URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2014, 14:18

Două femei moarte şi un bărbat ars, în urma unui incendiu în Şişterea (FOTO)

Scene de coşmar, luni dimineaţă, într-o casă din satul bihorean Şişterea, comuna Cetariu. Două femei, una de 93 de ani şi alta de 68 de ani, au murit carbonizate, iar un bărbat, de 77 de ani, soţul femeii de 68 de ani, s-a ales cu arsuri pe faţă şi pe mâini, după ce casa în care locuiau a luat foc.

Gaz pe foc

Anunţaţi în jurul orei 7.35, printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112, pompierii militari din cadrul Detaşamentului 2 Oradea s-au deplasat alături de un echipaj de prim ajutor calificat, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi grupa operativă a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", operaţiunea fiind coordonată de prim-adjunctul inspectorului şef, locotenent colonel Sorin Mihai Caba. Când militarii au ajuns în Şişterea, incendiul cuprinsese întreaga casă.

"Conform cercetărilor efectuate la faţa locului, incendiul a fost cel mai probabil generat de o butelie cu gaz care s-a aprins din cauza faptului că proprietarul, după montarea acesteia, a verificat etanşeitatea regulatorului de presiune, utilizând flacără deschisă, un chibrit", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, locotenent Camelia Roşca. Butelia nu a explodat, însă gazul din ea a întreţinut incendiul.

Bărbatul de 77 de ani, care e proprietarul casei, a fost cel care a testat butelia cu un chibrit. El a reuşit să iasă rapid din casă, dar n-a mai apucat să o scoată pe soţia sa şi pe cealaltă femeie, de 93 de ani.

Concomitent cu lichidarea incendiului, pompierii le-au căutat pe cele două femei, însă din nefericire le-au scos carbonizate din casă.

Sfaturi de ţinut minte

În acest context, ISU Crişana reaminteşte bihorenilor că astfel de evenimente, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, pot fi evitate prin respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.

"În ceea ce priveşte utilizarea buteliilor de gaze, reamintim cetăţenilor faptul că este interzisă cu desãvârşire verificarea cu flacără a etanşeităţii buteliei, garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului: verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun", a mai spus lt. Camelia Roşca.

Buteliile nu trebuie puse în apropiere de vreo sursă de căldură, la fel cum nu trebuie folosite în poziţie culcată sau înclinată. Dacă se constată prezenţa gazelor într-o încăpere se va proceda de îndată la aerisirea acesteia, focul fiind aprins numai după înlăturarea cauzelor care au determinat scăpările de gaze, iar aprinderea focului se va face prin utilizarea unui mijloc corespunzător (aprinzător) cu respectarea principiului "gaz pe flacără", adică întâi se acţionează aprinzătorul electric şi apoi se manevrează robinetul de alimentare cu gaz.

Atât la aprinderea focului, cât şi la stingere, gazele vor fi deschise şi respectiv închise, mai întâi de la robinetul principal şi după aceea de la robinetul arzătorului. De asemenea, trebuie respectate cu stricteţe instrucţiunile generale de folosire a gazelor, precum şi instrucţiunile specifice de funcţionare a aparatelor supuse exploatării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON