URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2014, 19:32

Noaptea Cercetătorilor la Universitate: Maşinăriile şi roboţii au atras toate privirile (FOTO/VIDEO)

Pentru al doilea an consecutiv, Universitatea din Oradea s-a înscris în rândul instituţiilor româneşti care marchează Noaptea Cercetătorilor, menită să le arate oamenilor de rând cu ce se ocupă oamenii de ştiinţă ai oraşului, dar nu numai.

În Sala Polivalentă a Universităţii s-au înşirat 29 de standuri, majoritatea ale facultăţilor orădene, dar şi ale altor instituţii, chiar şi din afara Bihorului. Fiecare stand a fost vizitat pe rând de sutele de participanţi ai evenimentului, în mare parte elevi orădeni, veniţi în grupuri organizate, cu profesori sau părinţi.

Cei mai mulţi curioşi au atras facultăţile tehnice, care au "momit" copiii cu roboţi sau maşinării de tot felul. De pildă, la standul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei vizitatorii au putut testa un vehicul electric şi o maşinuţă care funcţionează graţie unui panou solar. Interesanţi pentru vizitatori au fost şi roboţii prezentaţi de Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, care pot fi comandaţi chiar şi cu un smartphone. Această facultate i-a invitat pe doritori şi într-o vizită în laboratorul inteligent, unde, printre altele, lumina şi clima se reglează automat, în funcţie de necesităţi.

Universitarii de la Textile au prezentat articole vestimentare cu modele folclorice româneşti, cu accesorii realizate din deşeuri din piele, cei de la Biologie un laborator mobil pentru evaluarea calităţii apelor, iar cei de la Fizică diferite aparate medicale. De asemenea, profesorii şi studenţii de la Ştiinţe Socio-Umane au făcut un studiu printre vizitatori, aflându-le orientarea politică în funcţie de răspunsurile date la mai multe întrebări.

Instituţii din afara Universităţii prezente la eveniment au fost OTL, societate ai cărei angajaţi i-au lăsat pe curioşi să-şi măsoare decibelii atunci când urlă, Muzeul Ţării Crişurilor, care a prezentat rezultatele cercetărilor arheologice, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, SMURD şi Serviciul Salvamont. În timp ce criminalistul Florin Lăzău i-a ţinut gură cască în jurul său pe copiii dornici să vadă cum se conturează portretul unui infractor, medicii şi salvatorii montani au făcut demonstraţii ale tehnicilor de salvare.

O noutate a acestei ediţii a fost prezenţa standurilor unor companii private din Oradea, care au prezentat noutăţile din aparatura electronică ori modalităţi de recondiţionare a obiectelor vechi.

În plus, vizitatorii au putut lua parte la felurite activităţi: jocuri interactive, concursuri, un tur de vizitare a campusului şi chiar o tombolă cu premii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Fa Simono ramai anonima
Chimista de renume mondial nu a avut nimic?
Postat 28 Septembrie 2014, 14:04 de Anuta
va rog,nu-l impuscati pe fotograf !
Fotograful are categoric talent,pozele atasate sunt relevante.Totusi,pacat ca n-a tras niste shot-uri si in curte,ca si alea erau relevante.
Postat 27 Septembrie 2014, 00:25 de pasionat de astre
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON