URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2017, 18:26

Cu mănuşi albe. O sută de surzi au mărşăluit pe Corso salutând orădenii prin fluturări de mâini (FOTO/VIDEO)

Acoperă-ţi urechile cu palmele. Auzi un ţiuit? Există orădeni care nu-l aud nici pe acesta, cu atât mai puţin o declaraţie de dragoste, un gângurit de bebeluş sau o piesă de Pink Floyd.

Circa o sută de bihoreni cu deficienţe de auz şi apropiaţi ai lor au mărşăluit sâmbătă după-amiază pe Corso, salutând trecătorii şi orădenii de pe terase în limbaj mimico-gestual prin fluturări de mâini.

Acţiunea, în cadrul căreia participanţii au purtat mănuşi albe pentru a atrage atenţia, a fost organizată de Asociaţia Surzilor Bihor cu ocazia Zilei Internaţionale a Surzilor, sărbătorită, conform tradiţiei, în ultima duminică din septembrie.

"Am vrut să arătăm comunităţii orădene că existăm şi că facem parte din ea. Pe stradă nu îţi dai seama când treci pe lângă un surd pentru că nu are niciun defect vizibil şi totuşi are nevoi speciale", a declarat, prin interpret, preşedintele Asociaţiei Surzilor Bihor, Viorel Victor Todor.

Un marş plin de veselie

Tocmai pentru aceasta, participanţii din alai au salutat de departe trecătorii şi orădenii de la terase, le-au înmânat pliante cu semne din mână reprezentând litere din alfabetul românesc şi internaţional al surzilor şi i-au încântat cu numere de pantomimă.

Deghizat în mim, un membru al asociaţiei a complimentat doamnele gesticulând, s-a întreţinut cu domnii dând din mâini şi a făcut autostopul la un alai de nuntă din Piaţa Ferdinand salutat cu fluturari de mâini de participanţii la marş, spre amuzamentul trecătorilor.

Marşul a avut ca punct final Piaţa Unirii, unde participanţii s-au aliniat pe platou astfel încât să formeze urarea "La mulţi ani!" care a fost imortalizată din aer cu ajutorul unei drone, după care au susţinut un scurt spectacol artistic.

"Au nevoie de interpreţi"

În ciuda veseliei momentului, viaţa surzilor nu este însă una uşoară. Persoanele cu deficienţe de auz reuşesc cu greu să termine un liceu şi destul de rar să absolve o instituţie de învăţământ superior, printre excepţii numărându-se artistul plastic orădean, Remus Ilisie, participant la marş.

"Persoanele cu deficienţe de auz au nevoie de interpreţi în limbaj mimico-gestual în permanenţă. Le este greu să se descurce la medic, în instanţă, la Poliţie sau la notar", a explicat directorul Asociaţiei Surzilor Bihor, Angelica Platon, unul din cei doi intepreţi oficiali din Bihor.

În schimb, spre deosebire de alte categorii de persoane cu dizabilităţi, surzii se bucură de avantajul unei bune adaptări la piaţa muncii.

"De câte ori un membru al asociaţiei şi-a găsit un loc de muncă, angajatorul i-a solicitat să chemat şi alţi colegi. Desigur, în acest sens ne-a ajutat şi legea care încurajează încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi...", a spus directoarea.

Înfiinţată în anul 1955, Asociaţia Surzilor Bihor numără 300 de membri din totalul celor circa 500 de persoane cu deficienţe de auz din judeţ. Conform evidenţelor la sfârşitul anului 2015 în România existau 23.477 persoane surde.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON