URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2014, 22:18

De ziua lor, mii de orădeni au aplaudat o ceremonie de retragere cu torţe cum n-au mai văzut (FOTO/VIDEO)

Tradiţionala ceremonie de retragere cu torţe care marchează pe 12 octombrie Ziua Oradiei a fost anul acesta una deosebită.

Alaiul militar a fost mult mai mare decât de obicei, la parada de duminică participând orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, orchestra Forţelor Navale Constanţa, fanfara Garnizoanei Bistriţa, fanfara Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul din Bucureşti, precum şi gazdele: fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu din Oradea, militari ai Garnizoanei Oradea, ai Inspectoratului de Jandarmerie şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Dacă orchestrele invitate au intonat marşul de paradă, drill-team-ul care a însoţit Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul la Oradea a prezentat, din mers, câteva demonstraţii de mânuire a baionetelor, în ritmul dictat de muzica militară.

Parada inedită anunţată pentru seara de 12 octombrie a scos în stradă, în centrul Oradiei, sute de orădeni, care i-au aşteptat pe militari pe traseu, i-au filmat şi i-au aplaudat. De asemenea, majoritatea acestora s-au alăturat alaiului care s-a îndreptat de la Parcul Traian şi apoi pe Corso, spre Parcul 1 Decembrie.

Parada a fost condusă, pe lângă şefii unităţilor militare din Oradea prezente în alai, de primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan.

În Parcul 1 Decembrie, alaiul nemaivăzut în Oradea a fost aşteptat de câteva mii de orădeni, care au umplut platoul din jurul Statuii Ostaşului Român. Aici, s-a intonat imnul naţional, fanfarele au interpretat câteva cântece militare, iar, în final, fără a ţine un discurs, primarul Ilie Bolojan s-a rezumat la a ura "La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, România!".

După ceremonial, orădenii s-au dispersat prin Parcul 1 Decembrie, la tarabele Toamnei Orădene ori s-au dus în faţa scenei, unde deja alţii, în special adolescenţi, îşi ocupaseră locurile pentru a asculta concertele ultimei seri a festivalului.

Prima formaţie care a urcat pe scenă a fost Maxim, cunoscută datorită hitului "Sărutări criminale". Cei patru tineri componenţi ai trupei au făcut atmosferă încă de la început, având o priză deosebită mai ales la copii şi adolescenţi.

Potrivit locotenentului colonel Doru Jarca, de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie, duminică seara, în jurul orei 20.30, în toate zonele Parcului 1 Decembrie se aflau, în total, circa 20.000 de orădeni. În cazul în care estimările sunt corecte, acesta este cel mai mare număr de participanţi într-o singură zi a festivalului din ultimii ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
????
Stiam ca la primarie se dau bani pentru haine....viceprimarii nu primesc? Cei doi sunt de toata jena imbracati la asa o festivitate. Cred ca ar trebui sa li se platesca niste consilieri de imagine Domnule Bolojan!! Va strica tot aspectul primariei....
Postat 14 Octombrie 2014, 14:23 de elena
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON