URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2016, 10:14

Leone prinde viaţă! Carul alegoric al Oradiei va fi făcut din circa 1.800 de fire de flori (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se munceşte din greu zilele acestea, la Debreţin, la carele alegorice pentru Carnavalul Florilor. Nu mai puţin de 15 milioane de flori se vor folosi pentru festivalul care se va desfăşura pe 21 august şi la Oradea. Pentru carul alegoric al municipiului de pe Criş, ce îl reprezintă pe Leone, mascota echipei de baschet a oraşului dându-se pe tobogan în Aquapark, au fost rezervate în jur de 1.800 de fire.

Detaliile au fost prezentate sâmbătă, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii români şi maghiari, într-unul dintre depozitele din Debreţin, unde se construiesc 11 din cele 16 care alegorice ale festivalului. Majoritatea dintre ele, mai exact 7, urmează să străbată, duminica viitoare, Oradea.  

"În total, pentru cele 16 care, se vor folosi 15 milioane de fire de flori! Constructorul a spus că pe carul cu Leone sunt 1.500 de flori artificiale, fiindcă scheletul e făcut din flori artificiale ca să nu se strice, iar celelalte flori, în jur de 200-300, vor fi montate abia în noaptea de 19 august, ca să fie proaspete pentru carnavalul de a doua zi, de la Debreţin, şi apoi de la Oradea", a declarat BIHOREANULUI Petri Csilla, de la Biroul de presă al Primăriei Oradea, prezentă la eveniment în calitate de translator.

Carul cu Leone care se dă pe tobogan în aquapark este construit de Primăria Oradea în comun cu cea din Debreţin pentru a atrage atenţia asupra resursei comune de apă termală. De altfel, simpatica mascotă a fost, deja, "cocoţată" pe tobogan. În prezent, se lucrează la cupola aquaparkului tapetată cu flori.

Cu multă migală şi cu atenţie la detalii, figurinele prind contur cu ajutorul unor tineri entuziaşti. "Se lucrează în jur de 600 pe un singur car. Întâi se face scheletul, iar apoi se taie în polistiren, abia apoi sunt puse şi florile", a explicat Petri Csilla.

Personaje din desene animate, precum Ştrumfii sau Transformers, sau tradiţionala coroană sfântă a Regelui Ladislau sunt câteva dintre figurinele ce vor defila prin oraş pe vehiculele îmbrăcate în flori.

"Anul acesta, noutatea este că va fi un car alegoric cu piese care se vor mişca, al unei firme inovatoare în domeniu, care va avea pe una dintre piese o cameră ce va arăta live imagini din defilare. Deci toţi cei care vor "citi" un cod de pe car vor putea să vizioneze alaiul de sus", a mai spus Petri Csilla.

Deocamdată nu se ştie dacă vehiculul inovator va ajunge la Oradea, acest fapt depinzând şi de cât de afectate vor fi florile în urma carnavalului din oraşul parterner.

După cum BIHOREANUL a mai scris, cea de-a 50-a ediţie a Carnavalului Florilor va aduce la Oradea, pe 21 august, şapte din cele 16 care alegorice care vor defila în Debreţin cu o zi înainte.

Defilarea carelor cu flori va avea loc duminică 21 august începând cu ora 15, din dreptul blocurilor Zigzag, pe traseul Bulevardul Dacia, strada Republicii, Piaţa Independenţei şi se va încheia în Piaţa Unirii, unde va avea loc un spectacol cu peste 600 de artişti bihoreni şi majorete din Serbia şi Ungaria.

Potrivit organizatorilor, amenajarea unui car alegoric costă circa 15.000 de euro. La întâlnirea de sâmbătă a fost prezent şi viceprimarul oraşului Debreţin, Szabolcs Komolay.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON