URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2016, 14:58

Dincolo de gratii: Orădenii au putut vedea cum trăiesc deţinuţii din Penitenciar (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au avut şansa să facă, joi, o vizită mai puţin obişnuită dincolo de gratiile Penitenciarului din centrul oraşului, în cadrul turului putând vedea cum trăiesc deţinuţii, ce mănâncă, ce activităţi au, precum şi camera intimă unde se întâlnesc aceştia cu nevestele ori concubinele.

La maximă siguranţă

Vizitele s-au efectuat în cadrul Zilei Porţilor Deschise, o activitate aprobată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu scopul de a prezenta publicului condiţiile reale din unităţile de detenţie. Cea din Oradea a fost înfiinţată în 1865, iar de-a lungul timpului i-au fost adăugate noi corpuri de clădire, astfel că astăzi Penitenciarul este împărţit în trei pavilioane de detenţie.

Penitenciarul Oradea are 568 de paturi instalate la un efectiv de 470 de deţinuţi care sunt închişi în diverse regimuri de detenţie, mai exact arest preventiv, regim deschis, regim închis, respectiv de maximă siguranţă.

Diferenţele în traiul de zi cu zi între aceste regimuri sunt destule. Spre exemplu, cei din sectorul de maximă siguranţă, adică cei cu pedepse mari sau închişi pentru infracţiuni cu violenţă, stau câte unul sau câte doi în cameră şi nu pot interacţiona cu deţinuţii din alte regimuri, ci doar cu cei de la secţia lor.

În schimb, cei care ispăşesc o pedeapsă la regim deschis şi lucrează în afara Penitenciarului merg la muncă nesupravegheaţi şi se întorc după amiaza. Aici, uşile camerelor de detenţie sunt deschise pe tot parcursul zilei, iar masa se serveşte într-o sală special amenajată. În schimb, deţinuţii în regim închis şi de maximă siguranţă primesc cele trei mese ale zilei în celulă.

În modernizare

În afară de camerele de detenţie cu două paturi, Penitenciarul Oradea mai are camere de detenţie cu şase paturi, respectiv cu până la 20 de paturi. Toate camerele de detenţie au chiuvete şi WC-uri proprii, despărţite de cameră prin uşi termopan.

Totuşi, câteva dintre camerele de detenţie din pavilionul vechi încă mai au WC-uri vechi în stil turcesc. "Acestea sunt în curs de modernizare, urmând să fie înlocuite cu unele din inox", a spus Lucian Ţîrţiu, director adjunct pentru siguranţa deţinerii în cadrul Penitenciarului Oradea. În unele cazuri, camerele de detenţie au şi mici duşuri, dar în cele mai multe secţii acestea sunt amenajate în camere speciale pe hol. "Deţinuţii sunt scoşi pe rând, conform unor programări la duş", a adăugat acesta.

Televizoare şi vizite "intime"

În schimb, toate camerele sunt dotate cu televizoare, paturi cu saltele noi, ignifugate, geamuri termopan, dublate de gratii, iar fiecare secţie este dotată cu frigiderul şi maşina de spălat proprie. "Îşi spală hainele o dată pe săptămână, fiind programaţi în ordine pe camerele de detenţie. În frigider deţinuţii din fiecare cameră au raftul lor pentru a depozita produsele primite ori cumpărate de la ABC-ul din curtea Penitenciarului", a spus Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Totodată, în funcţie de regimul de detenţie, deţinuţii de la Oradea pot beneficia de vizite între 3 şi 6 ori pe lună. De asemenea, o dată pe trimestru, în baza unei cereri deţinuţii pot să se întâlnească cu nevestele ori concubinele în camera intimă amenajată cu un pat mare, televizor şi baie proprie într-unul dintre pavilioanele Penitenciarului. Deţinuţii pot sta acolo maxim trei ore.

Orădenii s-au arătat interesaţi de iniţiativa Penitenciarului, prima grupă de vizitatori, programată de la ora 11, fiind formată din peste 20 de persoane. Au mai fost programate ture ale închisorii de la orele 14 şi 16.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Urla tare la vizitele intime???
Cu ce te deranjeaza daca e in centru?? Urla detinutii asa tare?? Daca nu-ti place ce auzi, muta-te pe camp !
Postat 07 Iulie 2016, 14:34 de boby
!!!
Mutați, măi, penitenciarul din oraș - din centrul orașului!!! - undeva pe câmp.
Postat 01 Iulie 2016, 08:11 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON