URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2015, 20:30

Dezbatere cu nervi: Doi ecologişti l-au scos din sărite pe şeful Direcţiei Tehnice, la dezbaterea privind tăierile de copaci (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala mare a Primăriei a găzduit, miercuri de la ora 16, dezbaterea privind propunerea de regulament pentru tăierile şi toaletările de arbori din Oradea, pe care Direcţia Tehnică a Primăriei vrea să o pună pe masa Consiliului Local.

Deşi, teoretic, forma propusă a regulamentului înăspreşte regulile privind tăierile şi toaletările din oraş, întrucât prevede că niciun copac din Oradea, indiferent că se află pe domeniul public sau privat, deci pe străzi sau în curţile orădenilor, nu va putea fi tăiat sau toaletat fără avizul autorităţilor locale, dezbaterea a stârnit patimi aprinse în rândul ecologiştilor orădeni.

Ce-i drept, nu a multora, căci în afara ziariştilor şi a directorului de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban, din rândul "civililor" la dezbatere au participat doar trei orădeni: fostul jurnalist Florin Budea, ecologistul Valentin Leucuţa, care a semnalat şi în alte rânduri problema tăierilor de arbori, şi un anume Cristian Frenţiu, care s-a recomandat drept ecologist. În faţa lor au stat Emil Benţan (director adjunct al Direcţiei Tehnice), Mircea Stejeran (şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice), care a şi moderat discuţia, alţi angajaţi ai direcţiei şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale, respectiv ai Direcţiei Silvice.

Infractori, handicapaţi, inculţi...

Prima parte a dezbaterii a fost una liniştită. După ce Stejeran a prezentat, succint, propunerea de regulament, fostul jurnalist Florin Budea l-a întrebat de ce nu se regăseşte în regulament şi comisia consultativă pe probleme de mediu pe care Primăria a înfiinţat-o în urmă cu câţiva ani şi din care făceau parte reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu. "V-a deranjat societatea civilă?", a întrebat Budea. Răspunsul primit a fost că se va ţine cont de propunerea lui.

Apoi au luat cuvântul ceilalţi doi ecologişti, care s-au lansat într-un lung şi mânios şir de acuze la adresa Primăriei, fără însă a face vreo referire concretă la propunerea de regulament pe care, culmea, au recunoscut că nici măcar nu au citit-o. "Toată lumea păstrează copacii înalţi, numai în Oradea se taie, se taie, se taie", a spus Frenţiu, subliniind că municipalitatea ar trebui să planteze doar arbori înalţi de minim 10 metri.

Valentin Leucuţa (foto) a fost şi mai agresiv. Numindu-i pe funcţionarii din faţa lui "infractori" şi pe angajaţii RER Ecologic Service "handicapaţi fără minte", bărbatul a acuzat că în ultimii ani în Oradea s-au tăiat 8.000 de arbori şi că alţi 4.000 de copaci sunt sabotaţi, fiind toaletaţi necorespunzător şi astfel îmbolnăviţi, arătând şi fotografii cu copaci sănătoşi doborâţi în oraş. "Ce faceţi voi este dezastru! Eu zic să terminaţi cu prostiile, nu mai tăiaţi şi nu mai toaletaţi", a spus Leucuţa, ameninţând şi că săptămâna viitoare va face aceste dezvăluiri şi în presa din Bucureşti.

Când funcţionarii au încercat să-i explice că unele toaletări sau tăieri de arbori sunt cerute chiar de orădeni, nemulţumiţi că crengile le bat geamurile ori acoperişurile sau copacii sunt un pericol pentru siguranţa publicului, Leucuţa a fost şi mai vehement: "Peste tot în lume când e furtună cad copaci peste maşini, nu este nicio problemă. E normal să cadă copacii!".

"Lasă-mă, dom’le, în pace..."

Bărbatul n-a fost întrerupt din discursul său minute în şir, timp în care i-a mai făcut pe funcţionarii şi edilii oraşului "inculţi" şi "nebuni", însă la un moment dat Emil Benţan a fost cel care a ridicat tonul. "Lasă-mă domnule în pace, spune ceva concret. Stau de o oră aici şi te ascult, dar nu-mi spui nimic concret", a strigat şeful Direcţiei Tehnice, vizibil iritat. Benţan le-a mai dat o şansă ecologiştilor, dar văzând că nici nu cunosc regulamentul supus dezbaterii şi că o ţin pe-a lor, a plecat de la întâlnire.

"Verzii" au aflat apoi şi ce conţine regulamentul cu pricina, dar singura propunere pertinentă a venit tot din partea lui Budea, care le-a cerut funcţionarilor să explice formula "risc ridicat de uscare", regăsită în regulament şi care ar putea da naştere unor abuzuri.

În final, după o oră şi jumătate, cei prezenţi au ajuns la un compromis: ecologiştii l-au desemnat pe Florin Budea reprezentant al lor în comisia care să analizeze tăierile şi toaletările de arbori, iar Stejeran le aşteaptă încă propunerile scrise vizavi de regulament.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@lucifer
Bun, ala vindea masini de spalat, dar in timpul ala plagiatorul spala wc-uri in Franta si acum tine-n pixul lui o tara intreaga! Adica nu e o regula ca in viata n-ai voie sa ,,urci", mai ales daca-i mancat si o faci si azi KAKAo!
Postat 08 Octombrie 2015, 12:53 de pinonel
Imbecili!
Multi se plang ca arborii le fac umbra si nu le intra soarele in apartamente. Taie si tund copacii haotic, apoi vara se plang cat de cald le este in casa...
Postat 08 Octombrie 2015, 09:50 de ChrisRock
Toaletarea...
...trebuie făcută doar pe principii dendrologice nu pe placul locatarilor.Dacă unuia i se face umbră nu mi se pare un criteriu viabil.Eu unul nu sînt de acord cu tăierea trunchiului deşi văd că a devenit o modă în Oradea,arată apocaliptic cînd arborii nu sînt înverziți şi nu cred că-i sănătos pe termen lung.
Postat 08 Octombrie 2015, 09:10 de ducfer
Leucuța...
...a devenit mare ecologist după ce în tinerețe vindea maşini de spălat ce erau aruncate de occidentali,o fii fost şi aia o formă de reciclare...
Postat 08 Octombrie 2015, 08:42 de ducfer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON