URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2017, 20:22

"Cu noi este Dumnezeu!". În Oradea, peste 6.000 de persoane au ieşit să arate că vor familii "după modelul original" şi mulţi copii (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu cântece de cor şi fanfară, precum şi o pleiadă de interjecţii "Amin!" în fundal, mai bine de două ore, în Piaţa Unirii, s-a ţinut, sâmbătă, "o adunare publică" în care organizatorii, episcopi, pastori, politicieni, citând adesea din Biblie, le-au vorbit celor peste 6.000 de participanţi despre sfinţenia uniunii dintre un bărbat şi o femeie şi despre cea a vieţii în sine.

Motivul adunării, urmate şi de un marş până la Maternitate, a fost acela de a arăta că şi orădenii, respectiv bihorenii îşi doresc modificarea Constituţiei României pentru a preveni căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi promovează naşterea cât mai multor prunci. Nu degeaba ziua aleasă pentru manifestare a fost cea a sărbătorii Bunei Vestiri.

Fără interpretări!

Coaliţia pentru Familie şi susţinătorii ei vor modificarea Articolului 48 din Constituţia României care vorbeşte despre căsătorie ca fiind uniunea dintre "soţi", astfel încât să se stipuleze concret şi fără loc de interpretări că uniunea se poate face doar între un bărbat şi o femeie. Totodată, prin această acţiune s-a militat şi împotriva avortului, mulţi dintre cei care au vorbit spunând că viaţa este un dar şi că femeile ar trebui să nască mulţi copii.

La "Marşul pentru Viaţă" au participat orădeni şi bihoreni de toate vârste, preoţi, călugăriţe, un cor ortodox şi o fanfară baptistă, pe scena instalată în Piaţa Unirii stând organizatorii, cei patru episcopi bihoreni – Sofronie Drincec (ortodox), László Böcskei (romano-catolic), Virgil Bercea (greco-catolic), István Csűry (reformat) –, pastori, politicieni, între care Cornel Popa, Ioan Mang şi Traian Bodea, precum şi preşedintele Coaliţiei pentru Familie la nivel naţional, Mihai Gheorghiu.

După "modelul original"

La fel cum au făcut-o şi alţi vorbitori, coordonatorul evenimentului, Daniel Burtic, a cerut public parlamentarilor României şi preşedintelui Klaus Iohannis - deseori menţionat în speech-uri - să organizeze referendumul de schimbare a Constituţiei pentru data de 23 aprilie.

Folosind citate şi învăţăminte din Biblie, cei patru episcopi au vorbit despre importanţa familiei tradiţionale şi despre darul imens pe care oamenii îl au prin posibilitatea de a avea copii. "Ceea ce Dumnezeu a lăsat, omul nu poate schimba. De aceea suntem cu toţii azi împreună pentru a da mărturie şi a spune un "da" hotărât vieţii, un "da" hotărât familiei, aşa cum a lăsat-o şi a binecuvântat-o Dumnezeu", a spus episcopul Sofronie. "Vedem, înţelegem şi ne doare că în sufletul oamenilor patimele se înmulţesc, păcatul, plăcerea pun stăpânire pe inimile multora dintre semenii noştri", a adăugat acesta.

La rândul său, László Böcskei a spus că viaţa şi familia trebuie apărate. "Se încearcă o redefinire a acestui model unic (cel al familiei), sugerându-ni-se parcă să citim după un alt alfabet decât cel pe care l-am învăţat…", a spus acesta. "Viaţa trebuie apărată în acel tipar pe care Dumnezeu l-a lăsat (…) Trebuie să trudim neobosit pentru a ocroti şi a perpetua leagănul vieţii, în modelul original. Să apărăm familia, să apărăm mamele şi să apărăm copiii", a mai spus acesta.

Homosexualii şi neghina

Bihorenilor prezenţi în piaţa Unirii le-au mai vorbit şi preşedinţii comunităţilor penticostale şi baptiste din Oradea, Ioan Moldovan, respectiv Petru Vidu. Acesta din urmă a fost, poate, cel mai tăios dintre vorbitori, cerând cu insistenţă organizarea referendumului pentru familia tradiţională.

Tot el a fost cel care a vorbit despre existenţa unei propagande împotriva valorilor creştine şi despre "cluburi de homosexuali", toate acestea fiind - a lăsat acesta să se înţeleagă - "neghină" în grâul celor care respectă Biblia. "Nu poate fi propăşire spirituală în imoralitate. Nu poate să fie binecuvântare pentru ţară atunci când România va fi împânzită cu oameni care trăiesc în nelegiure", a avertizat acesta.

Fiind vorba despre o adunare profund religioasă, niciunul dintre vorbitori n-a uitat să trimită rugăciuni şi binecuvântări pentru ţară şi oamenii ei. Cei trei politicieni care au luat cuvântul - Cornel Popa, Ioan Mang şi Traian Bodea - i-au asigurat pe cei prezenţi de sprijinul lor şi au spus că le împărtăşesc crezul.

Intervenţiile lor n-au fost, însă, lipsite de "perle". Fostul preşedinte al PNL Bihor, Popa, a spus că "sărută dreapta" tuturor mamelor şi femeilor care aşteaptă copii, în timp ce preşedintele ALDE Bihor, Bodea, a spus că se roagă ca "Dumnezeu să binecuvânteze această ţară cu oameni care să ia decizii biblice" (!).

Cerul, în alb

Programul adunării publice - care i-a cam obosit pe unii dintre participanţi, cei din grupurile din spate chiar începând să pălăvrăgească între ei - a inclus intonarea cântecului "Cu noi este Dumnezeu", "Binecuvintează, Doamne, România!", "Odă bucuriei" şi imnul cântat şi la protestele de susţinere pentru familia Bodnariu.

Înainte de încheiere, la semnalul organizatorilor, participanţii au eliberat baloane albe spre cer, ţinând totodată sus afişele prin care cer respectarea familiei tradiţionale şi dreptului la viaţă pentru copiii nenăscuţi.

După ora 18, cei circa 6.500 de participanţi s-au încolonat pentru a porni în marş spre Maternitatea orădeană, oprindu-se în faţa catedralei ortodoxe pentru o scurtă rugăciune. La Maternitate, 10 vorbitori au militat, prin speech-urile lor, împotriva avortului, întregul eveniment încheindu-se printr-o nouă rugăciune rostită de episcopul ortodox Sofronie Drincec.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
anticomunist
mai bine cu o minte spalata dar,,,,curata,,,, decat una plina de ura si viclenie
Postat 28 Martie 2017, 11:26 de Ardeleanul
anticomunist
asa este, e foarte greu, dar nu imposibil, nu sunt mai mult decat un biet muritor de rand, nu sunt altceva decat creatura acelei Divinitati de care faci amintire eu ai spun Dumnzeu, nu sunt adeptul evolutionismului, eventual numai daca nu in sens invers....din calitatea de om incet unii ajung maimutoi, nu ma laud cu gramatica, o spun si am mai spuso sunt doar un om si gresesc, dar respect orice fiinta umana fie el chiar si dusmanul meu. Nu imi ramane altceva de facut decat sa ma rog si pt. tine ca Dumnezeu sa-ti dea putere sa poti folosi inteligenta in scop caritabil. Cu dragoste ardeleanul cu greseli chiar si gramaticale,,,,
Postat 28 Martie 2017, 11:23 de Ardeleanul
@Ardeleanul
E greu cu logica, nu-i asa? Am negat eu existenta Divinitatii? Am (mi-am) pus doar niste intrebari. Simple. adica, nu e chirurgie pe creier. Detest insa ipocrizia si afirm, fara sa-mi teama ca gresesc, ca acesti "lideri" ai marsului sunt niste ipocriti. Ce ma mira insa si mai tare, este ca Divinitatea a ales sa "le vorbeasca" tocmai acestor farisei si ca tot ei, fariseii, stiu exact ce crede Dumnezeu despre familie. Stai putin, ce naiba fac eu aici? Incerc sa port o discutie logica cu tine? Na, ca m-am tampit de tot!
Postat 27 Martie 2017, 23:33 de User anonimizat
@ardeleanul
"Academiciene"....o fraza incepe cu litera mare. Observ ca esti unul din acela cu mintea spalata, pupator de oase si contestatar vehement al evolutiei/evolutionismului. Inainte sa-ti raspandesti aberatiile pe aici te rog vezi reguli elementare de gramatica. Ca doar tu esti "the chosen one", nu se cade sa te faci de curacao. PS. " Dragul meu" ??? Hmmm, spus unui barbat. Oare apreciem si o anumita latura a "modernismului" ? Scuze @anticomunist, ai cazut la mijloc in aceasta subtila manifestare de dragoste. :)
Postat 27 Martie 2017, 20:09 de elev
anticomunist
dragul meu, ai dreptate am si certitudini dar, am si o siguranta si una inca foarte mare! Dumnezeu exista si va exista ce el a stabilit NIMENI nu va reusi sa schimbe oricat ar incerca, sunt sigur caci in orice vreme si conditi el nu ma va lasa. Fie ca aceasta siguranta sa-ti umple intreaga ta fiinta. cu mult drag te saluta un ardelean :)
Postat 27 Martie 2017, 15:02 de Ardeleanul
@Ardeleanul
Ai dreptate, am multe nelamuriri si intrebari, spre deosebire de tine care ai doar certitudini!
Postat 27 Martie 2017, 14:44 de User anonimizat
mda...
M-as fi dus si eu daca aduceau ceva moaste sau dadeau sarmale. Asa, slabut.
Postat 27 Martie 2017, 12:25 de seth
,,anticomunist"
dragul meu, dupa cum vad ai multe nelamuriri...nu o sa te lamuresc eu, nu am cum, Dumnezeu o poate face. Pot insa sa te intreb, doi barbati pot forma o familie care sa dea nastere unui copil? doua femei pot forma o familie si sa dea nastere unui copil? asta fara a interveni o a treia persoana? In rest tot respectu, si celor cari gandesc altfel si simt altfel. DAR SA NU CONFUNDAM FAMILIA CU ALTCEVA!!!
Postat 27 Martie 2017, 09:30 de Ardeleanul
Am cateva nelamuriri
1. De ce sustin protestatarii, ca familii formate din doua persoane de acelasi sex, ar determina ca multi copii sa apuce pe calea homosexualitatii? Din cate observ, sunt destul de multi homosexuali, iar astia provin toti din familii "traditionale". Deci? 2. Citind pe internet opiniile unor specialisti, unii foarte apreciati in comunitatea stiintifica, concluzia pe care eu am desprins-o, este ca homosexualitatea nu este o chestiune de optiune. Adica, nu alege un individ sau altul, gata, de maine sunt homosexual. Chestiunea, este in opinia acestor specialisti, o conditie medicala. Asa cum si cei cu sindrom Down, nu aleg sa fie asa, de exemplu. Sa organizam marsuri si impotriva lor? Nu stiu, intreb doar? 3. Despre calitatea morala a multora dingtre liderii acestui protest, cred ca nu mai e cazul sa discutam. Cum poti sa vii si sa-ti privesti senin enoriasii, cand le predici cu obstinatie "Mai lesne este a trece camila prin urechile acului, decat sa intre un bogat in imparatia lui Dumnezeu", iar cand termini te urci in mertanul de 100000 de euro. 4. Cat despre avort, eu cred ca discutia e mult mai complexa si nu cred ca se poate transa la un mars de protest.
Postat 27 Martie 2017, 08:54 de User anonimizat
Lupi ȋn blanӑ de oaie mȃnȃnd nişte oi rӑtӑcite. Ӑsta a fost marşul!
Cu noi este Dumnezeu! Oare?! Porunca a VIII-a: “Să nu furi!” Este furtul un pacat greu? Da, furtul este un pacat greu, fiindca loveste in datoria de a fi drepti si a iubi pe aproapele nostru. Sfantul Apostol Pavel il numara printre pacatele care il lipsesc pe faptuitor de imparatia lui Dumnezeu (I Cor. 6, 10). Deci, datoria crestinului este sa-si castige cele de trebuinta numai prin munca cinstita si nicidecum sa-si insuseasca pe nedrept lucrurile straine. Care e realitatea? ,,Constanța. Marșul pentru Viață. În fruntea marșului, moț cu ochi, Teodosie, il capo de la biserica locală. Trimis în judecată de DNA pentru furt din fondurile europene, dovedit turnător de CNSAS. Moralitatea în persoană, deci, nimeni alta decât sursa "Mache" din dosarele Securității, cunoscută în terminologia laică-penală și ca "inculpat Petrescu Machedon". Viața bate filmul, Marșul pentru Viață bate Marșul pentru Film. Doar Dumnezeu nu mai bate pe nimeni." Inlocuiti Constanta cu Oradea, Cluj, Iasi, etc. Inlocuiti-l pe Teodosie cu Pimen (Petru pre numele de turnator!), sau cu Bartolomeu (nume de cod Apostol) si veti avea imaginea unui cler care a batut palma cu diavolul! Nu tot clerul, capeteniile! Si de astia sa ne lasam calauziti?! Astia sa ne fie repere morale?! Ma lipsesc! Situatie e cam aceeasi si la neoprotestanti si la catololici.
Postat 27 Martie 2017, 07:16 de pinonel
Nu exista Normal
Homosexualitatea si lesbianismul sunt acte ce nu au loc doar intre oameni, de fapt, specia umana este printre cele mai recente care sa ia parte in astfel de relatii. ESTE perfect natural, iar dragul nostru episcop nu face decat sa se ascunda dupa ,,limba folosita" data de mama si ,,tara" data de tata... Ei bine orfanii n-au nici una in acest context iar chiar si eu nu am tara deoarece tata adoptiv nu am, dar mai concret, ce legatura are tara si limba...cu cei sau cele ce se iubesc? Nu sunt membru LGBT, dar sustin dreptul fiecaruia la fericire.
Postat 27 Martie 2017, 02:48 de VictorParadox
@scortosul
Ce parere ai despre clonarea umana ?
Postat 26 Martie 2017, 18:35 de SM
!
Tocmai pentru ca sunt fiinte care pot comenta in modul vulgar in care o fac e bine ca se iese in strada pentru a proclama si dreptul nosatru la normalitate !!! Elev pe tine te'au facut doi tati ? Cum ? sau doua mame ? cum ? . @SM - copii sunt continuitatea in/prin familie a omenirii. @BlakDot - aceste file animate sunt varful de lance in distrugerea normalului, firescului, in distrugerea familiei ( nu spun familie normal caci familia este barbat+femei+ copii si punct ) si cu distrugerea familiei se urmareste la nivel mondial distrugerea si divizarea societatii, si ce e odata distrus este usor de manipulate !!! Familia este locul sacru unde se zidesc caractere , caractere care daca sut zidite in familie pe fundamente puternice nu pot fi manipulate de catre oculta mondiala care urmareste transformarea omenirii intr-o simpla forta de munca pentru acapararea intregii puteri economice si politice !! Si Disney si Holiudul sunt doi pioni care prin imagini si vocabulat educa noile generatii pentru acest lucru ; ei vor o populatie de tip ZOMBI care sa raspunda doar nevoilor lor !
Postat 26 Martie 2017, 17:18 de scortosul
Brainwash
Niste retardati spalati pe creier, niste nulitati care pret de 3 ore au latrat fara sa stie exact de ce.
Postat 26 Martie 2017, 16:32 de elev
Creioane colorate
Interesanta comparatia intre acest gen de manifestare si alealalte recente facute seara tarziu. Copiii au fost adusi / prezenti constant , la ambele genuri .
Postat 26 Martie 2017, 14:10 de SM
duminica la iarba verde, nu la BOR
Coalitia BOR si alti pocaiti pentru Familie impotriva Disney: Etapa Filmul "Frumoasa si Bestia". Intr-un film in care un tap dezvirgineaza o fecioara Coalitia Pentru Familie e deranjata ca doi gay se tin de mana intr-o scena de 6 secunde. Bravo, ba!
Postat 26 Martie 2017, 09:46 de BlackDot
...
Dreptate avea Adenauer, într-adevăr Orientul începe vizavi de Albertina...
Postat 25 Martie 2017, 20:48 de detassis
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON