URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2015, 07:08

Cu scântei! Dezbaterea publică a impozitelor pe 2016 s-a amânat pe săptămâna viitoare, pentru că... orădenii nu au încăput în sală (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbaterea publică a taxelor şi impozitelor pentru anul 2016 s-a lăsat cu scandal. Revoltaţi că nu au avut loc în sala mică a Primăriei pentru a lua parte de discuţii, circa 50 de orădeni, majoritatea pensionari şi simpatizanţi PSD, au protestat zgomotos împotriva condiţiilor oferite de organizatori.

"Este inadmisibil să înghesuiţi atâţia oameni aici! Noi, ăştialalţi care nu încăpem în sală, ce facem, vă ascultăm de pe hol cum o ne povestiţi că ne veţi majora taxele?!", a protestat un bărbat.

Intervenţia city-managerului Eduard Florea, care a încercat să explice că din experienţa anilor anteriori prezenţa la dezbaterea impozitelor este redusă la reprezentanţii presei şi doar câţiva consilieri locali, nu a făcut decât să îi enerveze şi mai tare pe protestatari.

"Este o nesimţire totală! Vă rog să părăsim sala. Nu mai stăm aici în bătaia de joc a lui Bolojan", le-a cerut inginerul Nicolae Buzilă.

"Să protestăm!"

La îndemnul bărbatului, cea mai mare parte a asistenţei s-a ridicat de pe scaune şi s-a adunat pe holul din faţa sălii. "Este inadmisibil aşa ceva! Să protestăm în faţa Primăriei!", a cerut un participant. Vociferările s-au liniştit odată cu sosirea primarului Ilie Bolojan.

Edilul a ascultat nemulţumirile orădenilor adunaţi pe hol, după care a găsit soluţia împăciuitoare. "Oameni buni, dezbaterea de astăzi se va amâna pe săptămâna viitoare. Atunci vom avea la dispoziţie sala mare, vă rog să vă mobilizaţi la fel de bine ca acum şi să veniţi în număr mare să vă susţineţi punctul de vedere", a spus edilul uşor ironic.

Grupul nemulţumiţilor a acceptat propunerea primarului, pe care l-a şi urmat pe trepte spre ieşire.

Prezenţă suprinzătoare

Incidentul de joi seară a pornit de la faptul că dezbaterea anunţată pentru sala Traian Moşoiu, cea mai mare din palatul administrativ al oraşului, a fost mutată în sala mică cu circa 20 de locuri.

Conducerea municipalităţii a aprobat strămutarea dezbaterii la cererea UDMR, care a cerut sala mare pentru desfăşurarea unei şedinţe.

Relocarea a fost acceptată cu atât mai uşor cu cât la dezbaterile similare din anii anteriori abia dacă au participat 15 persoane cu funcţionari publici, jurnalişti şi consilieri locali, cu tot.

Reprezentanţii Primăriei au fost luaţi prin surprindere de numărul mare al orădenilor veniţi la dezbatere la mobilizarea PSD. "Numai eu am invitat cam 400 de persoane...", a recunoscut consilierul local Adrian Stângă. De altfel, un lucru perfect normal într-o democraţie participativă...

"Nu mă mai plimbaţi..."

Odată cu retragerea grupului de presiune, dezbaterea publică a fost reluată la cererea orădenilor aflaţi în sală. "Eu acum mi-am făcut timp să particip la dezbatere. Nu mă mai plimbaţi la Primărie şi săptămâna viitoare!", a cerut un bărbat.

La cererea asistenţei, city managerul Eduard Florea, însoţit de directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, directorul economic Nadia Haş şi adjunctul Sorina Iacob, a prezentat totuşi, cu o întârziere de aproape o oră, proiectul de taxe şi impozite pentru anului 2016 care va fi supus peste două săptămâni dezbaterii Consiliului Local.

La dezbateri au luat parte fostul lider PRM, Ioan Chivari, consilierul local Adrian Stângă (PSD), consilierul local Ritli Laszlo Csongor (UDMR) şi reprezentanţi ai ONG-urilor orădene. După cum era de aşteptat, fiecare a avut câte o cerere...

Dezbateri pe impozite

Ioan Chivari le-a propus reprezentanţilor municipalităţii să facă eforturi pentru a menţine cât mai scăzut nivelul impozitării. "Rugămintea mea este să nu crească impozitele şi taxele datorate de persoanele fizice pentru că ştim ce salarii şi ce pensii au orădenii...", a spus bărbatul.

La rândul său, Ritli a cerut ca în cazul clădirilor părăginite Consiliul Local să poată propune o majorare chiar mai mare decât cu 200% a impozitului datorat pentru primul an de la constatarea de către Poliţia Locală a stării nesatisfăcătoare a imobilului. "Consiliul Local va trebui să poată hotărî că măreşte impozitul nu doar de două ori, ci şi de patru ori. Poate este vorba de o clădire importantă care "mă arde" să o văd cât mai repede reabilitată", a spus UDMR-istul.

Tot pentru a face o propunere au venit şi reprezententanţii ONG-urilor. Aceştia au cerut ca toate organizaţiile neguvernamentale să beneficieze de scutire de impozit pentru clădirile luate în folosinţă.

"Conform propunerii dumneavoastră, doar ONG-urile care prestează servicii sociale sunt scutite de impozit. Eu aş propune lărgirea acestei plaje. Sunt organizaţii de tineret sau de mediu, cu un puternic impact în viaţa comunităţii care lucrează cu voluntari, nu au venituri, iar obligativitatea plăţii impozitului pune o presiune foarte mare pe ele", a spus un ong-ist.

Reprezentanţii municipalităţii au notat propunerile formulate, acestea urmând să discutate la nivelul conducerii Primăriei înainte de a se regăsi în forma finală a proiectului de hotărâre.

Încă se modifică

De altfel, proiectul de taxe şi impozite a suferit unele modificări de la prezentarea lui publică la începutul lunii octombrie. În urma unei analize mai atente, conducerea municipalităţii a modificat la 50% în loc de 100% majorarea taxelor pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatului de urbanism care va costa 75 lei, a autorizaţiei de construire simplificată (150 lei) şi a autorizaţiei de construire sau desfiinţare (300 lei).

La fel, impozitul pe spectacole a fost eliminat în cazul celor de teatru, operă, balet şi competiţii sportive, spre deosebire de 2% în cazul spectacolelor de cinema şi circ sau 5% pentru alte manifestări.

În ceea ce priveşte impozitul pe clădirile rezidenţiale deţinute de persoanele juridice, propus iniţial la 0,1% acesta  a fost majorat la 0,3% din valoare, pe considerentul că altfel, dezvoltatorii imobiliari ar plăti un impozit mult mai mic decât orădenii.

În plus, deşi codul fiscal permite scutirea de impozit auto a persoanelor cu handicap şi însoţitorii acestora reprezentanţii municipalităţii au acceptat să acorde această facilitate exclusiv pentru maşinile cu sistem hycomat. În Oradea sunt înregistrate la această oră doar zece astfel de maşini.

Măsura a fost luată atât datorită numărului mare de persoane cu handicap aflate în evidenţe la nivelul municipiului cât şi de teamă că acceptarea acestei facilităţi ar determina orădenii descurcăreţi să îşi treacă bolizii cu mii de centimetri cubi pe prieteni şi cunoştinţe care au un certificat de handicap.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
PRIMAR FLOREA!!!
Deci primarul propune amânarea... cea mai mare parte a orădenilor accepta și ...se duc... Rămân câțiva ...și se ține...
Postat 06 Noiembrie 2015, 10:42 de Adi_Oradeanul
Google maps
Ce ocupatie au reprezentantii nostri:"dezbatere cu cit sa marim impozitele pe cladiri". Cu o eroare de 50km (Ungaria)discutia si birocratia aferenta nu-si mai avea rostul.Nu va uitati la televizor? ...se apropie resetul.Desigur ca cea mai saraca natiune europeana merita dijmuita suplimentar...noblesse oblige
Postat 06 Noiembrie 2015, 08:24 de excalibur
Vechile naravuri
La noi inca nu a ajuns revolta din restul tarii! Ciocoii nostri tot cum ii stim, adica NESIMTITI! Nu degeaba se spune ca ardelenii sunt inceti (aici cu referire la minte!), in loc sa-i ia la suturi pe ciocoi, oradenii s-au ridicat si au plecat! Adica ei au plecat din casa lor, ca asta-i primaria, o casa a oradenilor, nu a ciocoilor! Am fost intr-o duminica la primaria unui orasel din Italia, avea un amic o treaba si l-am insotit. Ca a rezolvat totul intr-un timp de zece ori mai mic decat la noi, nu m-a mirat. M-a mirat ca birourile erau cu usile date de perete! Nu cartele, nu bariere, nu secrete, vorba aia, sa vada omul pe ce da banii!
Postat 06 Noiembrie 2015, 07:52 de pinonel
Imp pe cladirile nerezidentiale...
Acum ar avea ocazua asa zisul cuty manager sa-si arate aptitudinile de manager su sa stimuleze investiile in oradea prin reducerea la o limita normala a imp pentru cladirile nerezidentiale. E nor)mal sa fie mai mare decat la personele fizice dar nu de 10 ori. De 4-5 ori ar fi suficient. Masa impozabila va creste prin noile modificari ale codului fiscal, si sumele adunate pot fi mai mari dar pentru o astfel de decizie e nevoie de oameni curajosi...ceea ce e greu de gasit.
Postat 06 Noiembrie 2015, 07:34 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON