URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2012, 08:21

Horea Vuşcan le propune orădenilor să înfiinţeze o federaţie anti-Primărie (FOTO/VIDEO)

Într-o aşa-numită campanie de informare, dar care are evidente conotaţii electorale, liderul local al Mişcării Verzilor, Horea Vuşcan, are săptămânal întâlniri cu orădenii. Duminică după-amiază, a chemat cetăţenii din cartierul Nufărul la o astfel de întrevedere, în care anunţa că va propune soluţii la problemele oraşului. Numai că, deşi a lansat invitaţia către aproximativ 250 de asociaţii de proprietari, la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu au fost doar 25 de preşedinţi de asociaţii. Adică, tânărul politician abia a adunat o zecime din preşedinţii invitaţi, fără să se mai pună problema ca aceştia să convingă şi alţi locatari să participe...

Soluţie alternativă

Vuşcan le-a spus orădenilor că tema întâlnirii este o propunere pe care el vrea să le-o facă. "Vreau să înfiinţăm o federaţie a asociaţiilor de proprietari pentru a combate Primăria Oradea în probleme precum CET, RER, regia de apă şi altele. Trebuie să luăm atitudine", a spus liderul ecologist. Iar pentru a-şi argumenta propunerea, Vuşcan a purtat, pentru început, un monolog pe teme de actualitate.

Primul subiect abordat a fost cel al termiei şi al viitoarei centrale pe gaz. "Există soluţii ca nimeni să mai nu plătească 235 lei gigacaloria, să nu plătească frigul din casă, să nu plătească apa rece la preţ de apă caldă", a spus Vuşcan. Soluţia este montarea de pompe de căldură la fiecare scară de bloc, argumentul prezentat fiind nişte calcule făcute de o firmă din Bucureşti, care garantează că preţul gigacaloriei astfel produse ar fi în jur de o sută de lei. "Primăria nu vrea să vadă aceste soluţii. Cei de acolo nu sunt interesaţi de oameni, sunt interesaţi doar ca o dată la patru ani să vă ceară voturile şi apoi să vă cheltuie banii", a spus Horea Vuşcan. Speculând că oamenii se vor întreba cu ce bani ar urma să se monteze pompele de căldură, tânărul a prezentat rapid soluţia: în loc să investească zeci de milioane de euro într-un CET pe gaz, Primăria ar trebui să folosească banii pentru montarea de pompe de căldură la fiecare bloc.

Unde-s mulţi...

Ecologistul a vorbit şi despre monopolul din serviciile de utilitate publică. "De ce să nu fie zece firme care să facă curăţenie şi deszăpezire?", a întrebat, retoric, Vuşcan. Apoi, a vorbit şi despre Compania de Apă, care, "din 2007 a crescut preţurile cu 60%" şi care "ne facturează apă potabilă, dar ne vine apă roşie la robinet".

Horea Vuşcan nu s-a legat doar de primarul Bolojan, însă, ci de toţi politicienii locali. "Foarte puţină lume îl critică pe domnul primar. Nu pentru că nu avem probleme, dar toate partidele politice îşi dau mâna, pe taxele şi impozitele dumneavoastră", a zis liderul Mişcării Verzilor.

Drept urmare, Vuşcan a insistat că oamenii trebuie să se unească într-o mare federaţie, ai cărei reprezentanţi să participe în comisiile ce dezbat proiectele de hotărâri ale Consiliului Local. "Primăria ar avea un oponent eficient", a promis tânărul politician.

El a atins apoi un subiect care pare a fi, de fapt, tema principală a acestor întâlniri: "Oamenii doresc ca în Consiliul Local să fie cetăţeni, nu oameni ai partidelor. Eu voi candida pentru Consiliul Local şi am nevoie de sprijin", a spus el.

Deşi, practic, le-a cerut orădenilor votul cu patru luni înainte de alegeri, cetăţenii n-au ripostat, nici măcar n-au vociferat privitor la faptul că tânărul, el însuşi membru al unui partid politic de altfel, nu le face dezinteresat promisiuni de mai bine. Totuşi, Horea Vuşcan a insistat că întâlnirea sa cu orădenii n-are iz electoral, ci e doar o campanie de informare a cetăţenilor.

Din banii cui?

Când le-a venit rândul să vorbească, orădenii s-au arătat sceptici faţă de soluţia prezentată de Horea cu pompele de căldură la blocuri. "Cum se va ajunge la preţul mic al gigacaloriei?", l-a întrebat un orădean, căruia Vuşcan i-a răspuns că preţul de 100 de lei pe gigacalorie nu-l promite el, ci orice firmă specializată. "Costul gigacaloriei va fi mai mare decât aţi spus dumneavoastră!", a tras concluzia un alt bărbat, după ce ecologistul a explicat sistemul folosit de pompele de căldură.

La fel de sceptici au părut orădenii şi faţă de ideea înfiinţării unei federaţii. Deşi recunoşteau că şi-ar dori un astfel de organism, aceştia au spus că nu văd din ce bani ar putea funcţiona. "Oamenii din bloc, dacă le ceri bani, oricât ar fi, nici nu mai vor să audă de tine!", a zis un bărbat, făcând referire la faptul că, pentru a reprezenta locatarii din zeci sau sute de asociaţii, federaţia are nevoie ca membrii săi să cotizeze lunar.

În final, orădenii au plecat către case, promiţându-i lui Vuşcan că-şi vor întreba locatarii pe care îi reprezintă dacă sunt de acord cu această federaţie. Cu toate acestea, pe când ieşea pe poarta liceului, un bărbat a tras cea mai potrivită concluzie despre expunerea lui Vuşcan: "Sunt vise colorate"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
comentator de kkt
da.... se vede clar ca ultimele 10 comentarii sunt postari ale unui singur frustrat,care nu-l are la suflet pe vuscanel!!kakate care ai postat uite aici o recomandare: ai nevoie de o franghie , putin sapun si o salcie(sau ce copac gasesti in preajma care e suficient de rezistent sa faca fata frustrarilor tale),cand ai toate cele de trebuinta atunci poti juca "SPANZURATOARE"!! SI ASA mai scapa orasu asta si asa prea aglomerat....de inca un frustrat!!!!!
Postat 28 Februarie 2012, 13:13 de pisti
DUTE SI TE CAUTA !!!
MUCOSULE! Dute si te cauta;ori pa Peta;Daca nu te gasesti pa Peta,cauta-te pa-n parcuri,pa la Ciuperca.Si daca nici pa Cris nu te gasesti da piept cu valurile Crisului. N-AR FI NICI O PIERDERE! Cioflinaci,precum esti tu ii plin satul! DUTE!!!! SI!!! TE!!! CAUTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!p.s.Dupa ce te gasesti,sa vii sa ne spui. MUCEA!
Postat 27 Februarie 2012, 21:23 de moromete
GAY
HA,Ha, Ha, stiam si eu ca are inclinatii de gay,dar omul care il sustine Ghilea nu -i da sfaturi bune,ca atunci cind va pica si acest Ghilea..vom afla unde sint banii judetului Bihor...trepadusul acesta de Vuscan ,este un lingau PDL..poate ca il baga in seama cite unn gay...in rest....dar prea se discuta despre el.Bihoreanule nu ai subiecte?Iesiti pe teren luati interviuri de la oamenii saraci care nu-si pot plati darile,facturile,medicamentele din cauza guvernului
Postat 27 Februarie 2012, 19:47 de unul din Nufarul
penibil
Deja ma inerveaza acest Vuscan.Pina acum citeam cu placere toate postarile voastre dar deja observ ca Vuscan va este amic,asa ca cine este amic cu Vuscan mie dusman imi este..cum sa va explic, o faceti dinadins sau va plateste bine?Toata lumea il vb de rau,ca este betiv,infractor,ucigas(accident de circulatie) gay, etc iar voi ii faceti reclama,..pacat pina acum ati avut toata stima mea...Vuscan ar face bine sa stea in banca lui....
Postat 27 Februarie 2012, 19:34 de anonim
Trista realitate!
Tupeul depaseste, in cazul Vuscan, limita bunului simt. Mediatizarea exagerata a acestui individ ridica mari semne de intrebare legate de profesionalismul si corectitudinea celor care semneaza articolele. Iata un exemplu evident in care se poate spune, fara a gresi, ca banii nu aduc...respect jurnalistic.
Postat 27 Februarie 2012, 15:47 de SAFE
bolidul portocaliu de Bihor
ma distreaza cum a disparut vuscan fix in momentul in care Romania protesta impotriva guvernarii Basescu, acum o luna. dar s-a intors cu forte proaspete sa-l injure pe Bolojan, marea napasta a cetatenilor din Oradea, cel care a stricat si CET-ul si Compania de Apa, chiar si RER-ul. mai conteaza ca inainte sa vina Bolojan gaseai munti de gunoaie intre blocuri???
Postat 27 Februarie 2012, 15:30 de rossi
aaa
O NULITATE , VREA PUTERE FARA MUNCA
Postat 27 Februarie 2012, 15:28 de pdelist de bani gat
ne e sila
M-ai datii-o naibii cu putoiu si papagalul asta descentrat de VUSCAN,scrieti lucruri serioase daca sunteti un ziar serios pt ca pur si simplu ne e sila cind il vedem sau auzim pe mascariciu asta de 2 lei care umbla incordat prin baruri,unde de altfel si-o ia peste ochii periodic...dupa care merge la mamii plinge un pic si tati i mai da niste banii sa-si etaleze frustarile in presa.E o MIZERIE rahatelul asta politic...
Postat 27 Februarie 2012, 13:15 de scarbit..
papa
Vuscan=papagal
Postat 27 Februarie 2012, 11:55 de cristi
Pe bune ?
Ma asteptam ca redactorii de la ebihoreanul sa isi dea seama mai repede decat cei de la bihon ca acest personaj e mai bine a fi ignorat.
Postat 27 Februarie 2012, 10:15 de George
IMOBILELOR asta cine o ia in vedere sau dormim in corturi?
da cum nuu o sa dormim pe SOSEA :)))) si in parcari ca asa vor barosanii sa FURE mai bine.
Postat 27 Februarie 2012, 08:57 de dar vechimea
IMOBILELOR asta cine o ia in vedere sau dormim in corturi?
nu pompele sunt o broblema ci BLOCURILE vechi care se naruie in urmatorii 10 ani ce proiecte exista sau lasati sa MOARA BINE specific PNL si PDL ! avem Prima, AVEM prefect pe statul de plata si cu banii la ei in familie restul in GUNOIE o sa traiti ca asa vrea SEFUL cel mare .
Postat 27 Februarie 2012, 08:56 de dar vechimea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON