URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2017, 11:50

USR-iştii au dezbătut cu un inginer silvic problema tăierilor ilegale de arbori şi au aflat că în Bihor nu există defrişări (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O dezbatere organizată joi seară de USR Bihor pe tema defrişărilor şi a modificării OUG 51 din 2016, prin care s-au stabilit amenzi mari pentru tăierile ilegale de arbori, n-a adunat prea mulţi curioşi. În cafeneaua Kosher s-a strâns doar 25 de oameni, majoritatea membri USR Bihor şi doar vreo doi-trei ecologişti neafiliaţi politic.

Deşi organizatorii au invitat reprezentanţi din mai multe instituţii publice, la dezbatere a venit doar inginerul Ion Maioru, responsabil cu paza pădurilor în cadrul Direcţiei Silvice Bihor. De îndată ce USR-istul Mihai Şvab a început să explice de ce organizaţia a convocat întâlnirea, şi anume pentru că se opune modificării OUG 51, aşa cum vrea acum Guvernul PSD-ALDE, întrucât această ordonanţă este drastică cu cei care defrişează pădurile, Maioru a intervenit în discuţie şi a spus că termenii trebuie bine definiţi.

Astfel, inginerul le-a explicat celor prezenţi că defrişare înseamnă tăierea tuturor copacilor de pe un teren, dar şi schimbarea destinaţiei terenului, acţiune care poate fi perfect legală, în timp ce tăierea tuturor copacilor fără schimbarea destinaţiei terenului este o tăiere rasă, care şi ea poate fi legală, nu neapărat ilegală.

"În Bihor nu am înregistrat tăieri rase ilegale sau defrişări ilegale", a spus Maioru, surprinzându-i pe cei prezenţi. Întrebat din sală ce a fost la Dobreşti, acolo unde în 2013 s-a depistat un jaf uriaş de lemne şi inclusiv cioate îngropate în pământ, iar mai mulţi pădurari sunt şi acum cercetaţi, inginerul a spus că acolo au fost simple tăieri de arbori, nu tăieri rase sau defrişări.

De-a lungul celor mai bine de două ore de discuţii, Maioru le-a explicat curioşilor şi ce înseamnă un amenajament silvic, cum se pot face tăierile de copaci, dar şi ce presupune munca unui pădurar.

Tot de la inginer, USR-iştii au aflat că în 2016 în Bihor Direcţia Silvică a identificat doar 1.268 metri cubi de copaci tăiaţi ilegal. Întrucât această cantitate este foarte mică, cei prezenţi l-au întrebat pe Maioru cum îşi explică imaginile din satelit prezentate pe Google Maps, care arată că în Parcul Natural Apuseni în ultimii 30 de ani pădurea a dispărut vizibil.

Inginerul nu i-a putut lămuri însă, spunându-le că nu poate opina pe imagini din satelit, care ar putea arăta inclusiv păduri care nu sunt în administrarea Direcţiei Silvice, ci a unor ocoale silvice private.

În schimb, inginerul le-a mai explicat celor prezenţi de ce silvicii din toată ţara susţin modificarea OUG 51: actul prevede amenzi usturătoare pentru silvici la abateri care pot fi greu de evitat, cum ar fi, de pildă, neaplicarea corespunzătoare a marcajului pe copacii doborâţi. În contextul în care marcarea se face manual, iar lemnul rămâne în natură, supus intemperiilor, Maioru a spus că amendarea pădurarilor ar putea fi un act zilnic.

La finalul întâlnirii, şi Maioru şi USR-iştii au tras aceeaşi concluzie: discuţia a fost folositoare, întrucât cu toţii au putut afla cum se văd pădurile din cealaltă parte a copacilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
deci s-au aflat in treaba...
...adica asa e cand te plictisesti si vrei sa arati ce mare activitate ai, cu toate ca te puteai informa din timp si aflai ca in Bihor nu exista ! :)))))))) Vai si-amar de-alde usr !
Postat 04 Martie 2017, 00:24 de AgentulTermic
astept cu (ne) rabdare comentariile...
Lupul paznic la oi-ioi-ioi!
Postat 03 Martie 2017, 12:15 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON