URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2014, 16:30

Începe deratizarea de primăvară în Oradea (FOTO / VIDEO)

Începând de luni, timp de două săptămâni, Oradea se transformă într-o mare capcană pentru rozătoare. Compania Romprest începe campania de deratizare de primăvară în spaţiile publice şi zonele verzi din oraş.

"Activitatea se desfăşoară în baza contractului de delegare încheiat în urma licitaţiei din 2012. Atunci, compania Romprest şi-a câştigat dreptul de a face această activitate pe raza municipiului Oradea, având exclusivitate", a explicat vineri, într-o conferinţă de presă, Sorin Velicu, director Romprest.

Dacă vremea va permite, deratizarea Oradiei se va face între 17 şi 30 martie. Pentru a se asigura de eficienţa acţiunilor, Romprest s-a dotat cu noi produse şi aparate. De pildă, Romprest va pune prin oraş mai multe capcane pentru rozătoare, de felurite forme şi mărimi. În acestea, rozătoarele vor fi momite cu un aliment special, ce conţine o substanţă chimică denumită "Biomarker luminescent". "Când şoarecele sau şobolanul a gustat, materiile sale fecale devin fosforescente", a explicat Roxana Constantinescu, şefa filialei orădene a Romprest. Astfel, muncitorii Romprest vor putea găsi adăpostul rozătoarelor. Orădenii vor fi atenţionaţi despre acţiunile de deratizare cu fluturaşi de avertizare puşi în apropierea capcanelor.

După deratizare, angajaţii Romprest vor face în oraş şi acţiuni de dezinsecţie şi dezinfecţie. Pentru stârpirea ţânţarilor, de pildă, ei vor pune prin oraş nişte staţii ce imită transpiraţia umană, menite să momească insectele. De asemenea, vor folosi aparate ce produc aşa-numita ceaţă termică, menită să cureţe de insecte vegetaţia greu accesibilă.

Pentru o mai bună eficienţă a serviciilor DDD, şefii Romprest recomandă asociaţiilor de proprietari, persoanelor fizice şi persoanelor juridice din oraş să încheie contracte cu compania. Conform legii, firma care câştigă licitaţia organizată de primărie, în cazul Oradiei Romprest, este singurul operator licenţiat care are dreptul să presteze activităţile DDD pe raza întregului municipiu. Pentru a le explica orădenilor acest lucru, Romprest şi Poliţia Locală au format aşa-numita Patrulă Bio, care străbate zilnic oraşul.

Până în prezent, aproximativ 120 de asociaţii de proprietari din Oradea şi 120 de firme au semnat aceste contracte. În acelaşi timp, doar 27 de orădeni persoane fizice au contractat Romprest. Tarifele practicate de companie sunt stabilite de Consiliul Local. În acest an, dezinsecţia costă 0,0446 lei/mp, iar deratizarea 0,0612 lei/mp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
deratizare PNL-ista
si ati uitat sa spuneti ca Bolo a obligat toatea asociatiile sa incheie contract cu cea mai super firma ca altfel ne amendeaza...desi facem cu alta firma de ce ne amendeaza?
Postat 15 Martie 2014, 13:20 de asoc pasarilor
Genialul Velicu şi adjuncta Constantinescu alimentează cu "GPS"-uri chimice şobolanii orădeni !?!
Nu s-a văzut încă luminiţa de la capătul tunelului nicăieri în RO, dar Romprest a descoperit soluţia licuriciului din raha...tul rozătoarelor !?! Mai urmează să identifice avioanele doborâte de chiciură prin munţi, pe baza monitorizării vopselei de pe fuselaje, sau bărcile cu vele având mai multe dungii fosforescente, care se văd din vîrful "farului" de la Birtin !?! La 0,10 lei/mp fără TVA aşa cum se declară, o să le iasă ăstora contractual, cu parandărăt cu tot, 11.556.000 lei echivalând cu 2.568.000 Euro, pentru toate aceste basme conforme cu suprafaţa cunoscută a municipiului !?! Orice deratizator serios şi declarativ corect ştie că scopul operaţiunii este de a se reveni şi la anul, aşa că cel de-al doilea mandat al lui BIG se arată ca fiind extrem de prolific !?! Să se ştie şi pe la municipalitate că prolific vine, de această dată, de la înmulţirea "controlată" a rozătoarelor !?!
Postat 14 Martie 2014, 19:20 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON