URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2018, 10:50

„V-am votat, ne-ați trădat”: Peste 250 de angajați ai DGASPC protestează în fața Consilului Județean (FOTO / VIDEO)

Peste 250 de salariaţi ai DGASPC protestează, miercuri, extrem de zgomotos în faţa Consiliiului Judeţean Bihor, nemulţumiţi că la începutul lunii au primit doar 70% din salarii, cerând consilierilor judeţeni să voteze bugetul pe anul în curs şi învinuindu-i pentru această situaţie "pe toţi, de la stânga la dreapta, şi de la dreapta la stânga".

Protestatarii sunt dotaţi cu fluiere şi vuvuzele, pe care le folosesc din plin şi au în mâini pancarte prin care îşi susţin singura revendicare: "Votaţi, nu boicotaţi", "Vrem salarii, nu scenarii", "Ratele nu au culoare politică", "V-am votat, ne-aţi trădat" şi "Vouă nu vă pasă ce punem la copii pe masă".

În Parcul Traian a fost mobilizat un dispozitiv puternic de jandarmi, care ţin protestatarii în perimetrul scuarului din faţa clădirii, pentru a nu bloca circulaţia.

„Vinovați sunt toți”

În fruntea protestatarilor se află liderul Blocului Naţional Sindical Bihor, Nicolae Morgovan, care a declarat că "este imoral ca pe consilierii judeţeni să-i intereseze doar probleme personale şi de grup şi nu problemele cetăţenilor, să lase judeţul fără buget. Vinovaţi sunt toţi consilierii judeţeni, indiferent de partid, de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga".

Morgovan a ţinut să precizeze că, în ciuda insinuărilor pe care le-a făcut preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, cu o zi înainte, oamenii care protestează nu au fost mobilizaţi de PNL, fiind, de altfel, nemulţumiţi în egală măsură şi de cei de la putere, şi de cei din opoziţie.

"Protestăm acum, în preajma zilei de 1 mai. Ce sărbătoare va fi? Ziua Internaţională a Muncii fără salarii? Ruşine să le fie! BNS este alături de dvs şi vă sprijină până va fi votat acest buget, să puteţi merge cu salariile acasă", le-a mai spus Morgovan protestatarilor.

Oamenii strigă periodic "Ruşine" şi "Vrem salarii" şi folosesc din plin, cu toată energia, fluierele şi vuvuzelele.

Printre protestatari și-au făcut apariția și mai mulți membri ai organizației Oradea Civică, dotați cu bannere pe care scrie „Fără penali în funcții publice”.

Şedinţă cu cântec

Protestul se desfăşoară în timp ce în sala mare a Consiliului Judeţean încep să se adune aleşii bihorenilor, într-o nouă şedinţă, la care, printre altele, ordinea de zi include şi proiectul bugetului pe 2018, în legătură cu care Puterea acuză Opoziţia că nu vrea să îl voteze, iar aceasta afirmă că a fost conceput fără transparenţă, fără să li se explice ce înseamnă cifrele, şi fără să fie consultaţi.

La ora 10.50, în sala mare, mai mulţi angajaţi ai CJ au venit să protesteze, aducând şi ei pancarte pe care sunt scrise diverse mesaje precum: "Nici votul nu vi-l mai dăm, dacă salariul nu-l luăm".

Totodată, membrii „Oradea Civică”, care au urcat în clădire, afișează bannerele „Fără penali în funcții publice” în sala de consiliu. Ei vor să ceară conducerii instituției, dar și celorlalți aleși să semneze pentru inițiativa USR, de a interzice prin constituție ca persoanele condamnate penal să mai poată ocupa funcții de la consilieri locali și județean, până la președinte al României.

Ora 11: Sala este arhiplină, mai mulți protestatari stau în picioare. Din cauza înghesuielii, jandarmii nu au mai lăsat să intre civili, în afară de jurnaliști. Numai 10 protestatari dintre angajaţii DGASPC au urcat în sala mare a CJ, ca să participe la ședință.

În acest timp, manifestanţii din fața instituției continuă să protesteze, fluierând, huiduind și strigând din când în când „Votați bugetul”. Una dintre protestatare condamnă faptul că asistenții maternali din cadrul DGASPC au salarii mici, de aproximativ 1500 de lei, sumă la care se adaugă încă 150 de lei pentru fiecare copil avut în plasament. „Pentru salariile mici, ei (politicienii n.r.) ne spun că nu sunt bani, dar pentru salariile mari, ale lor, sunt bani”, a declarat aceasta. 

Între manifestanți se numără și actori de la teatrele Szigligeti și Regina Maria, însă aceștia nu au pancarte și nu scandează.

Ora 11.30: Liberalii au anunțat că nu vor vota nici astăzi bugetul, spunând că vor propune un alt proiect de buget și că vor convoca o ședință extraordinară pentru 2-3 mai, astfel încât toți salariații să își primească salariile. De asemenea, aceștia au arătat că este o formă de șantaj a executivului să inducă ideea că salariile nu pot fi plătite din cauza atitudinii opoziției, acuzând faptul că resursele sunt repartizate netransparent.

În replică, președintele CJ, Pasztor Sandor, a spus că refuzul PNL de a vota bugetul din această cauză este o temă falsă, pentru că proiectul de buget de pe ordinea de zi de azi nu cuprinde alocări către primariile locale, ci este bugetul care asigură funcționalitatea instituțională a CJ şi a entităţilor subordonate.

Ora 12. Președintele PSD Bihor i-a avertizat pe liberali că, dacă nu votează azi bugetul, niciodată nu va mai purta vreo negociere privind vreun primar PNL, ci alocările vor fi făcute strict după lege, adică pentru arierate, pe proiecte și "prin vot politic", lăsând să se înţeleagă că liberalii vor fi excluşi de la orice împărţire.

Mang a zis că oricum cei din executiv vor găsi soluția deblocării situației în luna mai, fără să explice cum, dar ar fi bine ca lucrul acesta să se facă "astăzi cu votul dvs".

„Noi nu am venit aici ca să ne sfădească Ioan Mang. Nu ne interesează Ioan Mang în această situație”, a fost replica liberalului Dacian Foncea.

Salariile nu se votează, salariile trebuie plătite, a spus atât Mang, cât și Bodea, cel din urmă de altfel singurul dintre vorbitori aplaudat de asistență.

De fiecare dată când ia cuvântul Ioan Mang, cei 7 membri ai Oradea Civică se ridică în picioare și afișează mesajul „Fără penali în funcții publice”.

În acest timp, protestatarii din fața clădirii sunt tot mai gălăgioși. Au aflat că opoziția a comunicat că nu votează bugetul și fluieră și suflă intens în vuvuzele. Oamenii strigă "Vrem salarii!" și huiduie de fiecare dată când din curtea CJ iese câte o mașină.

Ora 12.15. Dezbaterile s-au încheiat și s-a dat cuvântul reprezentantului sindicatului ProAs, de la DGASPC, Adrian Marcu, care spune că, dacă nu votează, aleșii dau dovadă de iresponsabilitate civică și morală, fiindcă, neavând buget, DGASPC nu poate lucra și sunt afectați mii de copii instituționalizați, asistenți maternali și alte categorii sociale. 

Marcu a spus că îi consideră vinovaţi pe consilierii liberali, fiindcă ei sunt cei care se opun, astfel că, dacă bugetul nu va fi votat, pichetarea s-ar putea muta în faţa sediului PNL.

Protestatarii din fața CJ cântă imnul.

Ora 12.20. SURPRIZĂ, bugetul a fost votat! Citiți pe tema aceasta articolul „Șoc! Bugetul județului a trecut, liberalul Cornel Borza a votat DIN GREȘEALĂ! (FOTO)”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?!
Ce cauta acesti liberali in fata cj?! Sau li s-a interzis pe linie de partid protestul in fata primariei?!
Postat 25 Aprilie 2018, 12:18 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON