URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2014, 17:07

O avocată din Oradea, acuzată de DNA că a "tensionat" un martor recitând "Roata morii se-nvârteşte" (FOTO / VIDEO)

Biroul de presă al DNA a anunţat, vineri, punerea sub învinuire a avocatei orădence Simona Neaga (foto), pentru încercare de determinare a mărturiei mincinoase.

Potrivit comunicatului, acuzaţia a fost adusă avocatei de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea, după ce, pe 9 ianuarie 2014, în timpul unor audieri făcute la sediul instituţiei, aceasta ar fi adresat "expresii şi cuvinte ameninţătoare unei persoane pentru a o determina, prin constrângere morală, să dea declaraţii care să nu-l învinovăţească pe inculpatul Porţan Călin, avocat în cadrul Baroului Bihor", anchetat pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, pe care Neaga îl reprezenta în ziua respectivă ca apărător.

Învinuirea i-a fost adusă Simonei Neaga vineri, la sediul DNA Oradea, în prezenţa altor 7 avocaţi, Silvia Tudor, Mircea Ursuţa, Lucian Negruţiu, Mircea Tiba, Ramona Matica, Andrei Tărău şi Răzvan Doseanu, care i s-au alăturat pentru a o susţine, ultimul dintre ei convocând o conferinţă de presă imediat după ieşirea din sediul instituţiei, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de acuzaţie.

"Vina colegei noastre a constat în faptul că, în timp ce stătea pe holul DNA, în apropierea martorului, a fredonat "Roata morii se-nvârteşte, ţac, ţac, ţac", cunoscutul şlagăr Morăriţa, cântat de Mirabela Dauer. Aceasta ar fi infracţiunea prin care a încercat să determine la mărturie mincinoasă o persoană. Mă întreb ce acuzaţie i s-ar fi adus dacă ar fi fredonat "Andri Popa"...", a comentat avocatul Răzvan Doseanu.

Avocatul susţine că reprezentanţii DNA nu au explicat în ce fel ar fi putut Simona Neaga să determine mărturia mincinoasă prin fredonarea melodiei. "Nu ni s-a spus nimic. Mai mult, din lecturarea declaraţiei date de martor, acesta nici măcar nu a afirmat că ar fi fost speriat, ci doar că s-a simţit "doar un pic tensionată"".

Doseanu consideră că acuzaţia adusă colegei sale este un caz clar de "atac la libertatea de exprimare", al treilea în ultima perioadă, după cel al avocatului Ioan Sava, inculpat pentru şantaj după ce ar fi postat pe un site local mesaje de ameninţare şi intimidare la adresa judecătoarei Crina Muntean, şefa Secţiei Penale de la Tribunalul Bihor, şi a copiilor ei.

"În acest caz, unui ziarist i-au fost interceptate convorbirile şi alte comunicari pe care le-a făcut, i s-au divulgat sursele şi nu e clar dacă avea vreo calitate la acel moment sau chiar în prezent", a declarat avocatul Doseanu, referindu-se la redactorul şef al publicaţiei on-line pe care apăruseră mesajele ameninţătoare.

Doseanu a dezvăluit că al treilea caz îl priveşte chiar pe el. Procuroarea Mihaela Bulzan de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor l-a reclamat pentru sfidarea organelor judiciare, după ce, în timpul pledoariei în sala de judecată, a criticat lipsa de egalitate de tratament într-o anchetă penală.

"Într-un dosar cu doi inculpaţi, doar clientul meu a fost propus spre arestare, pentru că cealaltă persoană, printre altele, făcuse un denunţ. Am afirmat că, din punctul meu de vedere, cealaltă persoană a fost favorizată", a explicat Doseanu, arătând că, în mod normal, inculpaţii care colaborează cu autorităţile judiciare pot beneficia de tratament preferenţial doar la pronunţarea sentinţei, prin înjumătăţirea limitelor de pedeapsă, nu şi în timpul anchetei.

Avocatul a mai declarat că cele trei cazuri vor fi aduse în atenţia Baroului Bihor, cât şi Uniunii Naţională a Barourilor, cu solicitarea ca cele două organisme profesionale să-şi exprime un punct de vedere. "Eu nu cred că este normal ca, exprimându-ţi o opinie nefavorabilă, exprimând o judecată de valoare, trebuie să ţi se facă un dosar penal. Nu dorim decât să se aplice legea şi să ne facem munca de avocaţi!", a mai spus avocatul Doseanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
avocatii
aiiiiiiii, lua-v-as molaru'n p.oo.l.a. de justitiabili, cum va gasira comentariile. ca avocatii asa si pe dincolo, .... corupti dar ce fericiti erati cind va salta organu' carnetu' si avocatu va cistiga procesu..., ai??? atunci i-ati fi pupat miinile, ai? f.u.t.u-va-n gura de moralistii p.oo.lii
Postat 27 Ianuarie 2014, 18:08 de xlv
DNA-ul
DNA-ul a devenit o institutie fara pic de credibilitate ! A picat in derizoriu !
Postat 27 Ianuarie 2014, 11:18 de eu
PNA sa i cante si el "roata ma-ti se invarteste , pac, pac,pac ":)))
PNA sa i cante si el "roata ma-ti se invarteste , pac, pac,pac ":)))
Postat 26 Ianuarie 2014, 22:05 de sa ne lingi undeva
ioanye
Doamna faina, imi place de ea.
Postat 26 Ianuarie 2014, 21:09 de Ioanye
m-or ucis avocatura
CENZURAT
Postat 26 Ianuarie 2014, 20:29 de ha, ha, ha, ha, ha,
periculoasa meserie Avocat
Deja este periculos sa ajungi avocat .Acum esti considerat de angajati ai statului roman de ...ne drept (dna , politie ,secu ,finante ...)un infractor care are doar obligatii ,fara drept de aparare , fara a avea libertatea cuvantului.Incet ,dar sigur ,dureros si trist tara se indreapta spre ceva periculos in care guvernrea se face prin forta serviciilor secrete si a adunatorilor de taxe .rusine .In curand toti vom avea lipici pe buze..........
Postat 25 Ianuarie 2014, 17:07 de ana
foaie verde DNA, mai/Cand incepi ancheta ta, mai
Revolta mi-a luat gramatica din cap! "eutanasiati-ma"(voi sa ma eutanasiati)
Postat 25 Ianuarie 2014, 14:36 de TDS
ce urmeaza?
"Arestati-ma, arestati-ma/Sau daca vreti eutanasia-ti-ma/Ca singura voastra problema sunt, eu/TDS PROTESTAR"!
Postat 25 Ianuarie 2014, 14:32 de TDS
taina noptii
Dar, ca sa ramanem la MIRABELA! "Te-astept sa vii/Sa te intorci la mine/Numai aici, ne va fi cel mai bine" sau "Teatrul DNA, facea din odaita mea o lume/ Tot eu eram actor, tot eu si spectator" sau " E bine, bine, e foarte bine" sau "Veniti DNA-ul canta/Si liliacul e-nflorit" sau "Ne-ar trebui o mie de ani sa recladim/Ce-am sfaramat aseara cu despartirea noastra/Si nici atunci nu-i sigur ca am mai puta sa fim/Eu creanga ta de aur, tu frunza mea albastra!" sau "Ioane, Ioane, toata lumea doarme/Numai eu nu pot sa dorm" sau "Da-mi taina noptii inapoi.." sau "MUltumesc, Dna/Steaua mea de zi cu zi/Fara tine mi-ar fi teama/Ca planeta s-ar raci..".
Postat 25 Ianuarie 2014, 14:29 de TDS
Asa, si ce daca stau la coada?
Draga DNA! Autosesizea-te in problema HCL 651/09.09.2013! Stie toata lumea(Bolojan, Filip, Bolos, consilieri locali)cine este TDS! Eu pot veni cu argumentele mele dar nu cu toate piesele intrucat nu pot avea acces la ele! Toti cei interesati citesc aceste comentarii si stiu despre ce este vorba! Ce e atat de greu macar sa demarezi o investigatie? A fredonat avocata o melodie? Poate intamplator, poate nu! Dar si daca n-a fost intamplator ce naiba daca a fredonat o melodie? E acesta un atac la justitie? Hai, lasati-ma! Mie personal mi s-ar putea canta orice ca tot nu as ceda! Dati dovada de intransigenta in orice situatie! Intrbati p[e oricine sau cititi Bihoreanul, Bursa, Gazeta de Cluj si ma gasitit imediat! VIN MANCAND PAMANTUL SA DAU DETALII! Dar CHEMATI-MA! Nu va mai comportati ca " All the single Ladies" ! DNA-ul nu se rezuma la Nastase, Becali, Fenechiu, Chiuariu, Nagy...Mai sunt si altii la nivel mijlociu sau mic! Nu mai faceti cercetari "K la meteo"! Intr-un final, "Inevitabil va fi bine"!
Postat 25 Ianuarie 2014, 13:21 de TDS
noaptea mintii!
Asa ceva! Bine ca DNA-ul S.T.O. vede intimidare intr-o melodie! Mai bine s-ar autosesiza in cazul HCL 651/09.09.2013(Tranzactia Oradea/IMPACT) ca m-am saturat eu deja de cand tot explic ce si cum! Ia vedeti acolo daca Tranzactia respectiva era chiar indreptatita. M-am autopropus ca in cazul in care se doresc detalii sa fiu audiat pentru a spune TOT CE STIU, la orice ora si in orice zi! NIMIC! "Imposible/Imposible..."! Poate am gresit fredonand piesa lui James Arthur?
Postat 25 Ianuarie 2014, 11:50 de TDS
@balanta
Daca nu intelegi o ironie nu am ce face. Credeam ca am fost destul de explicit cu iesirea din NATO si UE. Daca esti retardat stai in banca ta si macar nu semnaliza.
Postat 25 Ianuarie 2014, 08:59 de Dorin
wau
laura gal si doseanule (google it) sub orice critica.
Postat 25 Ianuarie 2014, 01:53 de wa
.
avocatii sunt cei mai mari mincinosi si hoti din lume. Intrec guvernul de mii de ori !
Postat 25 Ianuarie 2014, 01:31 de David
balanta
ungure, pasarea malai viseaza. bai, ratatule, avocatii apara infractori si un UE, Shengen sau oriunde altundeva !
Postat 24 Ianuarie 2014, 22:10 de @dorin
Felicitari, DNA !
Jos coruptia !
Postat 24 Ianuarie 2014, 22:05 de needcorruption detox
DEH,
...............................BINE CĂ NU S-A UZAT DE TELEPATIE SAU BIOENERGIE POZITIVA SAU NEGATIVA!!! DEJA, NU SE MAI POATE COMENTA NICI MACAR IN STIL PAMFLETAR!!!!!!!!!! HALAL, COANE FĂNICĂ!!! IO, UNA, VĂ ZIC ADIO! PUPAT TOŢI PIAŢA INDEPENDENŢEI!!!!!!!!!! MĂ DUC SĂ NUMĂR STEAGURILE!!!!!!!!!!!!!!!! O FI POLEI SAU O IAU PE JOS?!
Postat 24 Ianuarie 2014, 21:32 de ADINA
avocatul lui peste prajit
razvan DOSeanu a convocat el o conferinta de presa ! ptiu, drace ! si-a mai facut si el putina reclama. oricum daca o judecau pe avocata o scapa nevasta lui DOSeanu, ca doar de-aia s-a facut din avocata judecatoare la Judecatorie, sa-i spuna barbat' su acasa cui sa dea drumu' :D
Postat 24 Ianuarie 2014, 20:04 de Agentul Termic
Pana de curand la Oradea era doar sediul DNA nu si activitatea!
Se schimba treaba si incepe sa se miste DNA Oradea, ca avocatii de la noi si-o luasera in cap cu aranjamentele pe care le faceau cu procurorii si judecatorii. Toti avocatii de la 40 de ani mai sus ar trebui luati la intrebari despre ce prostii au facut pe vremea cand DNA Oradea parca nici nu exista. Iar avocata asta, daca e nevinovata cum sunt colegii ei o sa scape doar cu o sperietura preventiva, dar daca are ceva vina atunci toti colegii ei care se dau solidari trebuie sa intre la complicitate.
Postat 24 Ianuarie 2014, 18:37 de Strattera
Adio Schengen...
Cu asa avocati care isi permit sa apere infractorii condamnati deja de DNA nu vom intra niciodata in Schengen. Imi aduc aminte de anii 50 cand dusmanii poporului dupa ce erau tavaliti bine de Militie si Securitate, acuzati de procuror, mai primieau o mustrare si din partea avocatului, inspaimantat de faptul ca daca si-ar apara clientul ar putea fi si el arestat. Noroc ca avocata nu a cantat cunoscutul slagar postdecembrist: "La palatul Cotroceni canta cucuveaua" ca eram dati afara si din NATO si din UE.
Postat 24 Ianuarie 2014, 18:18 de dorin
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON