URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2016, 13:38

PSD vs. OTL: Social-democraţii au vrut să înceapă campania electorală într-un tramvai, Csuzi... i-a dat jos (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima zi din campania electorală pentru alegerile locale a consemnat în Oradea şi primele acuzaţii politice.

Liderii PSD Bihor au vrut să-şi prezinte echipa şi programul pentru Oradea într-un tur al oraşului în tramvai, la care au invitat, cu o zi înainte, mass-media locală şi susţinători ai partidului. Planurile le-au fost date peste cap de societatea de transport public local, OTL, care nu le-a închiriat tramvaiul.

Un tramvai numit... ceartă

"Am vrut să vă prezentăm proiectul nostru pentru Oradea corelat cu un tur prin frumosul nostru oraş, dar din păcate OTL şi cei de la Primărie au hotărât că nu este o acţiune oportună. Chiar dacă am anunţat-o de 10 zile, au stabilit aseară la 8 fără 10, printr-un SMS, că nu e varianta potrivită pentru a face un eveniment de campanie", a declarat liderul PSD Oradea, Liviu Sabău Popa, vineri, într-o conferinţă de presă improvizată în faţa statuii lui Dimitrie Cantemir.

Social-democraţii susţin că, în urmă cu 10 zile, au vorbit cu angajaţii compartimentului Marketing din cadrul OTL, pentru închirierea unui tramvai Siemens în data de 6 mai, pentru o oră. PSD-iştilor li s-ar fi spus să revină "cu vreo două zile înainte", pentru a încheia contractul. Fără să explice de ce, doi membri ai organizaţiei de tinere s-au dus abia joi la sediul OTL, pentru a încheia contractul. Cei doi susţin că au şi semnat documentul, pentru tariful standard de 90 euro plus TVA pe oră. "L-am semnat, în dublu exemplar, dar ne-a zis jurista că nu ni-l dă până azi (n.r. vineri), când ridicăm şi factura", a povestit unul dintre tineri pentru jurnalişti.

Joi seară, însă, directorul comercial al OTL, Romeo Nica, l-ar fi anunţat prin SMS pe Liviu Sabău Popa că înţelegerea a căzut şi PSD nu va putea închiria niciun tramvai. "Nu credem că e un început bun pentru campanie şi nu credem că e un mod normal de a face politică", a concluzionat şeful PSD Oradea.

Social-democraţii sunt convinşi că OTL a acţionat la comanda liberalilor bihoreni şi a primarului Ilie Bolojan, care s-ar teme de contracandidaţii săi şi atunci caută să-i "faulteze" în orice mod. "Am făcut această corelaţie pentru că domnul Romeo Nica este membru PNL şi responsabilul de zona Nufărul", a explicat Sabău Popa.

În faţa refuzului OTL, social-democraţii au cumpărat totuşi 50 de bilete de transport public, ca să-i plimbe pe ziarişti cu tramvaiul, dar în final au renunţat şi la această idee, considerând că ar incomoda transportul public al orădenilor şi nici mesajele lor n-ar fi bine auzite.

"Nu-i legal!"

În replică, OTL susţine că legea nu-i permite să închirieze tramvaiele în scop electoral. Printr-un comunicat transmis vineri, societatea arată că Ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile locale din anul 2016, elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă prevede, la articolul 26, că nu sunt permise în timpul campaniei electorale "vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie; vehiculele care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar; spectacole, serbări, focuri de artificii etc.; bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate auto-portante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, panouri publicitare mobile, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule".

"Având in vedere că cererea a fost formulată pentru prima zi a campaniei electorale de către un partid politic, considerăm că închirierea unui tramvai ar fi eludat prevederile imperative ale Ghidului finanţării campaniei electorale la alegerile locale din anul 2016", transmite OTL.

Contactat de BIHOREANUL, directorul Csuzi Istvan susţine şi că nu a încheiat niciun contract cu PSD. "Acel contract ar fi trebuit semnat de mine şi eu n-am semnat nimic. La mine nici n-a ajuns niciun contract, ci doar o cerere, pe care juriştii noştri au notat că închirierea nu este legală. N-am avut cum să aprob această cerere", a explicat Csuzi.

Săli, carduri şi... încărcătoare

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă susţinută în faţa statuii lui Cantemir, candidata PSD la Primăria Oradea, Adelina Coste, a prezentat "Proiectul PSD pentru orădeni. 2016-2020".  "Avem un proiect care are la bază o metodologie foarte riguroasă, bazată pe nevoile reale ale orădenilor şi pe exemple de bune practici luate din oraşele mari cu care noi vrem să ne comparăm, în special Clujul şi Timişoara", a declarat Coste.

Printre altele, PSD Bihor propune pentru Oradea spaţii gratuite acordate firmelor de tip startup, introducerea unui card social cu care pensionarii şi sărmanii să beneficieze de mai multe gratuităţi, tren rapid între Oradea şi Băile Felix şi 1 Mai şi crearea unei reţele de locuri de joacă acoperite pentru copii.

Social-democraţii mai promit construirea sălii polivalente de 5.000 de locuri, proiect aflat în prezent în etapa birocratică, reînfiinţarea casei de cultură a municipiului şi construirea unei case de cultură pentru studenţi, dar şi montarea de staţii de încărcare a smartphone-urilor în parcurile din oraş ori reţele wireless în toate mijloacele de transport în comun.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@TDS
vezi sa nu razi pe strada fara sa iti fi luat medicamentele ca te salta astia de la 6 si nu mai apuci sa iti votezi pe adelina . fiecare vot conteaza.
Postat 08 Mai 2016, 19:54 de User anonimizat
sa dea domnu...
Sa se invete cu transportul in..comun...pentru urmatorii 4 ani...
Postat 06 Mai 2016, 22:14 de zorro
Sa nu dramatizam ....
Cu buzele umflate...asta se poate, cu buzunarele goale sigur nu :), au bani mai multi decat buzunare. Nasol, adevarat, dar tot pt noi :(.
Postat 06 Mai 2016, 20:56 de detectiv
Saracii
Hmm da, si saracii Pesedei am auzit ca se lauda ca si-au cumparat locurile de consilieri locali, au dat cateva mii de euro la Mang si Adelina si din pacate vor ramane pe dinafara, cu buzele umflate si buzunarele goale. Nasol
Postat 06 Mai 2016, 20:17 de Magda
@Magda
" Cine rade la urma, rade mai bine! " Ai perfecta dreptate, dar din pacate nu suntem noi cei care rad la urma, sunt castigatorii alegerilor, si nu asta ar fi problema,ci faptul ca nu (se)rad, ci rad de noi. Din pacate nu ne ramane decat varianta propusa de @TDS, sa (ne)radem impreuna (o combinatie de ras cu plans), dau eu startul :)))))))))))) :((
Postat 06 Mai 2016, 16:49 de detectiv
Vai ce proiecte marete!
M-am emotionat toata citind mareata strategie de dezvoltare a Pesedeilor, mai sa fie ce de promisiuni desarte fara viziune, tipic lor, hahaha. Adelina va lua 3% maxim si 3 consilieri, abia astept sa o vad cum isi da demisia dupa suturile in fund pe care le va primi de la oradeni. Cine rade la urma, rade mai bine!
Postat 06 Mai 2016, 16:03 de Magda
SI EU
@lool : Si eu rad cand ii vad pe penelei ! Asa ca zic sa ne unim fortele si putem sa ne ( ne ) radem impreuna...
Postat 06 Mai 2016, 15:28 de TDS
lool
jur, cand vad psd-istii astia ma apuca rasul si nu ma mai pot opri.
Postat 06 Mai 2016, 15:22 de leclick
vreau si eu sa vad
Nu are cineva si un exemplar al planului PSD pt dezvoltarea orasului, ce il poarta cu ei? Ca doar e asteptat de 1 an, de la refendumul pentru alipire, ca-n 3 zile, pe marti e public..
Postat 06 Mai 2016, 14:08 de unu
CSUZI ES A KEREK PEREC !
Anul trecut când TOATE MIJLOACELE DE TRANSPORT erau împânzite cu afișe PRO REFERENDUM era LEGAL? O să mi se spună că atunci nu era vorba despre alegeri. OK: Dar tot avea iz politic pentru că era promovat de un partid, respectiv PNL ! Chiar și așa pe lângă afișele PRO REFERENDUM corect era să existe și afișe ANTI REFERENDUM ( conform Codului elaborat de Comisia de la Veneția ).
Postat 06 Mai 2016, 13:49 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON