URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2014, 14:30

Amintirile lui Hedy: Oracolul unei supravieţuitoare de la Auschwitz, expus la Sinagoga Ortodoxă (FOTO / VIDEO)

"M-am născut la Oradea în 1939 şi am fost oferit cadou unei fetiţe evreice, Hedy Klein, la aniversarea ei de 11 ani. Între 1940 şi 1944, în urma Dictatului de la Viena, Oradea a trecut, cu numele de Nagyvarad, sub adminstraţia Ungariei. În aceşti ani am adunat cele mai multe dintre amintirile mele...".

Amintirile lui Hedy

Aşa îşi începe "autobiografia" albumul de amintiri al lui Hedy Bohm, fostă Klein, o orădeancă în vârstă de 85 de ani, care acum locuieşte în Toronto, Canada. La 16 ani, fata a fost deportată alături de părinţi la Auschwitz şi doar ea a supravieţuit. După Holocaust, Hedy s-a întors la Oradea, unde s-a căsătorit cu Imre Bohm şi a emigrat în Canada.

În ciuda vremurilor, orădeanca a reuşit să-şi păstreze albumul de amintiri, un soi de "oracol" în care părinţii şi colegii ei de la Şcoala Ortodoxă Evreiască au lăsat mesaje, fotografii şi desene, acesta fiind transformat în subiectul unei expoziţii de către Asociaţia Tikvah din Oradea, vernisată luni seară, la Sinagoga Ortodoxă din strada Primăriei, aflată în reabilitare şi care urmează să gădzuiască Muzeul de Istorie al Evreilor din Oradea şi Bihor.

album.jpgCu patru episcopi

Evenimentul, care a reunit circa 100 de persoane, a avut loc cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului şi i-a avut ca invitaţi pe Joanne Lemay, ambasadoarea Canadei în România (Canada deţine în acest an preşedinţia Internaţional Holocaust Remembrance Alliance, organizaţie parteneră a proiectului Tikvah), Vasilica Ştefania Duminică, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, prefectul Claudiu Pop, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, deputatul Florica Cherecheş, viceprimarul Mircea Mălan, şeful Centrului Comunitar Evreiesc, Andrei Zeidler, dar şi pe cei patru episcopi bihoreni: episcopul ordodox Sofronie Drincec, cel greco-catolic, Virgil Bercea, cel romano-catolic, László Böcskei, şi cel reformat, Csuri Istvan.

După discursurile invitaţilor, care au condamnat Holocaustul şi au îndemnat la o conştientizare a răului făcut în acea perioadă împotriva evreilor şi nu numai, participanţii au aflat de la preşedinta Tikvah, Emilia Teszler, de ce a fost aleasă Sinagoga Ortodoxă ca loc de desfăşurare a evenimentului.

"Hedy locuia aici, vizavi, iar părinţii unei colege de-a ei conduceau Orfelinatul Evreiesc de Băieţi, care avea sediu în clădirea de aici, din strada Rahovei, care aparţine acum de Liceul Pedagogic. Când a început ghetoizarea, sulurile sfinte (sulurile de pergament pe care este scrisă Torá, n.r.) din sinagogi au fost duse în orfelinat, căci se credea că acolo vor fi în siguranţă. N-a fost aşa, căci şi copiii de aici au fost duşi în ghetou şi deportaţi", a povestit Emilia Teszler.

album2.jpg"Nu pot ierta"

În proiectul Tikvah s-au implicat şi trei clase din trei licee orădene - Colegiul "Mihai Eminescu", Colegiul "Emanuil Gojdu" şi Liceul "Ady Endre" - ale căror elevi i-au pregătit lui Hedy ba o expoziţie de fotografii actuale din Oradea, ba una cu fotografii vechi şi chiar un "oracol" propriu al unei clase.

Totodată, aceştia s-au filmat punându-i întrebări, iar Hedy le-a răspuns, o parte din înregistrări fiind proiectate luni seară la Sinagoga Ortodoxă.

Dacă Hedy Bohm, care acum merge la şcoli din Canada şi le povesteşte elevilor experienţele ei, îşi aminteşte cu plăcere de plimbările de pe malul Crişului "care bănuiesc că şi acum este loc de întâlnire pentru îndrăgostiţi", ea nu poate uita tragedia prin care au trecut evreii, inclusiv cei din Oradea.

"Eu nu pot nici să uit şi nici să iert. Dacă în numele meu poate aş putea ierta, nu cred că am dreptul să iert pentru uciderea părinţilor mei şi a tuturor acelor bebeluşi. Aşadar, pentru mine nu funcţionează puterea de a ierta", i-a răspuns aceasta unei eleve care a întrebat-o pe părere are despre cei care spun despre Holocaust că trebuie "iertat, dar nu uitat".

album3.jpgDestine crunte

Expoziţia organizată de Tikvah pe mai multe panouri ce conţin atât imagini şi desene din album cât şi informaţii despre ce s-a întâmplat cu o parte dintre foştii colegi ai lui Hedy este extrem de emoţionantă.

Ea este prezentată sub forma unei poveşti pentru elevi, căci va fi dusă şi în circa 20 de şcoli din Bihor. Spre exemplu, din expoziţie, vizitatorii pot afla că cea mai bună prietenă a lui Hedy Bohm, Hedi Neumann, alături de care are numeroase fotografii, a pierit la Auschwitz.

Altă fotografie o înfăţişează pe Anna Silbermann, o altă colegă, care la Auschwitz i-a mărturisit lui Hedy că nu crede că va scăpa cu viaţă şi a rugat-o pe să-i transmită prietenului ei că l-a iubit foarte mult.

După ce i-a invitat pe cei prezenţi să urmărească expoziţia, Emilia Teszler i-a şi sfătuit ca, în drum spre casă, plimbându-se pe străzile din Oradea, să-şi amintească de o bună parte din populaţia oraşului care a pierit în lagărele naziste în urmă cu 70 de ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
escrocule
romanii i-au ajutat cat au putut pe evrei si invers, evreii pe romani in vreme ce autoritatile unguresti, hortiste, au incercat sa omoare cat mai multi atat romani cat si evrei !
Postat 30 Ianuarie 2014, 19:02 de @ ****
****
Vezi Doamne ca romanii sunt curati ca lacrima! Toti sunt genii, toti sunt civilizati, bine educati, cinstiti etc. Pana la urma o sa ziceti ca romanii i-au salvat pe evrei din Transilvania. N-am mai vazut un popor atat de laudaros. Daca vreti sa stiti, majoritatea evreilor din Oradea s-au declarat maghiari si vorbeau limba maghiara. si n-au fost incantati ca Transilvania, inclusiv Oradea a fost anexata Romaniei. Exista nenumarate carti de memorialistica scrise de supravietuitorii evrei.
Postat 30 Ianuarie 2014, 13:31 de ****
Amintirile doamnei Hedy
Felicitari, doamna pt initiativa ! Este un articol aparut azi pe "eBihoreanul" cu tiltlul "Se intorc hortistii" si care alaturi de alte materiale ne arata "directia" pe care unii sunt hotariti sa o ia.. Daca nu se invata din greselile trecutui, istoria risca sa se repete !
Postat 29 Ianuarie 2014, 19:36 de moon
CUM SA UITI ?
Fostul nazist, ungurul Laszlo Csatary (acum decedat) a fost condamnat, in 1948 la moarte, de un tribunal cehoslovac, in absenta, pt torturaea, executia arbitrara, si deportatea evreilor din Kosice. Nazistul se ascundea, se pare, in fosta Yugoslavia, de unde in 1949 a reusit sa emigreze in Canada, unde sub o indentitate falsa a reusit sa obtina cetatenia canadiana. Descoperindu-se falsul, i-a fost retrasa cetatenia canadiana, insa fascistul a reusit iar sa dispara. A fost descoperit in anul 2012 la Budapesta de catre "vanatorii de nazisti\\' ai Centrului Wiesenthal , in urma unor indicii oferite de publicatia britanica "The Sun".
Postat 29 Ianuarie 2014, 19:15 de Ely
hortistii sunt revoltati
hortistii, sunt revoltati pt ca se discuta despre crimele savarsite in Ardeal si nu numai. Pai cum sa nu discuti si sa nu incerci tragerea la raspundere a unui criminal de razboi asa cum a fost si laszlo csatary. daca faci o singura crima, trebuie sa raspunzi si sa fii pedepsit pt ce ai facut. tale. ce sa nu mai vorbim despre cazul in care ai savarsit genocid, crime impotriva umanitatii. csatary, judecat pt complicitatea la uciderea a 15.000 de evrei in lagarele naziste ! csatary, a fost numarul unu pe lista celor mai cautati criminali da razboi in anul 2012 !!!
Postat 29 Ianuarie 2014, 18:58 de nail
gunoaie hortiste @
hortistii, posteaza si cu nume romanesti sau incearca sa lase impresia din comentarii ca ar fi romani, injurand pe cei care informeaza populatia cu privire la pericolul hortismului, separatismului si iredentismului unguresc ! hortistii, incearca din rasputeri sa anexeze Transilvania, si sa distruga tot ceea ce e roman si romanesc asa cum au incercat si in trecut. la fel au facut si cu evreii, cu slovacii, sarbii, etc. au vrut (uneori au si reusit) sa fure de la toti ca ei, escrocii, sa traiasca in huzur ! postacii hortisti sunt pe site !
Postat 29 Ianuarie 2014, 18:44 de gunoaie hortiste @
Pe cine deranjeaza ca aceasta femeie vorbeste despre ororile trecutului ?
Pe cei care se simt cu musca pe caciula si care incearca sa reabiliteze criminalii hortisti, nemernici care au distrus vietile si familiile atator oameni (evrei, romani, etc) !
Postat 29 Ianuarie 2014, 18:11 de Se stie cine...
DA !
Evreii, sunt un exemplu de urmat prin felul in care urmaresc calaii natiunii lor ! Ii vaneaza si ii scot si din gaura de sarpe (vezi spre exemplu cazul ungurului laszlo csatary, cel mai cautat criminal de razboi, haituit si judecat inclusiv la varsta de peste 90 de ani !) E bine ca se vorbeste de asta pt a nu se intampla dinou ororile trecutui mai ales cand vedem cu totii cum fascismul, iredentismul, hortismul si iredentismul unguresc a iesit iar la atac. Asa trebuie sa facem si noi romanii cu calaii natiunii noastre !
Postat 29 Ianuarie 2014, 18:04 de Punct !
Interesant ...
De ce amestecati copiii in treburile astea ? "...este prezentată sub forma unei poveşti pentru elevi, căci va fi dusă şi în circa 20 de şcoli din Bihor..." Cat anume va mai dura procesul fortat de readucere a unei parti de ISTORIE in fata noilor generatii ? Probabil , la infinit.Si insistam . Si insistam ! Aceeasi bucatica de istorie intoarsa pe toate fetele posibile si imposibile... S-au scos si se mai scot inca legi care pedepsesc cu inchisoarea negarea ori minimalizarea sub orice forma a bucatii de ISTORIE cu pricina . Mai e ceva pedepsit in acest fel ? Negarea cuiva ? Sau a ceva ? Poti sa-l ironizezi pe Obama , poti sa razi public de Merkel , poti sa-l injuri pe Putin ori pe Base' , poti sa negi civilizatii , poti sa negi insusi Divinitatea , public , dar de anume treburi nu poti nici sopti ... E corect ? In manualele de istorie , bucatica de istorie trebuie , intr-adevar tratata cu respectul cuvenit , acelasi ca si in cazul Marii Uniri de la 1918 , de exemplu. Si atat . Toate neamurile , precum si istoriile lor , sunt egale . Parerea mea.Eu as interzice ridicarea pe piedestal ... prin lege ...
Postat 29 Ianuarie 2014, 10:55 de ovex
intrebare
Vezi site-ul Yad Vashem
Postat 29 Ianuarie 2014, 00:01 de ////
intrebare
Cum se explica faptul ca in Ungaria sunt 806 ''drepti intre popoare'', iar in Romania doar 60?
Postat 28 Ianuarie 2014, 23:50 de ////
Calaii si victimele lor
Tupeu... Tokes Lazlo, a cerut ca Romania sa-si ceara scuze fata de Ungaria pt Tratatul de la Trianon (cand s-a facut dreptate in egala masura atat pt romanii majoritari cat si pt ungurii minoritari). La ce tupeu are nu ar fi exclus sa ceara acelasi lucru si evreilor !
Postat 28 Ianuarie 2014, 23:19 de 1918-1940
@Valhalla-Asgard
DA, ungaria trebuie sa-si ceara scuze pt nenumaratele crime savarsite in Romania, si nu numai, de-a lungul vremurilor, atat impotriva evreilor cat si a romanilor si a altor natiuni in tarile carora au intrat cu japca !
Postat 28 Ianuarie 2014, 22:24 de Safeguard
Citiţi cu atenţie... horthystii reloaded !!!
In timp ce in România statuile Maresalului Antonescu au fost inlaturate din spatiul public, in Ungaria, “regentul” antisemit Miklos Horthy, vinovat de primele genociduri ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, epurarile etnice criminale executate in Ardealul ocupat impotriva romanilor si evreilor, este praznuit la nivel national, iar busturile lui apar ca ciupercile dupa ploaie. Teroarea horthystă. Dupa Diktatul de la Viena, au început actele de terorism împotriva românilor şi evreilor. Era rezultatul unui program premeditat de intimidare şi exterminare a poporului român. Într-o broşură publicată la Budapesta şi răspândită din ordinul lui Horthy, intitulată „Fără milă”, se pot citi rânduri demenţiale ca acestea: „Voi omorî pe orice român pe care-l voi întâlni în drumul meu… noaptea voi pune foc satelor româneşti. Voi trece prin ascuţişul săbiei toată populaţia. Voi otrăvi fântânile. Voi ucide copii la sânul mamei lor… Voi aprinde satele. Nu voi avea milă pentru nimeni. Nici pentru copii, nici pentru mamele însărcinate. Răzbunare. Fără milă, răzbunare crudă”.
Postat 28 Ianuarie 2014, 20:37 de Aicraft Patrolled
Se intampla in anul de gratie 2012
Un scriitor maghiar de origine evreiască a cerut azil politic în Canada, spunând că a fost supus unei campanii de hărţuire, a fost atacat pe stradă şi că se teme pentru viaţa sa . Scriitorul Akos Kertesz, în vârstă de 80 de ani, a plecat în Canada pe 29 februarie 2012 şi a anunţat in luna martie a acelui an faptul că a depus o cerere de azil politic. Scandalul cu Akos Kertesz a început pe 29 august 2011 când a publicat în ziarul Nepszava (apare în maghiară în SUA) un articol în care spunea că „ungurul are material genetic de slugă” şi acuza poporul maghiar că nu şi-a cerut scuze pentru uciderea a 400.000 de evrei în timpul Holocaustului. De atunci articolul a dispărut de pe pagina de internet a cotidianului maghiaro-american. Articolul lui Akos Kertesz a enervat la Budapesta. Pe 23 septembrie 2011, Consiliul Municipal al Budapestei i-a retras lui Akos Kertesz titlul de cetăţean de onoare al capitalei maghiare, deşi scriitorul şi-a retras afirmaţia că „ungurul are material genetic de slugă”. Janos Halsz, secretar de stat pentru cultură în guvernul lui Viktor Orban a anunţat că dacă Akos Kertesz nu îşi va cere scuze îi va fi retras şi premiul Kossuth.
Postat 28 Ianuarie 2014, 20:29 de Valhalla-Asgard
News
Evreii din România se opun comemorării FASCISTULUI József Nyirö la Gheorgheni. ”…s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a ungariei…”. PARCHETUL GENERAL solicitat să intervină! Deputatul dr. Aurel Vainer a dat pe data publicității, pe data de 14 ianuarie 2014, un comunicat de presă prin care exprimă opinia Federației Comunităților Evreiești din România care sunt nemulțumite de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din ungaria. Scriitorul fascist József Nyirö ar urma să fie comemorat la Gheorgheni de autoritățile publice locale controlate de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Partidul Civic Maghiar (PCM). ”Federația Comunităților Evreiești din România își exprimă profunda nemulțumire față de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din Ungaria. Chiar dacă nu a fost membru al partidului politic extremist-fascist, ‘Crucile cu săgeți’ care, venit la putere în octombrie 1944 a executat și a trimis la moarte mii de evrei budapestani, József Nyirö, a fost un propagandist al ideologiei acestui regim, a coordonat și a susținut publicații horthyste și nyilașiște iar în calitate de deputat în Parlamentul de la Budapesta, în timpul guvernului Szálasi, a fost vicepreședintele unei comisii parlamentare tocmai în perioada în care a avut loc deportarea evreilor din budapesta. József Nyirö a fost un mare admirator al regimului hitlerist și a publicat numeroase articole în care l-a elogiat pe Joseph Goebbels, ideolog al Germaniei naziste, și s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a Ungariei, împotriva ‘moștenirii decăzute a liberalismului jidovesc… care ar trebui să dispară din viața ungară’ . Nyirö a fost și un antiromân convins. Potrivit unor documente găsite la Arhivele din Cluj, numele lui ar fi figurat pe listele unei organizații paramilitare maghiare de la Cluj (‘Tüzharcosok’), care ar fi terorizat populația românească din jurul orașului.
Postat 28 Ianuarie 2014, 20:22 de Info
ȘOCANT. Treburile nu merg deloc bine în Transilvania !
În timpul ceremoniei dedicate Unirii Principatelor Române, imnul de stat al României HUIDUIT de elevi maghiari la Satu Mare Şcoală de şovini din bani publici La umbra multiculturalismului se nasc adevăraţi monştri şovini încă de la vârste fragede. Este şi cazul unui grup de elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc, care au arborat sfidător un “steag” al ungariei cu ocazia manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Micii Uniri. Învăţaţi cel mai probabil de acasă cu astfel de apucături şovine, elevii au crezut de cuviinţă să se manifeste într-un mod cu totul reprobabil.
Postat 28 Ianuarie 2014, 19:51 de ȘOCANT
Se incearca reabilitarea criminalilor de razboi unguri-fascişti !
Atenţie ! Somnul raţiunii (iredentismul unguresc) naşte (iar) monştri ! Criminalul de război fascistul ungur Wass Albert omagiat sâmbătă la Târgu Secuiesc January 28, 2014 Potrivit publicației de limba maghiară Haromszek (apare în Covasna), criminalul de război Wass Albert va fi din nou omagiat în Covasna, de această dată la Târgu Secuiesc. Sâmbătă, 1 februarie a.c., Mișcarea Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate (HVIM) (cele 64 de comitate ale Ungariei Mari), o organizație extremistă maghiară care militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și alipirea Transilvaniei la Ungaria, va organiza o prezentare de filme în amintirea lui Wass Albert în sala Erzsébet din Târgu Secuiesc. Intrarea este liberă. Primarul municipiului Târgu Secuiesc este Bokor Tibor (UDMR) !
Postat 28 Ianuarie 2014, 19:42 de Atenţie !
Umbra lui horty la Paleu !
Despre masacrele trupelor horthyste se poate scrie foarte mult. A fost considerat de o luma intreaga drept criminal de razboi, fiind insa reabilitat de Guvernul maghiar in anul 1962. Exista si o statuie in memoria lui, aproape de Budapesta. Iar despre fiul sau cel mare, omagiat in Ardeal, (satuie la Paleu !!!! ) a avut si calitate oficiala, fiind secretar de stat incepand cu 1941, devenind in 1942 Viceguvernator al Ungariei. In ceea ce priveste oportunitatea omagierii tanarului Horthy in Ardeal a povestit preotul Katona Janos, pentru presa de limba maghiara: “Acum două luni am fost contactat de reprezentanţii Organizaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI). Ei au venit cu ideea ridicării statuii, invocând faptul că nu se găseşte un alt loc potrivit pentru acesta nici în Ungaria, nici în România. Viceguvernatorul nu a avut nici o legătură cu localitatea Paleu, însă am decis să îi ridicăm o statuie în curtea bisericii. Prin această statuie nu îl comemorăm doar pe el, ci şi onoarea, sacrificiul şi patriotismul soldaţilor maghiari” !!??!!
Postat 28 Ianuarie 2014, 19:18 de view
Despre Holocaust
Presedintele Israelului, Shimon Peres: Romanii au salvat de la moarte 400.000 de evrei. Cum au actionat preoti romani din Ardealul ocupat de unguri pentru a-i scapa pe evrei de la Auschwitz prin Retelele Omeniei conduse de Raoul Sorban Shimon Peres, presedintele statului Israel: “Nu vom uita niciodată că, în perioada cea mai întunecată a Europei, în perioada nazistă, românii au salvat vieţile multor evrei de aici – 400.000 de evrei -, care au venit în Israel şi au contribuit şi contribuie la construirea Israelului; ei iubesc Israelul, dar nu şi-au uitat iubirea pentru România, şi-au păstrat cultura românească. Pentru aceasta, doresc să mulţumesc poporului român.” – 12 August 2010, Bucuresti.
Postat 28 Ianuarie 2014, 18:53 de Expo
Cum s-a pastrat oracolul/ albumul de amintiri
Buna ziua. Ar fi trebuit, dar am omis, sa explic ieri cum a fost posibil ca acest album sa se pastreze, desi Hedy a fost deportata la Auschwitz. Inainte de fi dusa in ghetoul din Oradea, impreuna cu parintii ei, Hedy si-a dus albumul, cel mai de pret bun al ei, la o matusa , botezata si casatorita cu un crestin, care nu a fost deportata. Hedy a recuperat albumul intr-una din vizitele ei la Oradea, din Canada, in anii '60. Azi, cand scoli din Canada o invita sa relateze despre experientele prin care a trecut, Hedy duce albumul cu ea si copiii ii rasfoiesc paginile, punand multe intrebari despre cei care au semnat si desenat in el. Expozitia pe care am lansat-o ieri, raspunde inclusiv la asemenea posibile intrebari pe care le vor pune elevii din Oradea si judet cand le vom prezenta panourile expozitiei Felicitari pentru acest articol foarte bine scris si complet cu informatii.
Postat 28 Ianuarie 2014, 15:54 de Emilia Teszler
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON