URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2016, 18:13

Anatomia unei imposturi: La lansarea cărţii filozofului Mihai Maci, universitarii au fost şi pro, şi contra acestuia (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aula Magna a Universităţii din Oradea a găzduit, marţi, o dezbatere pe tema viitorului Universităţii, organizată deodată cu lansarea cărţii filozofului Mihai Maci, "Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe".

Deşi tema a fost cât se poate de importantă, numărul participanţilor a fost jenant de mic. În faţa prezidiului la care s-au aşezat Maci, rectorul Constantin Bungău şi preşedintele Senatului Sorin Curilă au stat doar vreo 50 de persoane, semn că universitarilor orădeni nu le place să vorbească despre propriile hibe. Printre cei prezenţi s-au numărat şi "outsideri" ai Universităţii: episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, consultantul în afaceri Dacian Palladi, deputatul Florica Cherecheş ori primarul Ilie Bolojan, ajuns ce-i drept, cu întârziere de aproape o oră.

Arta hârtiei

Volumul, lansat deja la Bucureşti şi la Cluj, reuneşte articole scrise de Maci în ultimii 10 ani în diferite reviste şi pe platforma online contributors.ro, pe teme de educaţie, pornind de cele mai multe ori de la experienţe personale. "Nu sunt un expert în politici educaţionale. Această carte s-a născut ca expresia unei indignări personale", a declarat universitarul.

Autorul a precizat două momente "sursă" petrecute la jumătatea anilor 2000: prăbuşirea nivelului pregătirii studenţilor din anul I şi obligarea tuturor cadrelor didactice universitare să completeze diferite formulare şi fişe de autoevaluare.

"Problema cea mai mare nu era că se făceau, ci cum", a spus Maci. Profesorul a oferit apoi iar exemplul personal: "Mi-am completat fişa de autoevaluare, o pagină verso. Mi s-a răspuns că nu aşa se fac lucrurile astea: "Ai fost la conferinţa catedrei, nu?" "Da, am fost" "Treaba asta se declară o dată, că eşti prezent în program, a doua oară – ai fost fizic şi ai vorbit acolo, a treia oară – ai prezentat o lucrare, a patra oară – o publici în anale, a cincea oară – o traduci în engleză şi mai apare pe undeva şi aşa mai departe". Lucrurile astea m-au înmărmurit", s-a confesat Maci.

Filozoful a spus că, deşi a observat rapid această "artă a hârtiei" promovată în sistemul educaţional românesc, nu a sesizat de la început gravitatea ei, şi anume că "în felul acesta s-au obţinut grade, funcţii, privilegii", dezvăluind astfel că impostura pe care o critică este cea a dascălilor care s-au împăunat cu titluri, dar fără să aibă calităţi concrete.

"În mod paradoxal, această artă a hârtiei a avut ca efect plafonarea. Omul nu a avut realmente dorinţa de a face altceva decât hârtii. (...) În adâncul lor, trăiesc frustrarea de a nu fi ceea ce sunt", a explicat Maci.

Filosoful a explicat şi un alt lucru vital: sub tensiunea formularelor şi a raportărilor, altfel spus a birocraţiei excesive, universitarii uită lucrul cel mai important: relaţia cu studenţii. În final, Maci a mai spus că n-a scris cartea cu dorinţa de a critica pe cineva anume, ba chiar nu crede că pe acuze se poate clădi ceva.

Motostivuitorist cu diplomă

Întrebat de Dacian Palladi cum se poate face curăţenie în sistem, Maci a răspuns sec: "Suntem inamovibili, nimeni nu pleacă din sistem". Acelaşi participant la discuţie a vrut să afle dacă nu cumva universităţile ar trebui să îndrume studenţii spre cursuri de calificare, iar Maci a oferit iar un exemplu care a subliniat tocmai "lăcomia" celor care fac legi, arătând că a avut în anii trecuţi un student la Filozofie care se chinuia de-a dreptul să promoveze anul.

Întrebat de ce face asta, tânărul i-a spus că are un unchi care îl va angaja motostivuitorist la un hypermarket, numai să termine o facultate. "Este un mod de a falsifica piaţa muncii: dacă eşti absolvent de studii universitare, iei un salariu minim de atât. Lasă-l să fie cel mai bun motostivuitorist cu 8 clase din Oradea şi va câştiga mai bine ca un prorector al Universităţii!", a spus Maci.

Subiect de presă

Universitarii au interpretat diferit mesajul lui Maci: în timp ce unii l-au felicitat, alţii l-au criticat. "E trist că devine un eveniment lansarea unei cărţi care spune lucruri pe care toată lumea le ştie", a spus sociologul Adrian Hatos, numind sistemul raportărilor chiar un "cancer al învăţământului universitar". Soluţia, a spus acesta, este ca funcţiile de conducere să fie deţinute de cei care le merită cu adevărat.

În schimb, matematicianul Daniel Paşca, cancelarul Senatului universitar, l-a contrazis pe Maci în problema birocraţiei excesive. "Se cere o singură fişă pe an. Şi în America se cere o astfel de fişă", a spus Paşca, criticându-l pe filosof pe motiv că nu prezină soluţii, ci doar dă subiecte presei. "Nu faceţi decât să alimentaţi presa cu materiale. Să terminăm cu tâmpeniile astea, presa abia aşteaptă. Haideţi să mai şi construim ceva, altfel mă duc de aici şi pot să mă spânzur de cât de nasol este în Universitate", a spus matematicianul. Acesta nu s-a ferit să îl înţepe pe Maci, spunându-i că poate nemulţumirea i se trage de la faptul că n-a avut articole ştiinţifice pe care să le declare la autoevaluare, pentru că "nu se pun articolele din Contributors".

În replică, Maci i-a spus că, pe lângă că ţara e plină de oameni plătiţi de la buget tocmai ca să dea soluţii, comparaţia cu America nu este plauzibilă: "În America studentul este acompaniat în creşterea lui, aici îi trântim în cap programa şcolară".

Reformă de voie, de nevoie

Cerându-i-se de către filozof să-şi prezinte punctul de vedere, rectorul Bungău a fost împăciuitor. Vorbind despre diferenţele între generaţii, descrise foarte bine de sociologi, Bungău a spus că dascălii trebuie să ştie să-şi înţeleagă studenţii. Cât despre autor, rectorul a spus că îi citeşte articolele, deşi nu este de acord în multe aspecte cu acesta, rezumându-se să spună că îl va invita într-o vizită în fabrici şi spitale, pentru a afla realitatea despre pregătirea absolvenţilor de la Oradea.

De asemenea, Maci i-a cerut primarului Bolojan să ia cuvântul, iar acesta a spus că entităţile, fie că sunt universităţi, întreprinderi sau administraţii, "ori se reformează singure, ori le reformează realitatea" şi i-a îndemnat pe universitari să corecteze ce este fezabil cât mai repede cu putinţă, precizând că Universitatea va avea în Primărie un partener care ţinteşte dezvoltarea comună.

Cartea lui Mihai Maci, publicată la Editura Trei, se găseşte la Librăria Humanitas, pentru preţul de 39 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Ba Pasca
Ba Pasca, presa e garantul transparentei, democratiei, libertatii de exprimare. Daca nu ar fi presa sorbonica ar fi mosie personala pentru alde bodogi, ionesci, maghiari si alte eminente locale. Asa ca taci, lasa presa sa spune ce e putred. Daca tu nu esti in stare sa spui.
Postat 02 Iunie 2016, 11:23 de elev
cu o floare nu se face primavara
Dupa ce io le-am dat jos mastile si ei 'or sarit sa ma muste ca niste caini turbati, acuma vine Mihai Maci la fel ca si copilul care spune in public ca "imparatul e gol" si se alege cu o ploaie de obraznicii din partea acelorasi "zdrente ideologice". "Solutiile", domnilor care sunteti deranjati de aceasta "anatomie" descrisa de autor, sunt la indemana noastra, dar sunt "chirurgicale" si dureroase pentru impostori! Iar impostorii au puterea, iau decizii, au gura mare si fac orice pentru ca sa isi pastreze privilegiile, sunt "inamovibili" si din postura aceasta dau lectii. Alternativa pentru impostorii sistemului este sa munceasca cinstit, dar la cat de capabili sunt ar "muri" de foame, sau oricum ar avea venituri modeste pe masura inteligentei lor si a capacitatii de a gasi "solutii" la orice problema...
Postat 01 Iunie 2016, 11:24 de pupinjuristu
Încă o carte înainte de pensie
Domnului Maci îi trec primăverile.Pensia nu-i mare,așa că încă o cărticică i-ar prinde bine.De asemenea,nu sunt de acord ca Maci să dea exemple de confesiunile unor studenți ! Dreptul la intimitatea lor a fost încălcată chiar dacă nu a dat nume și prenume.Sunt totuși discuții personale care nu au ce căuta a fi expuse public.Dar în 2016 , să scrii și să îți lansezi o carte mi se pare redundant.Există facebook acuma !
Postat 01 Iunie 2016, 08:09 de vocilebihoreanului29
ce cretini...
... a ales Balbajan sa puna pe lista de consilieri ! Profitori fara scrupule, nulitati, oameni de paie - votati cu spor si veti apuca sa vedeti orasul prabusit definitiv ! Pe mine cel mai cumplit ma dezamageste Palladi, dar imi dau seama ca asta a facut toata viata: gargara pentru prosti !
Postat 31 Mai 2016, 23:04 de AgentulTermic
an electoral
daca bine tin minte mi-am exprimat deja parerea... an electoral si vorbe goale... cam atat...
Postat 31 Mai 2016, 23:03 de sasi
pt. radu
Domnule Radu, datele problemei sint cunoscute de toata lumea nu le-a descoperit domnul profesor Maci acum. De solutii, si mai ales de oameni care sa puna in aplicare solutiile ducem lipsa. Asa cum am spus si azi in interventia mea, domnul profesor Maci exagereaza, cu talent scriitoricesc ce-i drept, dar exagereaza in multe privinte. Daca doriti va stau la dispozitie sa va demonstrez acest lucru. Eu asta am spus ca astept volumul al doilea al cartii care sa ofere si solutii, caci altfel tot demersul domniei sale va fi din pacate nul. O seara buna. Daniel Pasca
Postat 31 Mai 2016, 22:09 de Pasca
...
undeva, pe f, se intreba Adrian Cris cum de-l suporta sorboneii pe Mihai Maci. Raspunsul domnule Cris este: nu-l suporta si i-au aratat chiar azi acest lucru. De la absenteismul masiv terminand cu rectorul care se delimita si il trata cu o condescendenta prefacuta (o sa-i arate dansul lumea reala). In cele din urma ce a facut dl. Maci? A aratat lumea reala din sisteml de invatamant, a adus in discutie o tema care intr-o universitate normala trebuia sa incite interes. Tocmai dl matematician Pasca trebuie sa stie ca solutiile se pot gasi doar dupa ce sunt (re)cunoscute datele problemei. Vreau sa cred ca absenteismul de astazi sunt rezultatul unui boicot si nu al ignorantei.
Postat 31 Mai 2016, 21:18 de radu
Carte ? Ce banc ...
Spuneam intr-o postare anterioara ca Maci reprezinta tiparul perfect pt o forma fara fond, un parerolog care filosofeaza pe orice tema si emite niste standarde, care sunt valabile pana trebuie sa i se aplice lui, dupa care le ataca si le adapteaza dupa bunul plac. Probabil singura lui calitate este ca este vocal si de aceea a fost inregimentat: decat un caine care latra aiurea, mai bine unul care latra in directia care trebuie si atunci cand trebuie (cand este hranit corespunzator). Problema lui este ca nu este in stare sa puna in practica nimic, dar probabil asa ceva se cauta ... Un om care si-a atins demult propriile limite si care acum se razvrateste impotriva tuturor pt orice, cu speranta ca il va baga cineva in seama. Se pare ca si-a atins scopul ... Ce este mai trist este ca un filosof ajunge sa se dea formator de principii si standarde in invatamantul de la toate nivelurile, iar unii sa il mai si considere reprezentativ. As mai adauga faptul ca sunt curios daca Maci nu ar fi fost inregimentat, ar mai fi fost oamenii aceia la lansarea acelei "carti" ? Iar a se ascunde in spatele faptului ca el nu trebuie sa dea solutii deoarece sunt altii platiti pt asta, este ... caracteristic lui Maci. La fel de curios sunt daca in calitate de consilier local va gandi la fel, cand va fi platit inclusiv pt a oferi si a-si asuma niste solutii ? Sunt sigur ca da: isi va da cu parerea aiurea, din nou, se va revolta pana si impotriva evolutiei vremii si va incasa si asta niste bani degeaba. Pacat ca Bolojan persista in a se inconjura de astfel de oameni, dar asta se pare ca este sfarsitul celor care nu stiu gestiona succesul de la un moment dat ...
Postat 31 Mai 2016, 19:18 de bihoreanul_bihorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON