URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2016, 14:13

Salca, partea a doua: Orădenii se pot relaxa în noul parc de pe malul Peţei (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 10 luni de lucrări şi o investiţie medie de 25 de euro pe metru pătrat, parcul Salca II, amenajat în continuarea primului cu acelaşi nume, a fost inaugurat miercuri. Lucrările au fost prezentate jurnaliştilor de şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primărie, Lucian Popa, în prezenţa viceprimarului Huszár István, care s-a abţinut însă să facă declaraţii publice, pe motiv că sunt ultimele zile de campanie electorală şi declaraţiile i-ar putea fi interpretate ca o laudă în faţa electorilor.

"Astăzi inaugurăm parcul Salca II, care face parte dintr-o etapă de final, pentru că acum doi ani a fost inaugurat parcul Salca I. Împreună, au fost gândite ca un parc unitar întinse pe 5,6 hectare", a declarat, la inaugurare, Lucian Popa. Noul parc are o suprafaţă de 2,2 hectare şi a costat 2,5 milioane de lei.

Potrivit lui Popa, întrucât după finalizarea lucrărilor la Salca I, orădenii s-au plâns că nu au zone de umbră, copacii fiind încă prea mici, sau de refugiu în caz de ploaie, la cea de-a doua etapă s-a ţinut cont de aceste sugestii.

Astfel, în Salca II a fost amenajată o pergolă din lemn pe stâlpi din zidărie de cărămidă, ce urmează un traseu de 180 de metri lungime, în parte sinuos şi care pe mijloc are un pârâiaş artificial, asemănător unui şanţ cu apă. Apa de aici ajunge pe un perete construit din piatră, pe care, pe o latură, apa se prelinge, iar pe cealaltă curge printr-o mini-cascadă. De aici, apa curge într-un lac artificial, de mică adâncime şi amenajat cu pietre de râu, care la rândul său este în legătură cu lacul din Salca I.

În timp, pergola va avea pereţi verzi, lângă fiecare stâlp fiind plantate flori căţărătoare. Totodată, traseul pergolei este întrerupt cu patru zone de odihnă, cu bănci şi un mic bazin circular, astfel încât orădenii să se poată odihni cu apa la picioare.

De asemenea, parcul are trei locuri de joacă pentru copii: o groapă cu nisip şi cumpănă, o zonă cu gazon unde s-a montat un leagăn şi un labirint pe pavaj, care este amprenta labirintului verde din Salca I. Tot pentru copii, noul parc are un amfiteatru în aer liber, unde spectatorii vor sta direct pe gazon. În prezent, pentru protejarea gazonului care trebuie să crească, pereţii amfiteatrului au fost acoperiţi cu un strat de paie.

De altfel, iarba deocamdată lipseşte din Salca II, fiind recent însămânţat. În plus, în toamnă, municipalitatea va continua plantările în acest parc. Popa a mai precizat că de jur împrejurul parcului va fi amenajată o pistă pentru alergat din tartan.

Prezenţi la inaugurare, arhitecţii noului parc, soţii Ernest şi Carmen Pafka au precizat că provocarea cea mai mare este ca orădenii să păstreze ce s-a amenajat. "De 40 de ani se doreşte amenajarea unui parc în această zonă mlăştinoasă. Lumea vine cu pretenţii, dar habar nu are cât costă. Se poate face un parc cu arbori seculari, dar costă. Şi se fură plante, se distrug bănci şi coşuri de gunoi chiar înainte de recepţie", a spus Ernest Pafka.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
il puteau asfalta tot, sa stim o treaba...
de ce nu se putea face ceva simplu si verde ? ne trebuie constructii dce tot felul in parc ?
Postat 01 Iunie 2016, 18:48 de tudorstoiean12
urit
are toate ingredientele unui parc dintr-o zona rurala ( cel putin asa pare in poze ): - cismea cu design penibil - izvorul din bazinul albastru, inconjurat de banci pentru o singura persoana - probabil este atit de spectaculos respectivul bazin incit merita sa stai singur pe banca si sa-l privesti - cascada care este tot mai prezenta in ultimul timp in oras ( din pacate din ce in ce mai neinspirat ) e pacat ca se amenajeaza in acest fel o suprafata atit de mare. mai potrivit cred ca era proiectul unui proaspat absolvent de arhitectura.... si poate nu ar fi fost o ideea tocmai rea sa se faca un concurs de idei acolo unde se fac asemenea investitii.
Postat 01 Iunie 2016, 15:11 de stb
superb
fata de ce a fost inainte ,pot zice doar un lucru :arata super !!!
Postat 01 Iunie 2016, 14:47 de suporter_oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON