URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2015, 14:28

Fostul petrolist-evazionist Ranyak Zoltan, „călcat” de procurorii DIICOT pentru o nouă fraudă fiscală, de 6 milioane de lei (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DIICOT Oradea, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă şi reprezentanţi ai Poliţiei Bihor, au organizat, marţi, 11 percheziţii domiciliare şi la sediul unor societăţi comerciale din Bihor, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat făcut public marţi de Biroul de presă al DIICOT, grupul a fost constituit de doi orădeni în perioada 2010-1013, având ca scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat de către societăţile comerciale controlate de ei.

"Modul de operare consta în evidenţierea, în actele contabile, a unor operaţiuni de achiziţie (în special servicii) de la diverse societăţi comerciale, operaţiuni comerciale care nu au avut corespondent în realitate", se precizează în comunicat.

În cadrul acestor circuite, care s-au perfectat în timpul derulării unor contracte de lucrări publice, unele societăţi au avut rolul de "tampon" în relaţia cu alte societăţi de acelaşi tip sau cu societăţi de tip "fantomă", prin intermediul cărora au fost retrase din caruselul economic sumele reprezentând obligaţiile fiscale aferente operaţiunilor comerciale şi/sau contravaloarea unor prestări de servicii ori achiziţii de bunuri care nu au existat faptic şi prin care au fost supradimensionate artificial costurile de execuţie.

În timpul anchetei desfăşurate de procurori cu sprijinul SRI, s-a descoperit că, în perioada 2010-2013 grupul de societăţi (în prezent în procedură de insolvenţă) a înregistrat facturi fiscale de achiziţie fictive de la trei firme de tip "tampon".

"Rolul acestor societăţi a fost acela de a crea o aparenţă de veridicitate relaţiilor comerciale declarate în relaţiile cu beneficiarul final (grupul de societăţi comerciale). În realitate, reprezentanţii grupului de firme au controlat activitatea societăţilor comerciale "tampon", acestea fiind administrate de către angajaţi sau colaboratori ai grupului", mai spune comunicatul DIICOT.

La rândul lor, societăţile "tampon" au înregistrat achiziţii de la alte trei societăţi de tip "fantomă" al căror rol era acela de a asigura un circuit "în lanţ" al facturilor cu scopul de a supradimensiona costurile. Astfel, beneficiarii circuitului au avut posibilitatea de a înregistra cheltuieli artificiale, prin adăugarea unui adaos comercial corespunzător de către fiecare societate cu comportament "fantomă" implicată în circuit. Respectivele firme au fost controlate de către un alt suspect.

Procurorii DIICOT au mai reţinut că activitatea grupului s-a concentrat pe adjudecarea unor contracte de lucrări finanţate cu fonduri publice, sens în care au participat la o serie de licitaţii efectuate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), iar afacerea a păgubit bugetul de stat cu aproximativ 6 milioane lei.

Şapte persoane urmează să fie duse pentru audieri la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Orada, iar BIHOREANUL a aflat că una dintre acestea este omul de afaceri Ranyak Zoltan, fost petrolist şi partener de afaceri cu Adrian Tărău.

Una dintre firmele percheziţionate de procurorii DIICOT este Depona Edilitare şi Comerţ SRL, patronată de Ranyak. "Nu ştiu despre ce este vorba. Eu sunt antreprenor, am mai multe contracte publice, într-adevăr, am şi mai mulţi parteneri cu care am încheiat contracte de subantrepriză. Însă lucrez cu aceleaşi firme de ani de zile", a declarat Ranyak pentru BIHOREANUL.

Omul de afaceri a mai arătat că toate contractele publice pe care le-a semnat au fost executate şi predate în bună regulă. "Eu nu am avut probleme cu administraţiile locale. Am în derulare lucrări de canalizare cu Primăria Satu Mare, iar în Bihor am avut lucrări similare în multe comune, ca Răbăgani sau Pomezău de pildă. Am lucrat şi cu Compania de Apă Oradea, am predat lucrarea, nu a fost nicio problemă", a mai arătat Ranyak.

Fostul petrolist a fost citat, marţi, pentru audieri, de la ora 15, la sediul DIICOT. El susţine, însă, că nu ştie nimic despre acuzaţiile care i se aduc.

UPDATE:

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Antifraudă, membrii grupării sunt acuzaţi că au înregistrat în contabilitate achiziţii şi livrări fictive de servicii şi materiale de construcţii în valoare totală de 3,2 milioane euro (14.421.475 lei), în scopul diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat: impozit pe profit şi TVA.

Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat este de 1,3 milioane euro (5.768.591 lei), din care TVA în valoare de 786.000 euro (3.461.154 lei) şi impozit pe profit în valoare de 524.000 euro (2.307.437 lei), arată Direcţia Antifraudă. Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, în octombrie 2014, inspectorii antifraudă au dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra unor conturi, sume datorate de către terţi şi utilaje deţinute.

În urma audierilor, trei persoane au fost reţinute, marţi seară, de DIICOT. Este vorba despre trei oameni de afaceri, Ranyak Zoltan, Radu Ţiril şi Emil Marius Udrea. Cei trei vor fi prezentaţi, miercuri, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

 

Percheziţii DIICOT la Oradea (video DIICOT) - http://goo.gl/eQS1h9

Posted by Bihoreanul on 12 Mai 2015
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON