URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2017, 20:40

Premieră la protestele din Oradea: "La mulţi ani", în cor, unui manifestant pensionar (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prima oară de la declanşarea protestelor anti guvernamentale şi anti PSD, din ultimele 9 zile, participanţii la mitingul din Oradea, desfăşurat doar în Piaţa Unirii, fără marş, au cântat "La mulţi ani!" unui orădean care şi-a serbat cea de-a 71-a aniversare alături de ei.

Sărbătoritul zilei este profesorul pensionar Ioan Miheş, despre care protestatarii au aflat că îşi serbează ziua de naştere de pe Facebook. Bărbatul a venit, alături de soţia sa, le-a mulţumit protestatarilor din rândul cărora – de altfel – face parte, şi s-a declarat impresionat de gestul acestora.

Tot la mitingul de miercuri seară, participanţii au mai marcat încă o premieră, dând ture în jurul statuii lui Mihai Viteazul, la propunerea unuia dintre organizatori, care le-a cerut să facă acest lucru de 13 ori, adică numărul ordonanţei de Urgenţă care ar fi urmat să amputeze Codul Penal şi care a modificat efectiv Codul de Procedură Penală.

Protestatarii spun că nu sunt demoralizaţi de faptul că, spre deosebire de alte dăţi, numărul lor nu a depăşit, în momentul de vârf al protestului, 200 - 250 de persoane. "Nu cedăm şi nu plecăm", au scandat ei, ţinând în mâini, la fel ca de obicei, steaguri tricolore şi pancarte cu mesajele deja cunoscute. Unul dintre organizatori, Sebastian Duma, a declarat că "îi ajută (nr- pe guvernanţi) vremea, dar n-o să fie iarnă şi frig la nesfârşit. Ştim că e o luptă de uzură", a spus Duma.

Oamenii cer demisia guvernului Grindeanu, spunând că nu se mulţumesc cu schimbarea ministrului Justiţiei, deoarece nu au încredere într-un guvern care deja a demonstrat că pune interesul liderilor PSD deasupra interesului public. Între participanţii la protest au fost, ca de obicei, români şi maghiari, tineri şi bătrâni, însă joi seară, un singur participant mai purta pe umeri un copil.

Protestele vor continua şi zilele următoare, inclusiv duminică, ziua pentru care Duma a spus că speră "să atingem din nou un vârf de participare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ERATA
....barnevernetul ei...
Postat 09 Februarie 2017, 00:11 de TDS
!!!
Fotografia cu fetita este facuta de ma-sa in Malmo ! N-o avea si Suedia barnevernetul lor ?
Postat 09 Februarie 2017, 00:10 de TDS
Înseamnă..
că bunicuţului nostru nu i-au intrat în sânge corupţia,minciuna şi hoţia ce le-am învăţat de dinainte de 90 şi continuăm periculos cu ele :)))
Postat 08 Februarie 2017, 23:41 de crisan
licente poetice
In"lupta" noastra cu mainile goale impotriva unui aparatcik monstruos inzestrat cu tot ce pune la dispozitie Secolul XXI: propaganda TV, bugete uriase (bugetul de Stat al Romaniei), politicieni semidocti-putred-de-corupti aflati la putere, hoarde de vandali tocmiti de Guvern sa incendieze totul, slujbasi adusi pe sus si platiti din banii nostri de catre primari PSD ca sa "manifesteze liber", hai sa intelegem "licenta poetica" a fetitei cu pancarda: minerii lui Iliescu i-au violat bunica in 1990, ultrasii lui Negoita-Ponta-Ghita i-au molestat mama ieri, iar astazi fetita l-a citit pe Eminescu. I-a simtit indignarea cand vede virtutea considerata o "nerozie" si preia licenta poetica : "sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni". Mare vizionar Eminescu: a stiut ca o sa fim condusi de Nea Mustata!
Postat 08 Februarie 2017, 22:12 de decalog
DA DA
Am vazut si eu la Bucuresti ( cred ) o fetita cu o pancarta pe care scria: " P UIE MSD " ! Valori, chiar asa !
Postat 08 Februarie 2017, 21:46 de TDS
educatia prin exemplu
La multi ani Domn' Profesor din partea unui fost elev caruia i-ati cultivat simtul umorului si simtul civic! Cadoul dumneavoastra de astazi este acela ca aveti alaturi elevii care au inteles lectia dumneavoastra : "Sa fii Om!". De aia suntem impreuna si astazi pentru ca avem in comun Omenia si pentru ca nu acceptam sub nici o forma minciuna, inselatoria, ticalosia, hotia. Iar vestea buna pe care v-o dau este aceea ca avem deja si noi copii si copiii nostri respecta aceleasi valori transmise cu sfintenie, valori pe care ne bazam existenta ca popor! Cu Dascali ca dumneavoastra si cu elevi ca noi, nu scapa Pungasii astia nici in gaura de sarpe, oricat s-ar ascunde!
Postat 08 Februarie 2017, 21:33 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON