URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2016, 14:40

Asociaţia pentru viaţă a Ambulanţei Bihor vrea defibrilatoare mobile în zonele aglomerate: "Acest aparat poate salva vieţi" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iniţiativă lăudabilă a Asociaţiei pentru viaţă Ambulanţa Bihor ai cărei membri - medici, asistenţi şi voluntari - au pornit o campanie de popularizare a aparatelor mobile de defibrilare, atât printre reprezentanţii instituţiilor publice cât şi a oamenilor de afaceri din judeţ.

Scopul? Într-un judeţ în care cel puţin 4 dintre apelurile înregistrate zilnic pe numărul de urgenţă 112 sunt pentru intervenţii la persoane cu probleme cardiace, un astfel de defibrilator montat pe spaţiul public, în apropierea locuinţei, este vital.

"Cine îşi permite ar trebui să cumpere şi să doneze comunităţii pentru că un astfel de aparat poate salva vieţi. În cazul unui om în stop cardiac, şansele de supravieţuire scad cu 15% în fiecare minut", a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei, dr. Emil Boţcău.

Defibrilatorul mobil este un aparat care poate fi folosit de persoane fără pregătire medicală prealabilă, pentru că oferă un ghid audio al manevrării, în limba română, dând instrucţiuni clare şi pentru manevrele clasice de resuscitare (pressing şi respiraţie artificială). Practic, nu poţi să greşeşti, dar poţi să ajuţi!

În plus, în variantele mai scumpe, vine într-o cutie dotată cu un mecanism care alertează automat Dispeceratul 112, iar un echipaj de urgenţă este trimis la locul incidentului.

"Defibrilatorul extern analizează ritmul cardiac, iar omul doar apasă pe butoane şi execută manevre la indicaţiile date. Aparatul costă între 1000 euro şi 1500 euro, în cazul celor cu cutie, preţul putând să ajungă până la 2000 de euro. Ar fi bine să avem cât mai multe în oraş, la fiecare colţ de stradă. Dar cel puţin în zonele aglomerate, în incinta Primăriei, la Universitate, la Bazinul Olimpic, în Piaţa Unirii, la Arena Antonio Alexe, în Cetate, în Parcul 1 Decembrie, în Orăşelul Copiiilor, în Gară, în Autogară", a exemplificat Boţcău, făcând o demonstraţie pe loc a modului în care acesta poate fi folosit.

Potrivit lui Boţcău, în Bucureşti există deja cinci astfel de defibrilatoare, în cele mai circulate cinci staţii de metrou, respectiv Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate şi Piaţa Victoriei. Toate defibrilatoarele sunt conectate la Serviciul de urgenţă 112 şi pot fi folosite de oricine.

Ideea amplasării de defibrilatoare mobile în municipiu a fost lansată pentru prima dată în Oradea de reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Oradea, luna trecută, odată cu punerea în circulaţie a Cardului Comunitar.

Cardul reprezintă un instrument original de colectare de fonduri. Posesorii au posibilitatea să îl folosească în magazinele sau localurile partenere ale ONG-ului, la fel ca pe un card de fidelitate, un procent din sumele plătite fiind redirecţionat către un fond aflat sub coordonarea Fundaţiei. 

În acest an, din banii astfel strânşi, organizaţia a anunţat că va achiziţiona două defibrilatoare mobile cu comenzi vocale în limba română, care vor fi amplasate în Pasajul Vulturul Negru şi pe strada Republicii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON