URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2016, 16:28

Puterea şi opoziţia s-au "hârâit" în prima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Bihor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima şedinţă ordinară a noului Consiliu Judeţean Bihor, care a durat două ore şi jumătate, s-a lăsat cu scântei între tabăra PNL-iştilor şi cea a aliaţilor din UDMR, PSD şi ALDE, primii dorind să le arate celor din urmă că le vor pune beţe-n roate în acest mandat. Au făcut-o, însă, la proiecte fără miză şi, ca atare, doar de "show".

La şedinţa de marţi au fost prezenţi 34 de consilieri, 18 din partea puterii, iar 16 din partea opoziţiei.

Liberalii la cabină

La fel ca la şedinţa de constituire deliberativului judeţean, care s-a transformat în circ, şi de data aceasta liberalii - conduşi de Ionel Avrigeanu şi Dacian Foncea - au contestat faptul că votul secret pentru desemnarea reprezentanţilor CJ Bihor în mai multe structuri şi instituţii subordonate urma să fie exprimat direct la masă, pe buletine de vot, şi nu în cabină.

În schimb, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, le-a explicat că legile în vigoare nu specifică faptul că astfel de voturi trebuie exprimate în cabine, ci doar separat de fiecare consilier, în scris. De altfel, de ani de zile, în CJ astfel de voturi se dau la masă, buletinele fiind apoi colectate cu o urnă. Chiar şi aşa, liberalii au insistat, iar preşedintele Pasztor Sandor a supus la vot propunerea lor, care, evident, nu a trecut, dat fiind că "aliaţii" deţin majoritatea.

Încăpăţânaţi să demonstreze că abordarea lor este cea corectă, PNL-iştii au ţinut ca, la fiecare dintre cele 5 voturi de marţi, să se ducă pe rând în cabină, în timp ce ceilalţi consilieri stăteau la mese şi urmăreau "show-ul". Culmea este că PNL-iştii nici măcar nu au avut propuneri proprii de membrii în structurile şi instituţiile subordonate.

Noi cum votăm?

Harababura din prima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean a continuat în momentul supunerii la vot primului proiect care prevedea desemnarea unor consilieri, în număr de trei, în Colegiul Director al DGASPC Bihor, propuse fiind Valentina Butişcă şi Stela Babău (PSD), respectiv Keri Hajnal (UDMR).

Deşi Carmen Soltănel a explicat că, în cazul în care sunt de acord cu propunerile, consilierii trebuie să încercuiască numele persoanelor respective, iar dacă nu sunt de acord să taie peste ele, câţiva dintre aleşii "aliaţilor" nu au înţeles metodologia şi au lăsat buletinele de vot neatinse. Spre nemulţumirea PNL-iştilor, Comisia de Validare a vrut să considere acele voturi ca fiind "pentru". În fine, după mai multe intervenţii ale liberalilor, Pasztor Sandor a spus că materialul va fi supus votului într-o altă şedinţă.

Soltănel le-a explicat, apoi, de mai multe ori consilierilor cum pot să-şi exprime opţiunea de vot în cazul celorlalte proiecte privind delegarea consilierilor în structuri subordonate. Numai că şi secretarul judeţului a schimbat metodologia, spunându-le că, dacă sunt de acord cu persoanele propuse şi scrise pe buletinul de vot să nu facă nici un însemn pe acesta, iar dacă nu sunt de acord cu propunerile să taie peste ele. Acest lucru, a stârnit iar riposte din partea PNL-iştilor, care s-au întrebat cum procedează dacă vor să se abţină. "Legea spune că un vot abţinere este considerat un vot contra. Nu am inventat eu asta", a spus, deja iritată, Carmen Soltănel.

Majoritatea a decis

După două ore şi jumătate, cele 17 proiecte de pe ordinea de zi fuseseră parcurse, unul singur, cel cu desemnarea membrilor în Colegiul Director al DGASPC Bihor, fiind amânat. Cu opoziţia liberalilor, în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică pentru mandatul 2016-2020 au fost numiţi ca reprezentanţi ai CJ Bihor: Bujor Chirilă, Dorin Corcheş, Ana Maria Tiron, Valentina Butişcă, Grim Andras şi Szoboszlai Gaspar Istvan.

La fel, consilierii l-au delegat pe Pasztor Sandor drept reprezentant Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Transilvania de Nord" şi ca reprezentant în Consiliul de Administraţie al acesteia. În prima structură, supleant îi va fi Ioan Mang, iar în cea de-a doua Kralik Lorand.

Preşedintele Pasztor şi "vicele" Mang vor fi reprezentant, respectiv locţiilor şi în Adunarea Generală a Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a judeţului, în timp ce Ioan Mang, Traian Bodea şi Kralik Lorand vor reprezenta judeţul în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Ecoland" Bihor.

Tot în şedinţa de marţi, CJ Bihor a aprobat câteva licenţe de transport pentru curse regulate speciale de autobuz în judeţ pentru transportul muncitorilor mai multor companii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Când interesele județului sunt în mâna ciolaneilor...
Cu circ au început, cu circ vor continua, nu-i interesează deloc problemele județului , ale alegător. Acest Trio psd,udmr,alde, au dorit atâta putere cât să-și împartă funcțiile între ei și clica lor. Cei ce așteaptă mai mult de la acești oligofreni, să-și pună pofta n cui...
Postat 27 Iulie 2016, 12:25 de ardelean
foncea.....
inca odata asa zisii liderali asi arata ne-stiinta...si bunavointa fata de judet....Felicitari! demn de premiul ,,Bolovanul incapatanat"
Postat 27 Iulie 2016, 10:38 de Ardeleanul
Cat altruism!
Lupii se cearta intre ei pentru binele oilor...ce fabula emotionanta!
Postat 26 Iulie 2016, 23:45 de Motanul
CE DUMNEZEU?
BĂĂĂĂ, ĂLA NU ȘTIE SĂ CITEASCĂ!!! CINE DRACU L-A TRIMIS ACOLO?
Postat 26 Iulie 2016, 17:13 de no_name
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON