URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2017, 17:15

Patru care şi-o "căruţă". Consiliul Judeţean şi-a pus emblema pe o remorcă, la Carnavalul Florilor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Străzile Oradiei au fost colorate, luni, de Carnavalul Florilor, sărbătorit printr-o paradă cu patru care alegorice şi sute de dansatori populari şi majorete din Oradea şi Debreţin.

Parada carelor a fost deschisă de unul realizat în comun de cele două oraşe, cu un înger şi un leu în prim plan. Cum n-a avut un car al său, Consiliul Judeţean Bihor, care s-a ocupat de asigurarea alaiului, n-a ratat ocazia de a se promova. A ales, însă, o metodă cam improvizată şi şi-a pus emblema, făcută tot din flori, pe un panou instalat apoi pe o remorcă ce a circulat prin oraş.

Parada florilor

Carnavalul Florilor, care ajunge din Debreţin în Oradea în fiecare an în cadrul proiectului Fereastră Deschisă spre Europa, a avut în această ediţie patru care alegorice.

Primul a fost unul realizat în comun de primăriile din Oradea şi Debreţin, având ca elemente un leu un înger, simbol al creştinătăţii celor două oraşe, un leu în semn de vitejie, o carte, pentru a sublinia cultura celor două urbi, respectiv Cetatea Oradea, importantă şi pentru maghiari, întrucât aici a fost îngropat Regele Ungariei, Ladislau. În faţă, carul a avut ataşat şi un cub din oglinzi care, privit de aproape, reflecta bastioanele Cetăţii, reproduse din flori la baza acestuia.

Cel de-al doilea car al paradei a fost unul tradiţional unguresc, cu coroana şi sceptrul Sfântului Ştefan, cel de-al treilea a reprezentat un mamut şi un elefant, aparţinând mallului Debrecen Forum, care în luna septembrie va găzdui o expoziţie tematică, iar cel de-al patrulea a înfăţişat o scenă cu un păstor şi mai multe oi, inspirată din scene biblice.

CJ, pe remorcă

Dacă primăriile din Oradea şi din Debreţin au asigurat organizarea paradei, de alai s-a ocupat Teatrul Szigligeti din subordinea Consiliului Judeţean Bihor. Şi anul acesta, la paradă au participat sute de majorete şi dansatori din Bihor şi din Hajdu-Bihar, care au făcut show pe tot traseul acesteia. De asemenea, carul cu coroana Sfântului Ştefan a fost precedat de doi husari pe cai.

Şi tradiţiile româneşti au fost prezente în alai, parada fiind deschisă de tinerii din Ansamblul Bihorul, adus de Primăria Oradea, prin Asociaţia de Promovare a Turismului în Oradea şi Regiune.

Un element neobişnuit în Carnavalul Florilor a fost un panou (foto) decorat cu emblemele Teatrului Szigligeti şi Consiliului Judeţean Bihor, realizate din flori. Aceasta a fost proptită pe remorca unei maşini care a transportat sistemele de sonorizare necesare trupelor de dans. Astfel, şefii de la Judeţ au vrut cu orice preţ să arate că şi eu au contribuit la manifestare.

Selfie cu carele

Parada a pornit la ora 14 de pe Bulevardul Decebal şi a ajuns în Piaţa Unirii în jurul orei 15. După o scurtă prezentare a celor patru care alegorice, făcută şi în limba română şi în limba maghiară, în centrul oraşului au oferit momente artistice Ansamblul Bihorul, precum şi celelalte trupe de dans tradiţional sau modern invitate la eveniment.

Şi anul acesta, Carnavalul Florilor a atras mii de curioşi, unii aşteptând alaiul pe traseu, iar alţii direct în Piaţa Unirii, unde s-au înghesuit să se pozeze lângă frumoasele care din flori. Acestea rămân în centrul Oradiei pentru a fi admirate până la ora 18.30.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pe cand isi angajeaza Pasztor din bani publici si un stilist sa arate bine freza in poze, pe langa fotograful propriu angajat din banii nostri?
Cu adevarat Consiliul Judetean sub actuala conducere este avid de inagine, dupa cum se tot subliniaza, in ciuda lipsei lor de proiecte.
Postat 21 August 2017, 18:08 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON