URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2016, 14:50

Dr. Petru Chitulea, candidatul-surpriză pe lista ALDE pentru Consiliul Local (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secretarul general al ALDE Bihor, Octavian Bara, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, o parte dintre pretentenţii partidului la locurile din Consiliul Local Oradea.

Reprezentanţii ALDE au venit cu o surpriză. Al doilea înscris pe lista de consilieri ai partidului, după avocatul Ştefan Herchi, care candidează şi la funcţia de primar, este cunoscutul doctor Petru Chitulea, şeful uneia dintre secţiile de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean şi conferenţiar la Facultatea de Medicină a Universităţii orădene. "Am vrut să găsim oameni cât mai bine pregătiţi, care au demonstrat în viaţa profesională, care sunt cunoscuţi în Oradea şi care se bucură de o credibilitate crescută în rândul orădenilor", a spus Octavian Bara.

Deşi s-a prezentant drept simpatizant al ALDE şi al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, dr. Petru Chitulea a recunoscut că încă nu s-a înscris oficial în partid, urmând să o facă chiar în ziua conferinţei de presă care-l anunţă al doilea pretendent pe lista pentru Consiliul Local. Chitulea a fost membru PNL din 1990, retrăgându-se în vara anului 2015, după fuziunea partidului cu PDL.

"Consider că unicul partid liberal autentic este ALDE. După fuziunea PNL-ului cu PD-ul, ideea de liberalism în PNL s-a compromis. Unicul bastion puternic al PNL-ului este Oradea prin primarul Ilie Bolojan, care, într-adevăr, a avut rezultate bune. În rest, PNL-ul este într-o degringoladă. Liberalii adevăraţi nu vor accepta să voteze un partid condus de domnul Blaga", a declarat Chitulea.

Potrivit declaraţiilor sale, Petru Chitulea îşi propune să contribuie, din postura de consilier local, la îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul sanitar orădean. "Fiind în sistemul sanitar de aproape 40 de ani, am o serie de păreri despre funcţionarea acestuia. Sunt lucruri care pot fi ameliorate chiar şi fără bani. Cred că în sistemul sanitar orădean sunt foarte multe lucruri de îmbunătăţit, de exemplu atitudinea faţă de pacienţi. Nu este suficient să bagi bani într-un spital, trebuie să schimbi mentalităţi, să schimbi atitudini. Cred că experienţa mea de zeci de ani în sistem ar putea fi folositoare în Consiliul Local Oradea", a spus acesta.

Şeful Secţiei Obstetrică-Ginecologie II de la Spitalul Judeţean a precizat că se alătură ALDE după mai multe luni de discuţii cu colegul său, dr. Rareş Gherai, convins fiind că intră "într-o echipă serioasă şi onorabilă". Totodată, Chitulea a subliniat faptul că ALDE se adresează electoralului de tip liberal. "Ne adresăm tuturor celor care consideră că statul nu trebuie să-l ajute pe cetăţean, ci doar să-l lase în pace, să nu-l jumulească, să nu-l îngroape în taxe, să-l lase să se dezvolte", a declarat acesta.

Al treilea pe lista ALDE pentru Consiliul Local este fostul PSD-ist Ioan Mintaş, care s-a alăturat partidului lui Tăriceanu în iulie 2015 şi care, acum, spune că vrea să se concentreze pe dezvoltarea mediului de afaceri. Pe poziţia a patra apare dr. Rareş Gherai, fost preşedinte al PC Oradea, urmat de co-preşedintele ALDE Oradea, universitarul Adrian Tunduc.

"Noi mizăm pe cel puţin patru consilieri. De aceea vi i-am şi prezentat. Credem că credibilitatea pe care dânşii va aduce un plus de valoare în Consiliul Local. Sunt convins că vocile lor vor fi auzite. Cred că ar fi un câştig pentru orădeni dacă i-ar vota", a spus Octavian Bara.

Reprezentanţii ALDE nu au prezentat lista completă cu cele 27 de propuneri pentru deliberativul local, însă au anunţat că o vor face publică în curând. O absenţă demnă de menţionat este cea a celuilalt co-preşedinte al ALDE Oradea, Dorin Corcheş, care va apărea însă pe lista partidului pentru Consiliul Judeţean Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ALDE un partid fantoma.
ALDE nu a fost si nu este altceva decat un partid de buzunar subordonat PSD-ului si care nu are alta menire decat sa fure din voturile celor de dreapta si sa le duca la PSD, cam ceea ce a facut si A.P.R.-ul lui Melescanu si probabil va disparea la fel cum s-a intamplat si cu A.P.R.
Postat 14 Aprilie 2016, 15:02 de Dorel2016
ALDE un partid fantoma.
Pacat ca oameni care totusi au realizat ceva in viata au intrat intr-un partid fantoma cum este ALDE condus de unul din cei mai slabi prim-ministrii ai Romaniei de dupa 1989 Calin Popescu inima zburdalnica Tariceanu al carui singur merit pentru Romania este contributia lui la sporul demografic al Romaniei chiar daca asta s-a intamplat cu mai multe neveste.
Postat 14 Aprilie 2016, 14:59 de Dorel2016
Doar un aspect
Dr. Petru Chitulea a salvat vieti in calitate de doctor, nu poate fi bagat sub nici o forma in aceeasi oala cu ceilalti amatori obstreticieni, nu stiu daca ia plic sau nu, dar sigur e f priceput. Spun acest lucru nu pentru ca ar fi bun de primar, ci pt a ma opune celor care arunca cu gunoi in tot ce apuca. Ba din contra cred ca ar fi pacat sa treaca pe functia de primar si sa neglijeze profesia de doctor, unde s-a dovedit a fi un expert.(Normal ca nu are nici o sansa la primarie, dar nici nu are ce cauta acolo, e doctor si asa trebuie sa moara :) )
Postat 14 Aprilie 2016, 07:19 de detectiv
!!!!
Vai mama lor...
Postat 13 Aprilie 2016, 22:34 de Tinas
Plicul ?
Plicul îl va lua tot în cabinet sau în C.L.? Aaaa în C.L. nu se poate...atunci poate în vreo parcare...
Postat 13 Aprilie 2016, 21:25 de caragiale
Liberalii, atât cei de stânga (ALDE) cât și cei de dreapta (PNL), preferă oportuniștii !!!
Oportuniștii și spațiile mici !!!
Postat 13 Aprilie 2016, 20:42 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON