URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2016, 18:55

Pelerini credincioşi sau doar turişti, bihorenii pot admira încă un loc frumos: în slovăcime a fost sfinţită Crucea de pe Valea Cerului (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Voinţa comunităţii

Cu zece ani în urmă a încolţit ideea, acum patru ani s-a copt, de o lună a început să fie pusă în practică, iar sâmbăta aceasta rezultatul a putut fi văzut de toţi. Aproximativ 500 de localnici din Valea Cerului, cei mai mulţi slovaci, dar şi vecinii lor români, precum şi rude venite din străinătate tocmai în acest scop, au participat la un eveniment rar în viaţa unei comunităţi: sfinţirea unei uriaşe cruci ridicate pe Dealul Popuri, în marginea comunei Suplacu de Barcău, din contribuţiile benevole ale oamenilor.

„Acum zece ani, un bătrân mi-a spus ce frumoasă ar fi o cruce pe culmea aceasta, de unde se văd toate aşezările noastre, o cruce care să fie văzută din comunităţile noastre”, a explicat BIHOREANULUI deputatul Adrian Merka, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, care a organizat proiectul de la idee la materializare.

Calea Crucii

Pe dealul din capătul satului Borumlaca a fost realizat, de fapt, un întreg ansamblu, de la jumătatea lui fiind amenajată o alee din piatră prinsă în beton, străjuită de 14 mici coloane, ce simbolizează cele tot atâtea opriri ale Mântuitorului pe Golgota, decorate cu icoane în piatră.

Centrul ansamblului este dominat de o cruce înaltă de 13 metri, asamblată din bare metalice, decorată şi ea cu simbolul Sfintei Cruci a lui Cristos, iar în spatele acesteia şerpuieşte o altă alee până la o micuţă capelă închinată Sfântului Anton de Padova, unde pelerinii ce vor veni pe aici se vor putea ruga şi medita.

Sfinţirea Crucii a fost oficiată de un sobor de preoţi slovaci romano-catolici din zonă, condus de episcopul auxiliar al Bratislavei, Jozedf de Halko, ce slujeşte slovacii din Diaspora, alături de episcopul romano-catolic al Oradiei, Bocskei Laszlo, şi de episcopul greco-catolic, Virgil Bercea, care ulterior au oficiat şi Sfânta Liturghie, cu rugăciuni în limbile slovacă şi română.

Întâlnire cu Dumnezeu

La capătul Liturghiei, Prea Sfinţitul Bocskei a adresat în ambele limbi un mesaj tuturor credincioşilor veniţi în pelerinaj, dar şi pentru toţi cei pe care aceştia i-au purtat în gândurile şi în rugăciunile lor. Crucea, a spus înaltul prelat, este un semn şi o mărturie a credinţei, care trăieşte în om şi îl împlineşte peste aspiraţiile şi bucuriile lui lumeşti.

„De ce am făcut noi acest lucru? Omului, prin natura sa, îi place să construiască, să lase ceva în urma lui, centre comerciale, acvaparcuri, cluburi, ca să se simtă bine, să se înnoiască, şi toate acestea au un scop în interpretarea lumească”, a făcut PS Bocskei introducerea, pentru ca apoi să vorbească despre semnificaţia spirituală a noii construcţii, a doua de acest fel din Bihor, după cea de la Carastelec.

„Aceasta este o construcţie deosebită, pentru că apelează interiorul omului, sufletul său, aspiraţia omului care priveşte în sus. O Cale a Crucii nu este un loc de distracţie, ci un loc de reculegere şi de întâlnire, un loc unde omul se întâlneşte cu Dumnezeu”, a spus episcopul, invocând apoi întâlnirile cu Dumnezeu ale unor personaje biblice, toate petrecute în locuri înalte, începând cu Moise pe Munte, unde a şi primit Poruncile, continuând cu Abraham, care tot pe un munte a adus jertfă lui Dumnezeu şi încheind cu Isus pe Muntele Tabor. O Întâlnire cu Dumnezeu, a spus PS Bocskei, „presupune să ne ridicăm puţin, să ne depărtăm de cele lumeşti şi să privim în sus”.

Episcopul romano-catolic a citit în finalul cuvântării sale şi o scrisoare în care a amintit despre eforturile celor care au ctitorit construcţia şi a lăsat poruncă să se oficieze aici în fiecare an, pe 14 septembrie, o Sfântă Liturghie cu ocazia Înălţării Sfintei Cruci. O premisă că noua Golgotă va deveni încă un loc de pelerinaj pentru creştinii bihoreni, catolici şi ortodocşi deopotrivă, dar şi un loc în care să vină inclusiv turiştii mai puţin credincioşi, pentru a se bucura şi ei de minunata Creaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON