URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2017, 08:44

Vivaldi în Cetate. Sute de orădeni au participat la deschiderea primei ediţii a festivalului "Primăvara din grădină" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă e poftă de viaţă? Poftiţi în Cetate! Sute de orădeni au luat parte vineri seară la deschiderea primei ediţii a festivalului "Primăvara din grădină", gândit să promoveze produsele locale şi un regim de viaţă sănătos.

"Acesta este primul eveniment de primăvară şi, tot în premieră, în seara aceasta Filarmonica din Oradea va cânta în Cetate "Primăvara" de Vivaldi", a declarat în deschiderea festivalului, preşedintele Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana", principalul organizator al festivalului.

La deschiderea festivalului au mai luat parte vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea care a insistat pe necesitatea promovării producătorilor locali.

"Primăvara în Oradea este un debut din care sper să facem un eveniment anual. Trebuie să îi încurajăm pe cei care produc în judeţul Bihor să vină aici şi să ne înveţe pe toţi ce înseamnă să produci şi să consumi sănătos", a spus Bodea.

Prezent la eveniment, viceprimarul Florin Birta a vorbit despre necesitatea punerii în valoare atât a produselor cât şi a valorilor locale. "Mă bucur că putem lua parte la un eveniment care promovează produsele locale şi sănătoase din Bihor şi mă bucur că încet – încet, Cetatea prinde viaţă", a spus Birta.

Vivaldi în Cetate

Dacă în jurul orei 17 în curtea Cetăţii erau puţin peste 200 de orădeni, o oră mai târziu numărul lor se dublase şi creştea constant.

Mulţi dintre participanţii de eveniment şi-au ocupat din timp locurile pe scaunele din faţa scenei fără să le pese de soarele usturător. Nonconformiştii s-au întins direct pe iarba plantată sub copacii păstraţi la pietruirea curţii frotificaţiei.

Publicul a răsplătit artiştii filarmonicii orădene cu aplauze la încheierea fiecărui fragment interpretat şi a părut cu atât mai încântat de "Primăvara" de Antonio Vivaldi.

Zidurile de cărămidă şi piatră au făcut ca acordurile simfonice să sune surprinzător de bine pentru incinta unei construcţii militare, semn că reprezentanţii similare ar putea avea loc şi pe viitor.

"Sper că asistăm la crearea unui precendent", i-a spus unui cunoscut vicepreşedintele Bodea care a susţinut şi în trecut necesitatea organizării unor reprezentaţii ale filarmonicii orădene în spaţiul public orădean.

Poftiţi la masă!

Cetatea este în acest weekend un refugiu nu doar pentru melomani, ci şi pentru gurmanzi. La chioşcurile aliniate de-a lungul curţii peste 30 de producători bihoreni îmbiau trecătorii cu produse din grădina proprie.

Un kilogram de roşii mai, cărnoase, costa între 10 şi 12 lei iar o legătură de salată sau de ceapă, câte un leu. La tarabe se mai vindeau dulceţuri de toate felurile produse în Coleşti, uleiuri de tot felul de seminţe, sucuri de cătină şi alte fructe presate la rece, pălinci, vinuri, produse de panificaţie sau apicole.

În zona din faţa viitorului muzeu al pâinii, au fost întinse corturi de la care comercianţii locali vindeau frigărui, mititei sau cârnaţi trecătorilor atraşi de mirosul îmbătător şi sucuri sau bere însetaţilor.

Spectacolul continuă...

Seara pe scena din curtea Cetăţeii urcat artişti amatori care au susţinut spectacole folclorice, lucru care se va întâmpla în fiecare seară până la încheierea festivalului.

Pentru orădenii cu alte gusturi muzicale, sâmbătă de la ora 20 va avea loc un concert al trupei Taxi iar duminică seara va cânta solista Adda.

Festivalul "Primăvara din Cetate" este organizat de Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana" în colaborare cu Asociaţia pentru promovarea turismului în Orada şi regiune, Centrul pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale, Centrul Naţional de informare şi promovare turistică Bihor şi Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@TDS
Eu,pe poza din link-ul postat de mine,vad o singura "tanti"....
Postat 28 Mai 2017, 14:40 de Citizen
IN NOSTRA PATRIAE MULTE " TANTI " SUNT !
@Citizen: Care din ele, ca " e " multe....tanti ! Pe Tanti Angela P. nu am vazut-o !
Postat 28 Mai 2017, 14:35 de TDS
SILA
Dorin Popa- Camerata Felix ! Birta cu alea...locale ! Minciuni de presa !
Postat 28 Mai 2017, 12:13 de TDS
Tanti ..
Stie cineva cum se numeste tanti..? http://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/primavara-din-gradina_40.JPG
Postat 28 Mai 2017, 09:10 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON