URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2013, 15:27

Vivant professores! Seniorii Universităţii din Oradea, celebraţi de urmaşii lor (FOTO/VIDEO)

Cu ocazia jubileului de 50 de ani al Universităţii din Oradea, profesorii pensionari ai instituţiei au fost celebraţi de actuala conducere a instituţiei. Rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, şi prorectorul Sorin Şipoş i-au invitat în Aula Magna a Universităţii pe 53 din profesorii pensionari ai Universităţii, însă doar 32 dintre ei au reuşit şi să onoreze invitaţia. Fiecare a primit, astfel, medalia jubiliară, o diplomă şi o insignă aniversară.

Printre cei prezenţi la întâlnirea seniorilor s-au numărat părintele Dumitru Abrudan (primul decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă), doctorii Aurel Babeş, Ioan Puşcaş şi Radu Spineanu, istoricii Sever Dumitraşcu şi Mihai Drecin, Paul Magheru, Ovidiu Ţincă (fost decan al Facultăţii de Drept).

Decanul de vârstă al întâlnirii a fost profesorul Victor Grecu, fost decan şi prorector al Institutului Pedagogic de trei ani din Oradea, institut pe baza căruia s-a format, ulterior, Universitatea de astăzi. Printre cei invitaţi, dar absenţi de la eveniment s-au numărat Teodor Jurcuţ, Viorel Faur, Gheorghe Mermeze şi Nicolae Josan.

"Domniile voastre sunteţi pentru noi ceea ce reprezintă pentru Banca Naţională tezaurul. Sunteţi patrimoniul Universităţii din Oradea. Sunteţi modele pentru noi şi pentru studenţii noştri", le-a spus prorectorul Şipoş seniorilor.

La rândul său, rectorul Constantin Bungău le-a mărturisit celor prezenţi că datorită lor Institutul Pedagogic cu 98 de cadre didactice titulare şi 1.000 de studenţi a devenit o Universitate cu 1.100 de cadre didactice titulare şi 22.000 de studenţi. "Trebuie să facem o promisiune: ceea ce aţi început nu vom risipi, ci vom adăuga valoare", a spus rectorul. Preşedintele Senatului, Sorin Curilă, s-a rezumat să le ceară celor prezenţi sfaturi pe care actualii universitari să le urmeze.

După ce fiecare dascăl a primit micile atenţii din partea Universităţii, doritorii au putut spune câteva cuvinte. Profesorul Ioan Godea a fost cel care a stârnit zâmbetele audienţei, întrucât le-a spus şefilor Universităţii că, dacă tot au fost declaraţi "tezaur", seniorii ar trebui să-şi doneze măcar un exemplar din cărţile scrise Bibliotecii Universitare. "S-ar putea numi Colecţia Tezaurul uman viu", a spus Godea, lansând astfel printre surâsuri o idee îmbrăţişată ulterior de toţi dascălii. Tot zâmbind, profesorul le-a sugerat şefilor Universităţii să facă în campus o alee a personalităţilor, care ar putea fi decorată cu basoreliefurile lor, realizate de un alt "senior", sculptorul Cornel Durgheu.

Luând la rândul său cuvântul, Victor Grecu a ţinut un scurt discurs în latină, dovedind că deşi a împlinit chiar zilele trecute 76 de ani, mintea îi este în continuare la fel de ageră. Pe lângă că a fost părtaş la înfiinţarea Institutului Pedagogic, Grecu a lăsat în urma sa o mărturie a acestui fapt, deşi prea puţini universitari cunosc acest lucru: este autorul simbolului Universităţii. Drept urmare, profesorul a şi explicat pe scurt elementele care o compun: între zidurile Cetăţii, a ales să pună floarea de lotus, ca simbol al judeţului, dar şi clădirea cea mai reprezentativă din campus, Pavilionul C.

Fie pentru că fostul rector i-a adus la Oradea, fie pentru că ei înşişi i-au fost alături la formarea instituţiei, cei prezenţi l-au amintit şi pe cel considerat ctitorul Universităţii din Oradea, răposatul Teodor Maghiar.

După ceremonie, toţi profesorii au fost invitaţii rectorului Bungău la un pahar de şampanie şi o felie de tort, iar apoi au participat la o slujbă de pomenire a universitarilor decedaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Pt. Universitar
Victor Grecu a fost propus Dr. H. C. de catre Dersidan. Dersidan a fost rasplatit regeste de catre Victor Grecu.
Postat 01 Iunie 2013, 16:07 de liana
copycarbon
@anda2 despre ce vorbesti? Dodescu a iesit la pensie? Am aflat ca e decrepita de lovitura sortii!
Postat 31 Mai 2013, 07:25 de andra3
din univ
Gherlea, Curila, Dodescu , nu mai asteptati. Ati demonstrat candva, o puteti face si acum!
Postat 30 Mai 2013, 22:40 de anda2
....Vivant ????? professsssores ????
Este '"VIVAT " nu " vivaNt " .
Postat 30 Mai 2013, 22:05 de Horea
Felicitari profesorului Ovidiu Tinca
Felicitari d-lui profesor Ovidiu Tinca pentru intreaga activitatea didactica !
Postat 30 Mai 2013, 14:22 de Mirela
ca sa vedeti pe cine sarbatoriti?!
Cu ceva ani in urma s-a nimerit sa devin coleg la o universitate particulara cu acest individ pe nume Victor Grecu care venea de la Sibiu. Om cu caracter mai abject, mai pus pe capatuiala, rar mi-a fost dat sa intalnesc. Si era chipurile profesor, insa numai scoala nu-l interesa pe individ?! Omul asta era intruchiparea coruptiei in forme dintre cele mai diverse: daca pleca la vreun sfarsit de saptamana cu portbagajul Daciei sale gol, era bai mare. Cu ochii mei l-am vazut smulgand unei studente pe coridor o banana din mana, ulterior afland la in acea saptamana nu-i ,,picase,, nimic. Plus ca isi constituise un portofoliu (lista - si asta nu este din auzite) de studente pe care cu care se culca (probabil obligate, fiindca era un libidinos batarn, inexpresiv si bondoc) si care lista era propusa si unui coleg de-al meu (un individ de speta apropiata) spre selectare cand noi ceilalti eram plecati acasa si casa de oaspeti era la dispozitia lor. Si cand te gandesti ca mizeria asta de om este sarbatorit, ba mai mult am aflat ca a primit si titulul de Doctor honoris causa al Univ. Oradea, cand mediocrul asta nu merita sa predea nici la cea mai proasta gradinita din tara. Oare ce rector batut in cap a putut face asemenea propunere ? Conducatorii universitatii de astazi chiar nu selecteaza oamenii cu adevarat valorosi, impecabili moral si stiintific, care merita onorati sau au de aruncat bani pe fereastra si timp aiurea de pierdut ?
Postat 30 Mai 2013, 11:26 de universitar
Cine este Victor Grecu?
Victor Grecu nu este profesorul mutat disciplinar la Sibiu din cauza unei aventuri cu o studenta de la camin? Dicursul este plagiat dupa regretatul Eugen Coseriu!
Postat 29 Mai 2013, 17:58 de Tamara
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON