioşi greco catolici s-au rugat împreună (FOTO / VIDEO)

Cea mai mare sărbătoare a Eparhiei Greco-Catolice de Oradea a fost celebrată sâmbătă dimineaţă, de sute de clerici şi credincioşi deopotrivă, în cadrul ceremoniei de Încheierea solemnă a Anului Credinţei "comasată" cu Sărbătoarea asociaţiilor de laici din Eparhia de Oradea.

Festivitatea a început la ora 10.15, când diaconii, preoţii, episcopii şi unii laici au pornit într-o mică procesiune, de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu spre Catedrala Sf. Nicolae, unde, începând cu ora 10.30 s-a desfăşurat sfânta Liturghie arhierească.

La început, preoţii cu merite deosebite în ultimul an au primit câte un onor din partea Epicopului, cu titlul de iconom stavrofor (rang onorific bisericesc conferit preoţilor cu o activitate pastorală excepţională de către episcop), respectiv crucea pectorală, iar doi laici au primit crucea eparhială, tot în semn de preţuire pentru munca depusă în biserici.

"Au fost recompensaţi pentru efortul şi munca depusă părintele Paul Popa, responsabilul Biroului pastoral eparhial pentru laici, părintele Iosif Slobotnic, de la Beiuş, părintele Sorin Roşca, de la Băiţa, părintele Ionuţ Oprea, de la Petrani, de lângă Beiuş, şi Florin Jula, paroh la Vintere", a precizat BIHOREANULUI preotul Anton Cioba, purtătorul de cuvânt al episcopiei.

Potrivit acestuia, la eveniment au participat aproximativ 700 de enoriaşi şi peste 100 de preoţi atât din Bihor, cât şi din alte locuri, ca de pildă Bucureşti, Blaj, Maramureş sau Lugoj, dar şi Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparh de Cluj-Gherla. Tot cu prilejul sărbătorii, au fost hirotoniţi 7 preoţi.

Copii sau bunici deopotrivă s-au rugat şi au cântat cântece bisericeşti atenţi la pildele şi spusele preoţilor. La final, PS Florentin i-a oferit Preasfinţitului Virgil Bercea o diplomă şi crucea Sfântului Iosif, patronul eparhiei de Cluj, cu ocazia împlinirii 160 de ani de la înfiinţarea Episcopiei de Cluj Gherla, iar preoţii nou hirotoniţi i-au binecuvântat pe toţi cei prezenţi şi au împărţit iconiţe.

Anul Credinţei a fost convocat de Papa Benedict al XVI-lea pe în luna octombrie 2011, stabilind că acesta se va desfăşura în perioada 11 octombrie 2012 - 24 noiembrie 2013.

Anul Credinţei a fost încheiat la Vatican duminica trecută de către Papa Francisc, la eveniment fiind prezenţi şi PF Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major Greco-Catolic de Blaj precum şi PS Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea. Încheierea Anului Credinţei se celebrează în fiecare eparhie separat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dati-le bani
Asa, spalati-i pe creier pe saracii copii, in curand o sa creasca si trebuie sa invete de mici sa cotizeze, sa va tina pe voi in lux. Nu uitati sa va platiti darile catre biserica de cartier, ca si-ar lua si ei ceva cadouri, daca tot vine Craciunul!
Postat 01 Decembrie 2013, 19:11 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON